Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Lleida, capital de la innovació varietal i millora genètica fructícola

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Lleida rebrà aquests dies dos dels principals grups de recerca internacionals que debatran i mostraran les darreres tendències i innovacions en millora genètica.
Lleida acull, al Campus Cappont de la Universitat de Lleida, les reunions del projecte Fruitbreedomics sobre millora varietal en diverses espècies fruiteres i de la xarxa Eufrin de recerca en noves varietats de fruita

Lleida serà, del 19 al 22 de febrer, el punt de trobada de dos dels elements claus en la recerca per a la producció de fruita a tot Europa: el projecte Fruitbreedomic i la xarxa Eufrin

Fruitbreedomics és un projecte que té com a objectiu augmentar l’eficiència en la millora genètica de especies fructícoles (focalitzat en poma in préssec) i proveir al sector de la tecnologia genòmica capdavantera, a fi de millorar l’eficiència de la producció i satisfer les demandes, tant dels agricultors com dels consumidors. El seu objectiu final és el d’aconseguir cultius d’alta qualitat resistents a les malalties, a través de sistemes agrícoles sostenibles i en el marc del canvi climàtic global. En el projecte Fruitbreedomics hi treballen, des del seu inici l’1 de març de 2011, un consorci de 24 socis: 18 instituts de recerca d’Europa, entre ells l’IRTA, del Departament d’Agricultura, Israel, Sudàfrica, Nova Zelanda i la Xina, a més de 6 empreses. Amb un finançament de la UE de 6 milions d’euros, el projecte té una durada total de 4,5 anys, finalitzant, per tant, el 2015.

Per un altre cantó, Eufrin -European Fruit Research Institutes Network-, és la xarxa d’instituts i universitats dedicats a la recerca en fruita a Europa i especialitzats en la investigació, desenvolupament i extensió dels conreus fructícoles en zones templades i que engloba institucions de la Unió Europea, Suissa i l’Europa de l’Est, amb un total de 22 països entre els que està Espanya, representat per l’IRTA.

Durant aquests quatre dies, Eufrin celebrarà a Lleida la seva reunió bianual on els seus membres treballaran en la revisió de l’estat actual de les seves activitats de recerca i, per la seva banda, el projecte Fruitbreedomics realitzarà el seu ‘meeting’ anual.

Aprofitant la coincidència a Lleida d’Eufrin i del projecte Fruitbreedomics, el proper dia 20 de febrer al Campus Cappont, tindrà lloc una jornada conjunta entre ambdues institucions dedicada íntegrament a fer una revisió de l’estat actual de tots els grups que treballen en pera i poma. 

Així, pel matí, el grups de treball en varietats de pera i poma d’Eufrin realitzaran una posta al dia de les tendències generals de les noves varietats de peres i pomes en diferents països, així com de diversos programes de selecció varietal en aquestes dues espècies fruiteres.
Per la tarda, diversos investigadors del programa Fruitbreedomics faran vàries presentacions sobre el mateix projecte i els seus objectius, sobre la variabilitat genètica de les col·leccions varietals de pera i poma europees, les noves tendències de les poblacions seleccionades de pomes i peres, el per què les noves varietats triomfen o fracassen, o sobre la interacció entre el genotip i l’ambient.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere