Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un altre any record del programa Erasmus

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

 Les últimes estadístiques que avui publica la Comissió Europea sobre el programa Erasmus revelen que gairebé 270 000 estudiants, un nou rècord, han rebut una beca de la UE per estudiar o formar-se a l’estranger durant el curs 2012-2013. Estudiar a una altra universitat continua sent l’alternativa més popular, però val a dir que un de cada cinc estudiants (55 000) ha triat fer unes pràctiques en una empresa estrangera. Durant el curs 2012-2013 les tres destinacions més populars han estat Espanya, Alemanya i França i els països que percentualment han enviat més estudiants a l’estranger han estat Luxemburg, Liechtenstein, Finlàndia, Letònia i Espanya. 

1 erasmus image021 

 «El programa Erasmus porta vint-i-set anys fent possible que els estudiants passin un temps a l’estranger per eixamplar els seus horitzons i millorar les seves competències. Les últimes dades demostren que el programa Erasmus és més popular que mai; contribueix a desenvolupar el sentiment de pertinença a la família europea, permet desenvolupar noves competències i ajuda els estudiants a millorar les seves perspectives professionals i les possibilitats de trobar feina. A més, el nou programa Erasmus+ que el substituirà durant els propers set anys farà possible que se’n puguin beneficiar encara més estudiants, que podran marxar a l’estranger a estudiar, formar-se, treballar o fer de voluntari”, ha declarat avui la Comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou.

 Les estadístiques demostren que la beca mitjana del programa Erasmus, amb la qual es pot pagar una part del viatge i del cost que suposa viure a l’estranger, se situa en els 272 euros mensuals, la qual cosa representa un augment del 9 % en relació a l’any passat (250 euros). Alguns països complementen la beca Erasmus amb fons institucionals, regionals o nacionals.

 El programa Erasmus no és només un programa d’intercanvi d’estudiants: durant el curs 2012-2013 més de 52 600 membres del personal docent i no docent van rebre una beca per impartir classes o per formar-se a l’estranger. De l’experiència que adquireixen no només se’n beneficien les persones implicades, sinó també la qualitat de la seva docència i l’ensenyament en el seu centre d’educació superior un cop se’n hi tornen. A més, també han rebut una beca del programa Erasmus uns 500 membres del personal d’empreses, per impartir classes a centres d’educació superior a l’estranger, la qual cosa representa un increment de més del 20 % en relació a l’any passat; això demostra l’interès creixent que hi ha a adaptar l’ensenyament i la formació a les necessitats del mercat de treball. 

2 erasmus image022 

Durant els set propers anys (2014-2020) el nou programa Erasmus+ concedirà beques a quatre milions de persones, inclosos dos milions d’estudiants d’educació superior i 300 000 membres del personal docent i no docent. També finançarà 135 000 intercanvis d’estudiants i de personal entre els països europeus i els nostres socis internacionals. El nou programa ampliat, que inclou règims de mobilitat semblants als del programa Erasmus i s’adrecen a d’altres grups entre els quals cal esmentar els aprenents i els voluntaris, incideix més en els ajuts lingüístics, en unes normes més flexibles per poder obtenir una beca i en l’ajuda especial que s’hi inclou per a persones amb necessitats especials, amb discapacitats o procedents de medis socials desfavorits o de contrades llunyanes.

 L’estratègia de la Comissió per modernitzar l’educació superior insisteix en la necessitat d’oferir més oportunitats als estudiants per adquirir noves competències estudiant o formant-se a l’estranger. L’objectiu de la UE és que al final de la dècada s’hagin beneficiat de la mobilitat almenys el 20 % dels estudiants. Actualment, estudien o es formen a l’estranger a l’entorn del 10 % dels estudiants de la UE gràcies a les beques del programa Erasmus o a d’altres ajuts públics o privats. Vora del 5 % reben una beca Erasmus.

 Abans, el programa Erasmus formava part del Programa d’Aprenentatge Permanent (2007-2013); hi participaven trenta-tres països: els Estats membres de la UE, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Turquia.

 Erasmus+, el nou programa d’educació, formació, joventut i esports, s’ha engegat el mes de gener del 2014 i disposa d’un pressupost total de gairebé 15 000 milions d’euros per al període 2014-2020, és a dir, un 40% més respecte del període anterior. 

3 erasmus image023

 

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere