Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Inaugurada la XV Exporecerca Jove / La Salle-URL

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

XVexporecercajove

La XV Exporecerca Jove, inaugurada ahir a La Salle-Universitat Ramon Llull, mostra el talent de 250 estudiants a través de 113 treballs d’investigació

 La mostra recull 113 treballs de prop de 250 estudiants de 9 països: Abu Dhabi, Azerbaidjan, Bèlgica, Brasil, Eslovàquia, Espanya, Itàlia, Perú i Turquia.
 
Durant la inauguració han intervingut: Francesc Miralles, director de l’ETS d’Enginyeria Electrònica i Informàtica La Salle-URL; Adrià Arbués i Sergi Bonet, directors de l’edició d’enguany d’Exporecerca Jove; David Ballesteros, professor i organitzador de Galiciencia; Raimond Blasi, regidor d’Adolescència i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona; Joan Mateo, secretari de Polítiques Educatives de Catalunya; Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de Catalunya; i Josep Maria Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull.

 Ahir al matí es vainaugurar a La Salle-URL la XV edició de l’Exporecerca Jove, una mostra nacional de treballs de recerca fets per persones de 12 a 30 anys amb l’objectiu de promoure la recerca entre els joves, potenciar l’intercanvi d’experiències i fomentar la participació en fires i congressos d’àmbit nacional i internacional.

 Francesc Miralles, director de l’ETS d’Enginyeria Electrònica i Informàtica La Salle, ha recordat que la missió de la URL, que és proporcionar una formació de qualitat, centrada en la persona i que doni respostes a les necessitats de la societat, coincideix amb la voluntat d’acollir un esdeveniment com aquest.

 “Arribar aquí ja és un premi. El vostre treball ha estat escollit entre més de 200” ha dit Sergi Bonet, director d’Exporecerca Jove, qui ha valorat així la feina feta pels més de 300 joves que hi havia entre el públic. Adrià Arbués, l’altre director d’Exporecerca Jove, ha encoratjat tots els participants a seguir divulgant la ciència i promovent l’esperit científic.

 David Ballesteros, organitzador de Galiciencia, ha ofert una conferència inaugural que ha deixat embadalida l’audiència amb una intervenció divertida i pràctica. Ha demostrat que la ciència i la recerca poden ser entretingudes i apassionants. La seva exposició ha palesat que és un bon orador però sobretot un molt bon professor. I és que a través dels “superpoders” de superherois com Superman, Hulk o Thor ha mostrat com la ficció infringeix les lleis de la física i la ciència. A través d’experiments en viu ha ensenyat com la ciència ha avançat molt ràpid en 50 anys, trencant mites que avui dia trobem a Internet i animant els joves a posar en dubte les coses.

 Raimond Blasi, regidor d’Adolescència i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, ha destacat que ens els darrers anys “Barcelona s’ha posicionat com un referent internacional d’excel·lència en la investigació i avui compta amb més de 550 grups de recerca consolidats i 137 centres de recerca i desenvolupament”.

 Joan Mateo, secretari de Polítiques Educatives de Catalunya, ha posat de relleu que la densitat de publicacions científiques al nostre país és superior a la de Finlàndia i que Barcelona està posicionada en el quart lloc en rànquings mundials en camps emergents com la nanotecnologia, per darrere de Boston, Houston o Shanghai. En aquest sentit, Mateo ha animat els joves a no renunciar a investigar per seguir sent un país potent: “Abans un país era potent com més territori tenia, després com més capital tenia, actualment i en un futur dependrà del coneixement. I el coneixement es genera a través de la investigació”.

 “Se’ns coneix més per la cuina o pel futbol” ha reconegut Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de Catalunya, però també per la ciència. “Catalunya és el 0,1% de la població al món i estem produint un 1% del que es fa al món, que equival a deu vegades més del que se suposaria per població”, ha afegit Castellà. Alhora, ha recordat que Catalunya ocupa la segona posició de la UE al Programa IDEES de l’European Research Council (ERC), després d’Holanda.  

 La recerca està poc de moda. A través d’aquesta provocadora premissa Josep Maria Garrell, rector de la URL, ha tancat la inauguració animant els joves a seguir experimentant i fracassant. Ha emfatitzat la importància del treball i l’esforç per aconseguir l’èxit i ha insistit en el triangle “estudiant-escola-família” perquè la recerca entre els joves sigui possible. Per acabar, ha recordat als nois que no estan sols, referint-se al suport institucional i universitari del que disposen avui dia.

Recerca internacional

 Una vegada més, la Universitat Ramon Llull acull aquesta mostra de treballs organitzada per MAGMA Associació per a Promoure la Recerca Jove, una associació juvenil catalana, sense ànim de lucre, d’àmbit estatal, amb seu a Barcelona i que està integrada dins de MILSET, federació internacional que promou la recerca entre els joves. I és que la participació d’estudiants estrangers és un tret distintiu d’aquesta mostra: fins ara, en les diverses edicions, hi han participat joves d’Abu Dhabi, Argentina, Azerbaidjan, Bèlgica, Brasil, Eslovàquia, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Kazakhstan, Mèxic, Paraguai, Perú, República Txeca, Rússia i Turquia. 

Suport de nombroses entitats del país

 El format d’Exporecerca Jove és el d’una fira d’estands oberta al públic, on els participants presenten els resultats de la seva recerca mitjançant pòsters, gràfics, mitjans multimèdia, muntatges, maquetes, instrumental emprat, etc. Un jurat procedent de diversos àmbits acadèmics i professionals avalua els treballs presentats i el darrer dia es lliuren els premis,  consistents bàsicament en la participació dels seus autors en altres certàmens de caire internacional. MAGMA entregarà 3 premis, 4 premis especials i 9 mencions.

 Alhora, hi ha 20 premis d’entitats com el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Fundació Catalunya-La Pedrera, la Fundació Víctor Grifols i Lucas, Barcelona Aeronàutica i de l’Espai (BAIE), l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Sant Pau, la Societat Catalana de Biologia, elParc Científic de Barcelona, la Fundació Ciència en Societat, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), Transports Metroplitans de Barcelona (TMB), l’Obra Social “La Caixa“, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), l’Associació Catalana de l’Hidrogen i les Energies Renovables, l’empresa Ingenia Motion Control, TRAM, el Centre Kepler o Casa Àsia.

 

La URL ofereix tallers per als joves investigadors

 Durant la mostra algunes de les Institucions de la URL oferiran tallers per als joves:

  • Blanquerna: Recuperació cardiorespiratòria
  • La Salle: Captura en moviment al Laboratori Media Lab de La Salle
  • La Salle: Robòtica assistencial al Laboratori de Robòtica de La Salle
  • IQS: Llum, color i altres miracles de la química
  • IQS: La Química és energia

L’acte de tancament i lliurament dels premis tindrà lloc el dissabte 12, a les 17h, al CosmoCaixa Barcelona (c. Isaac Newton, 26 | Sala Àgora).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere