Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El 10 de maig “Netegem Europa”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

escombreries-llinars

 Cada any, milions de tones d’escombraries acaben als carrers, als oceans, a les platges, als boscos i a les zones naturals europees i, cada any, milions d’europeus surten a netejar el seu barri voluntàriament. “Netegem Europa” és una iniciativa que té com a objectiu fomentar més actuacions d’aquesta mena per tal de donar a conèixer l’abast del problema de la brossa i els residus, i promoure canvis de comportament. La iniciativa està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

 Janez Potočnik, comissari de Medi Ambient, ha declarat: «Cada vegada hi ha més moviments cívics de neteja arreu d’Europa, i volem fer-los partícips d’un esdeveniment europeu. Hem reunit els punts de contacte nacional de 21 països perquè la gent estigui al corrent del que passa al seu barri i sàpiga què pot fer per col·laborar-hi. És una iniciativa pràctica, així que posem-nos els guants i les botes. Com que tots volem viure en barris nets, Netegem Europa! ».

 Durant els últims anys s’han celebrat diverses campanyes de neteja a Europa per tractar el problema de les escombraries. “Netegem Europa” aglutinarà totes aquestes iniciatives en una única campanya de neteja que se celebrarà el mateix dia a tot Europa, reunint tants ciutadans com sigui possible.

 “Netegem Europa” és una iniciativa que neix dels ciutadans i que pretén informar i implicar-los en la neteja del seu propi entorn. L’experiència demostra que la gent se sorprèn de la quantitat de residus que es generen i es llencen al barri. La brossa pot ser valuosa: el paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen, poden reutilitzar-se o reciclar-se. Això redueix els efectes mediambientals, crea oportunitats econòmiques i llocs de treball, i contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

 La Comissió promou la iniciativa, però les operacions de neteja són independents, d’àmbit local i organitzades per ciutadans. En molts casos, hi participen o les coordinen les autoritats locals, les ONG, les empreses i els centres d’ensenyament. Els actes se celebraran a 15 estats membres de la UE així com també a Andorra, Bòsnia i Hercegovina, Noruega, Sèrbia i Turquia. 

Rerefons

 “Netegem Europa” és un projecte LIFE coordinat per l’Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos,  responsable també de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus. Els organitzadors han dissenyat una sèrie d’eines de comunicació que els coordinadors posaran a disposició de tots els participants.

 El 2012, Fem-ho!, una organització amb seu a Estònia, va coordinar una acció de neteja a nivell mundial, que va mobilitzar durant un dia 7 milions de voluntaris en 84 accions de neteja a Àsia, Àfrica, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Europa. El 2013 es van organitzar diferents activitats semblants. Les iniciatives es basen principalment en la creació de xarxes de voluntaris a través de les xarxes socials i també inclouen l’obtenció de fondos i patrocinis.

 La Sufrider Foundation Europe una fundació que compta amb 1500 voluntaris, 10000 membres, unes 40 entitats locals i més de 40000 simpatitzants, organitza operacions de neteja de platges, llacs i rius. El moviment va sorgir a Malibú (Califòrnia) el 1984, quan els surfistes van decidir protegir els seus llocs preferits per practicar el surf de la contaminació local, i des del 1990, existeix a Europa. La Comissió Europa considera que és important conscienciar els ciutadans i fomentar un canvi d’hàbits per atènyer els objectius de la normativa europea sobre residus. La prevenció i la gestió de residus constitueixen dos focus d’atenció de la Comissió per al 2014, que aquest estiu, revisarà els objectius de reciclatge de residus i abocadors dins d’un paquet més ampli d’economia circular.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere