Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Jaume Casals, nou rector de la UPF / RESULTATS i COMENTARI EDITORIAL

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 eleccions_UPF_casals

 Jaume Casals Pons, catedràtic de Filosofia de la UPF, serà el nou rector de la Universitat Pompeu Fabra, segons es desprèn de l’escrutini que s’ha portat a terme un cop finalitzada la jornada electoral d’avui, 29 d’abril, i que s’ha desenvolupat amb total normalitat.

 La participació del professorat permanent ha estat d’un 52,5%, dels quals un 80% ha votat a favor del candidat. Entre el PAS, la participació ha estat del 42,3%, dels quals el 52,5% ha votat a favor de Casals. Pel que fa a la resta de col·lectius, la participació ha estat més baixa, situant-se en el global de la Universitat en el 7,18%.

 El cens electoral estava format per 13.139 electors (entre estudiants, personal docent i investigador i personal d’administració i serveis). Del total de vots emesos, el 54,1% han estat a favor del candidat.

 Jaume Casals, que ha estat l’únic candidat que s’ha presentat a les eleccions, substitueix en el càrrec a Josep Joan Moreso, catedràtic de Filosofia del Dret, que ha estat rector de la Universitat entre els anys 2005 i 2013.

 La Junta Electoral ha proclamat avui mateix Jaume Casals com a rector provisional, mentre que la seva proclamació definitiva tindrà lloc el 3 de maig.

 

Participació i vots favorables per sectors

Els percentatges de participació i de vots a favor del candidat han estat, respectivament i per sectors:

  • Sector A (professors doctors amb vinculació permanent a la universitat):  52,49% (participació) i 80%(vots favorables)
  • Sector B (professors lectors, professors visitants, personal investigador propi o vinculat i professors emèrits):  23,05% i 69,1%.
  • Sector C (altres categories de professorat): 4,79% i 62,8%.
  • Sector D (estudiants, repartits en el subsector D1 (estudiants de grau): 2,95% i  32,4%; i subsector D2 (estudiants de màster universitari i doctorat): 0,70% i 66,6%.
  • sector E (personal d’administració i serveis): 42,33% i 52,5%. ♦

 

—————————————

COMENTARI EDITORIAL

 Les eleccions a nou Rector a la Universitat Pompeu Fabra reforcen la idea que la governança actual de la universitat pública està tocada de mort.

 S’han de llegir bé els resultats electorals per acabar entenen que la Universitat Pompeu Fabra té un Rector democràticament elegit –cap dubte- però amb un  baix suport del conjunt de la comunitat universitària a la que ha de servir i representar.

 La qualitat democràtica està debilitada i és una llàstima que encara hi hagi ponderacions per donar valors diferents al vot dels diversos sectors que votaven. Cada vot no val igual a la universitat. Per això, cal llegir bé els resultats.

 Hi ha hagut una baixa participació, globalment parlant: només un 7,18 % de participació. I queda clar que Jaume Casals no és el Rector dels estudiants, ni del jove professorat. D’un cens electoral que estava format per 13.139 electors, s’han emès943 vots, i d’aquests 54,1% (510) han estat a favor de Casals.

 No és culpa del candidat, però es decebedor, que les eleccions no hagin estat competitives perquè han estat de candidat únic. No “han estat una farsa les eleccions” com asseguren alguns, però si ha estat la constatació que el professorat va pactar entre bastidors el candidat continuista que els hi assegures nòmina i privilegis intocables de dedicació i horaris.

 Esperem que aquest nou Rector no titlli de “nazis a la dissidència” de la Universitat Pompeu Fabra i que no instrumentalitzi l’anomenada “autonomia universitària” per dilapidar més diner públic com ens tenien habituats.

 Felicitacions i els nostres respectes al nou Rector de la UPF Jaume Casals. ♦

—————————————————-

 Fotografia: Jaume Casals en el moment de votar a la mesa de l’edifici Jaume I.

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere