Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’entitat co-editora de LO CAMPUS i d’aquest Web LO CAMPUS DIARI és l’associació cultural i cívica de la Val d’Aran: Vivència Aranesa.

Com Organització-No-Governamental (ONG), sense afany de lucre, avui jurídicament és una associació, que té “… com objectiu específic cultural el de promoure la cultura i la llengua aranesa i occitana en general, i els seus lligams amb la cultura catalana en el procés de construcció de la Unió Europea. I té com objectiu general cívic el de promoure els drets col·lectius dels pobles, els drets humans, la cooperació al desenvolupament i la cultura de la pau …”.

Com també especifiquen els seus Estatuts : “ … Aquests fins potenciats en dues vessants: una de promoció i difusió popular  i una altre d’estudis i difusió de caràcter  acadèmic en especial de projecció universitària”.

Vivència Aranesa,com a projecte i experiència va començar l’any 1998. És va iniciar una primera etapa, com un Taller d’estudis i comunicació a Vielha  denominat Centre d’estudis”Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”. La seva tasca més emblemàtica, fou la d’editar el periòdic en aranès “Eth Diari”. També és feren campanyes per la normalització de l’aranès i activitats de cooperació al desenvolupament.

A finals de l’any 2003 l’entitat es converteix jurídicament una associació, formalment amb la mateixa denominació dels seus inicis -“Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”- però utilitzant com a marca corporativa de difusió, només la denominació abreujada de “Vivéncia Aranesa” en aranès o “Vivència aranesa” en català. (Només canvia l’accent).

En aquesta segona etapa, Vivència Aranesa ja ha desplegat una amplia activitat, que ha anat definint els seus continguts de política cultural i cívica, i també ha anat desenvolupant la seva original forma d’organitzar-se. Vivència Aranesa actualment és una “associació de quadres” de voluntariat, sense tenir una massa d’afiliats inscrits.

Vivència Aranesa funciona, en la seva tasca del dia a dia, per “Programes, Projectes i Activitats”. O sigui el ciutadà pot col·laborar amb Vivència Aranesa en el nivell i grau que vol, des d’un ampli programa fins una activitat puntual.Els ciutadans no s’afilien formalment a l’entitat, simplement participen en allò que els interessa.

Nou Programes de Vivència Aranesa  estan articulats, amb diversos nivells de funcionament.(Abreujat, entre parèntesi, especifiquem el tipus d’activitat):

1. Programa Frederic Mistral. (Que té com objectiu fer traduccions en aranès d’Obres de literatura Universal i promocionar la literatura occitana). 2.Programa “Mossen Condò de Dinamizacion Civica e Culturau”. (Debat nou Estatut d’Autonomia de Catalunya, nova  Llei de l’occità, aranèsa Arani nova Lleid’Aran). 3. Programa Robert Lafont.(Intervenció a biblioteques: occitanització i foment de la lectura). 4. Programa Ramond de Carbonnières.(Cultura de muntanya i neu). 5.Programa Teresa de Bausen. (Sobre la dona). 6. Programa Trobairitz Beatriu de Dia. (Tallers i programes educatius).7. Programa “Pirineus Solidaris”. (Programa de Cooperació al Desenvolupament). 8.Programa Víctor Balaguer.(Difusió d’Aran a l’exterior).

I 9.Programa Loïs Alibert. (Intervenció als mitjans de comunicació i premsa universitària). En aquest últim programa és en el que s’emmarca l’actual edició de LO CAMPUS, premsa universitària de les Terres de Lleida i Aran. [I els seus Suplements Goodbye Institut (secundària), CLÀSSICA (Gent gran que estudia), ER ESTUDIANT (comunitat educativa d’Aran) i LO CAMPUS BARRIS (veïnatge i universitat)].

I d’aquest Programa també és el nou LO CAMPUS MÈDIC que és una publicació setmanal adreçada al món de la salut. (Actualment té una edició petita en fase de rodatge beta).  I també aquest Web LO CAMPUS DIARI, que serà una Multiplataforma digital on line per a les 21 universitats de parla catalana.

Amb aquestes activitats periodístiques Vivència Aranesa té una experiència provada de potenciació de projectes editorials de premsa, tant en llengua catalana com occitana.

A part d’activitats culturals directes de difusió -com Conferències, Tallers, Taula Rodona Cultural, Cartells, Vetllada literària-, Vivència Aranesa promou iniciatives culturals per contribuir al reforçament del que anomenem “infraestructures de referència cultural”. La filosofia de Vivència Aranesa és estar i fomentar la “cuina” dels serveis culturals a llarg termini, per projectar-les posteriorment al ciutadà.  

Vivència Aranesa avui està dinamitzada per l’advocada Pilar Hervada. I el politicòleg  Joan-Ramon Colomines-Companys n’és el President i director. ♦

anunci vivència

 

 

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere