Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Hospital Verge de la Cinta i la URV impulsen la millora del tractament contra la fibromiàlgia

Notícia anterior
Notícia posterior

L’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i la Universitat Rovira i Virgili impulsen un projecte per millorar el tractament contra la fibromiàlgia. Un equip investigador aplicarà tractaments diferents a uns setanta pacients per analitzar quin mètode dóna millors resultats i millorar així la seva qualitat de vida.

 Un equip de treball integrat per quinze membres entre infermeres, personal docent i investigador del campus Terres de l’Ebre i del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor de l’hospital, estan duent a terme un projecte sobre pacients als quals se’ls ha diagnosticat fibromiàlgia.

 El projecte es diu: Percepció del malestar i dificultats psicosocials en les persones diagnosticades de fibromiàlgia amb dolor cervical predominant, i l’objectiu final és millorar la qualitat de vida dels pacients que pateixen dolor crònic, disminuir el pensament de suïcidi que tenen molts d’aquests pacients i també millorar-los la qualitat del son.

 Per fer-ho, aquest projecte analitzarà uns 70 pacients seleccionats a la Unitat de Dolor Crònic de l’Hospital i entre diverses associacions de malalts que hi ha a les Terres de l’Ebre. Aquestes persones es dividiran en tres grups. A un grup se’ls farà un tractament pal·liatiu amb infiltracions, que és el que es du a terme de forma habitual. A un segon grup se’ls aplicarà una teràpia de resolució de problemes grupal. I a un tercer grup se’ls aplicaran els dos tractaments. Tot això per veure amb quin d’aquests tractaments experimenten una millora més significativa.

 Concretament, en la teràpia de resolució de problemes, més que a resoldre problemes concrets se’ls ajudarà a trobar mecanismes per superar-los. La hipòtesi de què parteixen els investigadors és que hi ha molta relació entre depressió i dolor. “Comparteixen vies neurals i representen una alteració del sistema nerviós central”, argumenta Pilar Montesó, cocoordinadora del projecte. D’aquí que es vulgui investigar com reaccionen aquests pacients a la teràpia de resolució de problemes.

 El projecte compta amb el suport econòmic del Banc Santander, dins el programa d’ajuts que s’atorguen a la URV per a fomentar la incorporació i visualització d’investigadors emergents. Es va iniciar el juliol del 2012 i finalitzarà el desembre d’enguany. Les coordinadores del projecte són Pilar Montesó, professora de la URV, infermera i doctora en sociologia, i Mari Carmen Gómez, anestesiòloga del Servei d’Anestesiologia de l’hospital.

 Els tretze integrants de l’equip de treball són: Montserrat García (infermera, llicenciada en Documentació i doctora per la URV), Mar Lleixà (infermera, llicenciada en Psicologia i doctora per la URV), Maria Luisa Panisello (infermera, doctora per la URV), Violante Martínez (profesora de Sociologia de la UNED, Madrid); Maria Luisa Mateu (infermera, Màster en Ciències de la Infermeria), Sara Romaguera (infermera, Màster en Ciències de la Infermeria, subdirectora del campus Terres de l’Ebre), i Lidia Sarrió (infermera salut Mental, estudiant Psicologia UOC).

 Continua l’equip amb Maria Teresa Cubí (infermera, Màster en Bioètica i Envelliment), Sandra Ferré (anestesiòloga H.V.C.), Antonio M. Sánchez (anestesiòleg H.V.C.); Dolores Santacatalina (infermera, llicenciada en Antropologia), Laura Monfort (estudiant 4art infermeria, becaria de col•laboració), i Joan Manuel Capera (tècnic informàtic i de programació).♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere