Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Darwin i Galileu es convertixen en personatges de còmic en una exposició que acosta la ciència als xiquets / Universitat de València

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 La Universitat de València i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) inauguren a la sala d’exposicions del Palau de Cerveró una exposició que acosta als més menuts la figura dels científics Darwin i Galileu a través del còmic. 

 La mostra, batejada ‘Darwin i Galileu a través del còmic. Tasques d’il·lustració de Jordi Bayarri’, presenta la figura dels dos primers personatges protagonistes de la ‘Col·lecció científics’, un projecte creat per Jordi Bayarri i Tayra Lanuza, que té com a principal objectiu la divulgació del coneixement històric-científic sobre grans personatges de la història de la ciència, a través de la publicació d’una col·lecció de còmics biogràfics dirigits al públic infantil i juvenil. 

 L’edició dels còmics s’ha finançat pel mètode del ‘crowdfunding’ o micromecenatge, és a dir, ha rebut el seu finançament de manera col·lectiva amb multitud d’aportacions. A més de vinyetes de les dos publicacions de la ‘Col·lecció científics’, l’exposició mostra algunes pàgines originals i esbossos de l’artista, que permeten seguir de prop el procés de creació del còmic, expliquen els responsables del projecte expositiu en un comunicat. 

 Alhora, i amb anterioritat a l’acte d’inauguració de l’exposició, es presenta el segon número de la col·lecció, titulat ‘Galileu, el missatger de les estrelles’. El projecte, que va començar el novembre de 2012 amb ‘Charles Darwin, l’evolució de la teoria’, continuarà amb altres figures científiques, com Isaac Newton i Marie Curie, entre d’altres personatges.

 El guió, dibuix i edició dels còmics van a càrrec de Jordi Bayarri, dibuixant de còmics professional, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Té l’experiència professional com a creador d’un gran nombre de còmics dirigits al públic infantil i juvenil, així com el públic adult, des de 1998. 

 Guionista i dibuixant de títols de fantasia com els monogràfics ‘Titán del pasado’, ‘Piel de Dragón’ i dels huit números publicats de la sèrie ‘Entre Tenieblas’ (Aleta Ediciones), sèrie guardonada amb el premi al Millor Guionista Nacional en Expocómic (Saló Internacional del Còmic de Madrid el 2004).

 Alhora, és guionista i dibuixant del còmic ‘Las extraordinarias aventuras de Nicholas Campion y Mordechai Feingold: la ciudad oculta de Alejandro Magno’, còmic de fantasia històrica ambientat al segle XIX, amb el qual va guanyar el concurs ‘Dibujando entre culturas’, de la Fundació Tres Cultures i que ha estat publicat per esta fundació, en col·laboració amb l’editorial Viaje a Bizancio el 2010.

CONTINGUT HISTÒRIC I CIENTÍFIC 

 En relació amb el contingut històric i científic dels volums, este ha estat supervisat per Tayra Lanuza, investigadora del CSIC a l’IHMC López Piñero, doctora en Història de la Ciència (Universitat de València). A més, és investigadora especialitzada en les ciències físic-matemàtiques de l’Edat Moderna, entre els segles XVI i XVII, i amb experiència professional en l’educació a l’àmbit de la Història de la Ciència a la Universitat, així com en la realització d’activitats de divulgació científica.

 L’exposició ‘Darwin i Galileu a través del còmic. Tasques d’il·lustració de Jordi Bayarri’ estarà oberta al públic fins al pròxim 31 d’octubre, de dilluns a divendres de 08.00 a 20.00 hores, a la sala d’exposicions del Palau de Cerveró. A l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró. 

 A la inauguració assistiran, entre d’altres convidats, Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat; Álvaro Pons, professor de Física (Universitat de València) i crític de còmics de la cartellera Túria; i els dos comissaris de la mostra, Jordi Bayarri, dibuixant de còmics, i Tayra M.C. Lanuza, investigadora del CSIC i doctora en Història de la Ciència.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere