Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Politècnica de Catalunya al Mobile World Congress 2014

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

baixaLogo_upc

App per a esportistes i ‘whatsapp’ per a empreses Sistema per analitzar les xarxes socials App d’ajut a la conducció Sistema de localització en espais interiors Xips més econòmics i de senzilla fabricació Antena de doble banda per a GPS i Galileo Accés a telefonia mòbil 3G en zones remotes Xarxes verdes de comunicació sense fils ● Tecnologia BLE i estudi del tràfic en xarxes mòbils

 

Del 24 al 27 de febrer a Barcelona es celebra el Mobile World Congress 2014  i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) hi participa amb un estand del Centre dInnovació i Tecnologia (CIT UPC), on donarà a conèixer alguns dels projectes estratègics en el sector de les comunicacions mòbils, desenvolupats pels grups de recerca de la Universitat.

 La UPC serà present, un any més, al Mobile World Congress i ho farà a través d’un estand del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC), on s’exposaran les innovacions tecnològiques més d’avantguarda desenvolupades en l’àmbit de les comunicacions mòbils pels grups de recerca i patentades a través de la Unitat de Valorització de la Recerca de la Universitat. Entre aquestes innovacions, destaca una aplicació mòbil per monitoritzar el moviment d’esportistes, o una altra app d’ajut a la conducció; una eina multidispositiu de missatgeria tipus whatsapp per a empreses; un sistema per explorar la informació a les xarxes socials; una antena econòmica de doble banda per a aplicacions GPS i Galileo, i una tecnologia per localitzar i orientar persones en espais interiors.

 A l’estand del CIT UPC —entitat que aplega alguns dels centres punters en recerca i transferència de tecnologia de la Universitat—, es faran demostracions d’algunes d’aquestes tecnologies. L’estand (8.1K48) està situat al Pavelló Català/Hall App Planet, Hall 8.1 de la Fira de Gran Via de Barcelona (Av. Joan Carles I, 64. L’Hospitalet de Llobregat).

 

App per a esportistes i ‘whatsapp’ per a empreses

L’sportALERT és una aplicació dissenyada per l’inLab FIB —laboratori d’innovació i recerca en enginyeria informàtica de la Facultat d’Informàtica de Barcelona—, per monitoritzar el moviment d’esportistes mitjançant la geolocalització del seu mòbil. L’aplicació detecta aturades imprevistes de l’usuari i genera una alarma. En el cas que l’esportista no cancel•li l’alarma, s’envia un missatge amb la seva localització als destinataris prèviament indicats.

 El servei està també disponible per a empreses desenvolupadores de software, per tal que puguin integrar-lo a les seves aplicacions. Actualment l’inLab FIB està col•laborant i fent proves d’aquest servei amb una empresa i entitats del sector de l’esport.

 D’altra banda, l’aplicació uTalk és un altre sistema que ha creat aquest mateix laboratori, en col•laboració ambUPCnet. Es tracta d’una mena de whatsapp corporatiu, una eina multidispositiu de missatgeria amb fil social (activity stream), especialment dissenyada per a empreses o organitzacions que necessitin una eina de comunicació entre els seus treballadors i que alhora vulguin garantir-ne la seva privacitat.

 L’aplicació ofereix un servei de missatgeria instantània a través del qual els usuaris poden mantenir converses privades i de grup, utilitzant només les credencials de l’entitat a la qual estan vinculats sense la necessitat d’haver de donar el telèfon o alguna altra dada personal. Els sectors d’aplicació són diversos: des de l’educació (per fomentar la interacció segura dins de l’escola o l’aula) a les empreses d’assegurances, farmacèutiques i totes les que es puguin beneficiar de la missatgeria instantània segura.

 

Sistema per analitzar les xarxes socials

 Sparksee 5 és un software d’exploració d’informació d’alt rendiment que ha desenvolupat el grup de recerca Data Management Group (DAMA) per a telèfons mòbils permet analitzar les xarxes socials. El sistema es basa en tecnologia patentada pel mateix grup, que permet explorar i consultar grans volums de dades en forma de xarxa o graf, d’una manera molt compacta per a dispositiu mòbils. Estan disponibles les versions per a Android, iOS i BB10.

 Aquest sistema proporciona un alt rendiment per a aplicacions com ara l’anàlisi de xarxes socials, l’anàlisi de dades procedents de dispositius de sensors mèdics o en l’àmbit de la seguretat. La tecnologia Sparksee 5 la comercialitza l’spin off Sparsity Technologies, sorgida del mateix grup de recerca.

 

App d’ajut a la conducció

 El Departament d’Enginyeria Telemàtica i la Fundació I2Cat estan desenvolupant una aplicació mòbil d’ajut a la conducció que permet combinar la informació procedent de diferents sensors del vehicle i d’Internet amb el telèfon mòbil. Aquesta app ofereix indicacions com ara el tipus de conducció en termes mediambientals (emissions de CO2), de la vida útil del vehicle (estrès de la suspensió, dels sistemes de fre i del motor) i en termes de seguretat (velocitat excessiva en rectes i corbes, segons el traçat i les condicions climàtiques).

 En cas d’accident, també ofereix la comunicació automàtica amb una persona de contacte, i alhora, amb altres vehicles que disposin de la mateixa aplicació als quals se’ls envia un missatge d’emergència. Així mateix, el sistema detecta situacions de congestió de trànsit i notifica la informació als encarregats de gestionar-ho.

 

Sistema de localització en espais interiors

 El mateix equip anterior està desenvolupant la localització en espais interiors mitjançant la llum. Es tracta d’una tecnologia que permet la comunicació de dades mitjançant la mateixa llum que utilitzem per il•luminar-nos. En aquest cas, una làmpada LEDs emet una seqüència que és reconeguda pel sensor de llum d’un smartphone i que permet identificar el llum i, amb això, la localització del terminal. El sistema no requereix cap hardware addicional al telèfon mòbil i utilitzar el sensor de llum no implica un consum addicional de la bateria.

 L’app té una clara aplicació per orientar i guiar persones cegues, però també per conduir qualsevol usuari en espais públics, orientar clients a l’hora de buscar productes en comerços o d’informar-los dels que hi ha disponibles.

 

Xips més econòmics i de senzilla fabricació

 Investigadors del Departament d’Enginyeria Electrònica han dissenyat i patentat un mètode per abaratir el cost i facilitar el disseny dels circuits integrats o xips que s’utilitzen en la fabricació de telèfons mòbils, perquè siguin autocalibrables i autoreparables [veure més informació en pdf]

 

Antena de doble banda per a GPS i Galileo

 El grup de Recerca en Teledetecció ha patentat una antena de doble banda per a aplicacions GPS i Galileo, molt fàcil i econòmica de fabricar, que té capacitat per captar els senyals de diverses bandes de freqüència, simultàniament, amb elevats amples de banda. A diferència d’altres antenes multibandes existents al mercat, el nou model dissenyat a la UPC té una alta eficiència i directivitat.

 

Accés a telefonia mòbil 3G en zones remotes

 El projecte europeu Tucan3G, dirigit pel professor Josep Vidal, investigador del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la UPC, estudia la viabilitat econòmica i tecnològica d’introduir la telefonia mòbil 3G en zones remotes i en entorns a l’aire lliure, com ara les conques dels rius Napo i Putumayo, afluents de l’Amazones, al cor de la selva peruana. L’objectiu final és instal•lar una plataforma pilot de funcionament per connectar quatre de les 20 poblacions que viuen al llarg dels 400 kilòmetres de la conca.

 El repte del projecte, que compta amb la participació d’altres institucions (com la Universidad Rey Juan Carlos) i empreses espanyoles, europees, colombianes i peruanes, és donar serveis 3G en localitats poc accessibles i de pocs recursos econòmics mitjançant uns dispositius, anomenats femtocel•les, similars als routers, que funcionarien com a miniestacions base i que estarien connectats per enllaços WiFi amb la xarxa troncal de Telefonica del Perú. L’experiència es podrà exportar en un futur a altres entorns rurals. Malgrat que les femtocel•les disposen de pocs canals i poca potència, aquests dispositius són molt útils per a entorns com la selva, on el senyal no es troba amb els mateixos obstacles que en entorns urbans. A més, com que consumeixen molt poc i tenen capacitats autoorganitzatives, no requereixen personal tècnic per fer-los operatius. Mitjançant aquest projecte, les localitats de la zona podran accedir a serveis de veu i de dades a través de telefonia mòbil.

 D’altra banda, basant-se també en la tecnologia de les femtocel•les i en el marc d’un altre projecte europeu anomenat TRÒPIC, el mateix grup proposa l’ús de femtocel•les per executar aplicacions que altrament s’executarien en els terminals mòbils amb l’objectiu de reduir el consum de bateria i de millorar les prestacions dels terminals. La iniciativa està considerada per la Comissió Europea com un dels projectes clau del setè Programa marc per al desenvolupament del 5G. En aquest marc, la UPC ha patentat un esquema per a la gestió dinàmica i descentralitzada de la interferència. TROPIC finalitzarà el 2015 i està impulsat per un consorci de deu socis coordinats per la UPC.

 

Xarxes verdes de comunicació sense fils

 El grup de Recerca en Tecnologies i Comunicacions sense Fils (WiComTec) investiga el desenvolupament de xarxes verdes i l’eficiència energètica en l’ús de l’espectre, en el marc de projectes europeus com ara Greenet, WSN4QoL o COSTIC1004. Un cop ja s’ha aconseguit oferir connectivitat a qualsevol hora i des de qualsevol lloc, ara el que es busca és millorar l’eficiència energètica de les xarxes de comunicacions sense fils facilitant la reducció de potència transmesa.

 Per aconseguir-ho, s’estan desenvolupant nous processos intel•ligents d’apagada i encesa d’equipaments i d’estacions, sense malmetre la qualitat de servei ni la cobertura. Es treballa en la cooperació entre xarxes i entre els terminals, i en l’ús compartit de freqüències, de manera automatitzada. La idea és automatitzar la desconnexió de la xarxa Wireless quan l’usuari no hi està connectat, tant des del punt de vista dels operadors, com de les llars, les xarxes municipals, el carrer, els comerços o les grans superfícies, o les empreses, per aconseguir un estalvi energètic i econòmic.

 Aquest mateix grup també treballa en optimitzar el desplegament de les xarxes cel•lulars LTE i LTE-A mitjançant tècniques de coordinació d’interferències, gestió d’espectre, millora en els canals de control. La tecnologia LTE és la que permet que els telèfons mòbils 4G arribin a velocitats màximes d’1 Gbps.

 

Tecnologia BLE i estudi del tràfic en xarxes mòbils

 Des de la UPC també s’investiga en el desenvolupament de la tecnologia Bluetooth Low Energy (BLE), que serveix per connectar el telèfon amb la Internet de les coses utilitzant IPv6. És un àmbit en el qual està fent avenços importants elgrup de Xarxes sense Fils.

 D’altra banda, el grup de Recerca en Xarxes de Comunicacions Cel•lulars i Ad-hoc està creant tecnologia de planificació de recursos en xarxes sense fils cel•lulars i ad-hoc i en l’aprofitament de les dades disponibles en aquestes xarxes per localitzar els terminals. Aquest grup també estudia la caracterització del tràfic i la gestió dels recursos en xarxes mòbils.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere