Descriuen la reacció cerebral que altera la coordinació motora per consum crònic de cànnabis / UPF
Investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona i la Pablo Olavide de Sevilla han identificat en ratolins el mecanisme cerebral que altera la coordinació motora provocada per un consum crònic de cànnabis.
La investigació, desenvolupada durant quatre anys i que ara publica la revista ‘The Journal of Clinical Investigation’, demostra que el principal component psicoactiu de la marihuana –el THC– causa un dèficit en la funció del cerebel al provocar l’aparició de cèl·lules de microglia reactives, ha explicat a Europa Press l’investigador del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF Andrés Ozaita.
La microglia, una agrupació de cèl·lules del cerebel, es manté habitualment en estat latent i s’activa en persones que han patit un dany cerebral o un ictus, ha resumit Ozaita, i ara els investigadors han descobert que també reacciona quan es produeix un consum elevat de cànnabis.
En concret, i tal com ja han descrit altres treballs, el consum prolongat de marihuana provoca la disminució dels receptors de cànnabis a tot el cos, i és aquest fet el que els investigadors associen amb l’activació de la microglia –canvia la seva morfologia i redueix les seves projeccions cel·lulars–, si bé Ozaita ha reconegut que falta conèixer amb més detall com es produeix aquest procés.
El cerebel, implicat en la coordinació de moviments encadenats i successius i a l’aprenentatge motor, mostra símptomes de neuroinflamació amb l’exposició contínua al THC, i això es produeix perquè “consumir cannabinoides desregula la quantitat de receptors” presents en aquesta part del cervell.
Ozaita, que ha explicat que l’estudi s’ha realitzat en aproximadament 200 ratolins, ha especificat que el dèficit en la coordinació motora no s’aprecia a simple vista, ja que els animals semblen desplaçar-se amb normalitat, i és després de fer proves específiques quan s’aprecia el dany.
Entre les proves que els animals deixen de realitzar correctament hi ha el caminar sobre un cilindre en moviment i reaccionar davant d’estímuls sonors prèviament assajats, ha resumit l’investigador, el que “concorda amb allò observat en éssers humans fumadors de cànnabis”.
REACCIÓ REVERSIBLE
El treball va exposar ratolins durant cinc i sis dies a injeccions continuades de THC, i els investigadors han observat també que és possible “prevenir farmacològicament” l’activació de la microglia, el que comporta la millora dels dèficits de coordinació motora, mitjançant un fàrmac antibiòtic experimental.
La relació del cànnabis amb l’organisme humà, en qualsevol cas, és més complexa, ja que si bé és clar que el consum crònic disminueix el nombre de receptors cannabinoides –un fumador crònic necessita consumir més per notar els mateixos efectes que al principi–, la relació “no és tan senzilla” i cada funció fisiològica no respon de manera idèntica.
Alhora, i en relació amb la possibilitat que es deixi de consumir cànnabis, Ozaita apunta que és possible recuperar les condicions motores prèvies, ja que la pèrdua de receptors cannabionaides “no és definitiva, sinó transitòria”.
Els equips de la UPF i la Pablo de Olavide intentaran ara comprendre millor perquè la microglia es torna reactiva, ja que tot i que fins avui no es coneixia el paper tan clar que juga aquesta en la funció del cerebel, falta per descriure millor el mecanisme, tenint en compte que en alguns models animals que no tenen receptors per a cannabinoides també es produeix la neuroinflamació i la pèrdua de capacitat motora, ha explicat Ozaita.♦