Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Entitats reclamen a l’Estat informació sobre transgènics en un escrit jurídic pioner

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

fotonoticia_20140630174116_500

 Una vintena d’entitats de pagesos, consumidors i ecologistes han enviat aquest dilluns al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i a la Generalitat de Catalunya una petició d’informació ambiental pionera sobre el cultiu dels aliments transgènics, ja que és la primera vegada que s’ha elaborat un escrit amb un contingut jurídic i amb el suport de diversos sectors.

 En una roda de premsa aquest dilluns a Barcelona, l’advocada del col·lectiu que ha presentat la petició, Laia Serra, ha explicat que l’acció busca fomentar que hi hagi una opinió pública formada i conscient del “perill” que suposen els transgènics per a la salut de les persones i del medi ambient, per la qual cosa un primer pas és tenir informació per poder prendre decisions i fiscalitzar la tasca dels governs.

 L’administració té 30 dies –prorrogables a dos mesos– per respondre el requeriment, que inclou 150 preguntes en les quals demanen accedir als informes d’autorització de transgènics per poder avaluar-los.

 També pregunten sobre si han tingut en compte estudis científics independents i si s’ha aplicat el “principi de precaució” de la UE; sobre el risc de contaminació genètica, i sobre el seguiment i avaluació –si han hagut emergències, retirades d’autoritzacions, laboratoris experimentals–, entre d’altres.

 El representant de la Revista Sobirania Alimentària, Gustavo Duch, ha subratllat que la iniciativa demostra que aquesta qüestió importa a molta gent, ja que s’han unit pagesos, consumidors i defensors ambientals, i ha afegit que serà una eina per lluitar contra el que ha qualificat de “dictadura de l’alimentació”, ja que la gent no sap el que menja perquè no té dret a la informació.

 Amb aquesta petició –impulsada per l’Associació per a la Recerca i l’Estudi de l’Agroecologia i l’Associació de Defensa vegetal i Ecològica Gent del Camp–, volen “generar precedents jurídics” que obliguin al Govern a posicionar-se, ja que d’aquesta manera altres entitats podran utilitzar aquest recurs per exigir informació sobre altres qüestions rellevants, i han avisat que arribaran a instàncies judicials si no els responen l’escrit o si ho fan amb evasives.

 El 80% de tots els transgènics d’Europa es cultiven a Espanya, si bé existeix una “falta absoluta de transparència i una opacitat total”, pel que és impossible per al ciutadà prendre una decisió fonamentada a l’hora de consumir aquests productes, ha explicat el soci de l’Associació per la Recerca i Estudi de l’Agroecologia i membre de la Cooperativa Germinal Albert Ferré.

 A més, el sistema d’etiquetatge fa que sigui impossible que el consumidor conegui quins productes derivats incorporen productes transgènics, el que afecta la seva llibertat de decisió.

 Ha deplorat que el cultiu de transgènics és “la continuació de la revolució verda” que va suposar la industrialització de l’agricultura, és a dir, un atac directe a models de producció decidits des dels pagesos, pel que ha mostrat el seu rebuig com a consumidor.

Triple amenaça

 Des dels pagesos, la presidenta de Gent del Camp, Anaïs Sastre, ha carregat contra aquest model de producció industrial i ha advocat per l'”agricultura ecològica” que practica des de fa la seva entitat que cultiva aliments saludables.

 El professor del departament d’enginyeria i química de la Universitat de Barcelona Gregorio Álvaro, ha significat que els transgènics suposen una triple amenaça: mediambiental, sanitària i socioeconòmica, ja que “la contaminació biològica es reprodueix”; generen resistència als antibiòtics, i suposa una privatització de l’agricultura després de ser monopolitzada per les poques multinacionals que dominen la producció.

 Entre les entitats adherides a la petició destaquen Greenpeace, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció Catalunya, Associació ‘La Xarxeta’, Associació Entrepobles, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Xarxa de Consum Solidari, Associació Salut i Agroecologia (AsiA), i la cooperativa Germinal, entre d’altres.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere