La plataforma universitària Uniempren posa en marxa onze projectes empresarials el seu primer any / UV
La plataforma universitària de micromecenatge Uniempren (www.uniempren.es), gestionada a través de l’Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL) de la Universitat de València, ha posat en marxa onze projectes empresarials durant el seu primer any. Sis d’aquests projectes van cercar socis treballadors, tres van sol·licitar inversió mitjançant crowdfunding i dos van demanar inversors.
D’aquestes dades es desprén que el servei que ha tingut millor acolliment entre els emprenedors universitaris ha sigut la cerca de socis/sòcies. “Aquest servei els permet trobar persones amb les seues mateixes inquietuds, complementant així el seu projecte amb la formació i/o experiència necessària”, assenyalen des de la direcció d’Uniempren. “Els projectes activats amb aquesta necessitat han trobat les persones que requerien, per la qual cosa s’han generat nous llocs de treball i la creació de nous projectes, contribuint així a la millora de l’economia del nostre país”, afegeixen.
Uniempren és un projecte pioner de la Universitat de València posat en marxa a través de la seua Fundació General a l’abril del 2013. Des de llavors, ofereix els seus serveis a les persones emprenedores vinculades a qualsevol universitat de l’Estat espanyol, ja siguen estudiants, titulats o membres de les associacions i els col·lectius d’amics i antics alumnes.
Aquests serveis són: crowdfunding o micromecenatge, sistema pel qual l’emprenedor sol·licita finançament per al seu projecte mitjançant la sol·licitud de donacions a terceres persones o mecenes, els quals reben una recompensa equitativa o simbòlica a la donació realitzada; inversors, que compta amb un servei exclusiu de difusió per part de la plataforma per a promoure el projecte entre els seus contactes i xarxes socials amb la finalitat d’aconseguir inversió privada; socis, servei gratuït centrat en la cerca de persones que complemente a l’emprenedor en formació i/o experiència i participar així del seu projecte; i col·laboradors, servei exclusiu per a projectes i/o empreses socials que cerca persones que aporten el seu treball com a una col·laboració no monetària.
S’han sol·licitat 34 projectes
Al llarg de dotze mesos, Uniempren ha rebut la sol·licitud de 34 projectes, dels quals s’han desestimat 23. La majoria d’ells han sigut derivats a serveis d’assessorament a emprenedors. “En realitat, podem dir que hi ha emprenedors que tenen bones idees, però els falta coneixement sobre com gestionar la viabilitat d’aquelles idees: com obtindre dades econòmiques i financeres, com desenvolupar la idea en general, etcètera”, apunten des d’Uniempren.
Informació i difusió per a marcar la diferència
Uniempren és la primera plataforma universitària d’aquestes característiques. No obstant això, al llarg del darrer any han anat apareixent altres projectes d’aquest tipus en diferents universitats espanyoles, com la Universitat de Cadis, la Carles III de Madrid o la Politècnica de Catalunya, per exemple.
Així doncs, la plataforma de la Universitat de València, oberta no solament a investigadors propis sinó a projectes de tot tipus i de tot el territori espanyol, va decidir, a més, diferenciar-se de les seues homòlogues oferint, de forma gratuïta, un servei d’informació i difusió des de les xarxes socials (Facebook, Twitter, Linkedin…) i el seu bloc “perquè tota persona emprenedora puga estar al dia de les últimes notícies, novetats i convocatòries d’interés”, expliquen en la plataforma.
Reconeixement
L’originalitat del projecte de la Universitat de València i la seua capacitat per a generar grans expectatives li van atorgar, poc després d’iniciar la seua marxa, el reconeixement de les administracions públiques amb el I Premi ADR Emprenedors 2013, en la modalitat d’Entitat Pública, organitzat per l’Associació Espanyola d’Agències de Desenvolupament Regional.♦