Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Ciència amb una mirada artística al Palau Robert de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Captura de pantalla 2014-07-25 a las 17.11.45

L’exposició “Tree of Life. La complexitat de la vida: de la cèl·lula a l’organisme viu” i l’app “CRG Memory Game”, recullen imatges del treball científic del Centre de Regulació Genòmica (CRG)

  • Per primera vegada a Barcelona, s’exposen imatges dels investigadors del CRG amb l’objectiu de compartir no només la recerca que es fa al centre sinó també la bellesa i la singularitat d’aquestes imatges, i els paral·lelismes i sinergies que s’estableixen entre l’art i la ciència.
  • El CRG llança l’app “CRG Memory Game” que permet jugar i descobrir a fons les imatges que composen la mostra .
  • En el marc de l’exposició s’oferiran diversos tallers de microscòpia i un cafè científic.
  • El Palau Robert acollirà aquesta exposició del 4 de setembre al 12 d’octubre, i compta amb el suport i la producció de la Fundació Banc Sabadell. 

 

Els científics del  Centre de Regulació Genòmica(CRG) busquen contribuir a trobar solucions als problemes que ens sorgeixen als humans en la nostra relació amb el medi ambient o amb nosaltres mateixos, és a dir, trobar una cura per a les malalties o millorar la qualitat de vida dels éssers humans. Conèixer els mecanismes bàsics de la vida i dels processos vius, doncs, és el primer pas per poder aplicar, a posteriori, aquests coneixements i contribuir a la solució dels problemes esmentats. 

Estem molt orgullosos de poder compartir aquestes imatges amb la societat. La seva bellesa i espectacularitat fan que la ciència que es fa al CRG traspassi la frontera d’allò purament científic i adquireixi una nova dimensió en l’àmbit cultural i artístic” afirma Luis Serrano, director del CRG. “Tot i que ja comptem amb diverses activitats adreçades a fomentar la cultura científica, aquesta exposició i l’aplicació mòbil que se n’ha derivat són iniciatives que ens satisfan especialment. Us proposem observar la vida tal com ho fem nosaltres en els nostres experiments. Es tracta d’una nova forma de mirar la vida i els éssers vius que, de ben segur no deixarà indiferent ningú”, afegeix Serrano.

Al CRG s’estudien els processos vius a tots els nivells, des dels elements més petits com les molècules, els orgànuls cel·lulars i les pròpies cèl·lules, passant per teixits i òrgans, fins a arribar als organismes vius. És precisament aquesta seqüència la que regeix aquesta exposició i permet establir el seu fil conductor. Per això les imatges s’organitzen en tres grans blocs: La cèl·lula | Teixits i Òrgans | Organismes.

El principal objectiu d’aquesta exposició és el de compartir amb la ciutadania no només el coneixement que es genera al centre sinó també la connexió existent entre la ciència i l’art, dues disciplines que comparteixen metodologia basada en l’experimentació i persegueixen la transmissió de coneixement. L’exposició proposa una reflexió activa al voltant d’aquest curiós binomi. La ciència i l’art són dos aspectes de la creativitat humana aparentment separats i sense connexió entre sí. Tot i això, uns i altres es miren i s’interroguen més sovint del què imaginem.

En el marc de l’exposició, el Centre de Regulació Genòmica ha creat una aplicació mòbil perquè els visitants puguin “jugar” amb les imatges de la mostra des d’unes tauletes tàctils. També es pot descarregar de forma gratuïta per jugar-hi des del telèfon mòbil o la tauleta personals. L’app està basada en el joc clàssic de fer parelles i empra les imatges de l’exposició. Després de jugar, els usuaris també poden accedir a la descripció de cadascuna de les fotografies amb què han estat jugant i descobrir a què corresponen.

D’altra banda, està previst celebrar diferents tallers de microscòpia, adreçats a escoles i públic general, durant els quals s’explicaran els conceptes bàsics de la biologia i la recerca duta a terme al CRG. Els tallers permetran comprendre millor l’exposició i com s’obtenen les imatges que la composen.

Finalment, també s’ha organitzat un cafè científic que versarà sobre les diferents formes d’entendre una mateixa imatge, en aquest cas, científica. Per valorar-ne els diferents punts de vista, comptarem amb la participació de científics, experts en microscòpia i artistes perquè, tots ells, ens descobreixin les múltiples interpretacions que tenen les imatges..

L’exposició s’obrirà al públic el proper dijous 4 de setembre a les 10 h al Palau Robert, a Barcelona, i romandrà oberta al públic fins el dia 12 d’octubre. 

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la recerca realitzada pels investigadors i investigadores del CRG, però també gràcies al suport de la Fundació Banc Sabadell, que ha produït l’exposició, al finançament del Ministerio de Economía y Competitividad, en el marc del programa ‘Centro de Excelencia Severo Ochoa 2013-2017’ (SEV-2012-0208), i a la cessió de les tauletes tàctils per part de Hewlett-Packard i dels microscopis per fer els tallers per part de Leica Microsystems. L’aplicació mòbil ha estat possible gràcies al finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Economía y Competitividad que també finança el cafè científic juntament amb l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

INFORMACIÓ GENERAL:

Exposició “Tree of Life –  La complexitat de la vida: de la cèl·lula a l’organisme viu” 

Dates: Del 4 de setembre al 12 d’octubre de 2014

Horaris: de dilluns a dissabte: 10-20 h; diumenges i festius: 10-14.30 h

Lloc: Palau Robert | Centre d’Informació de Catalunya | Passeig de Gràcia, 107 | 08008 Barcelona

Preu: Entrada gratuïta

Tallers per al públic general

Dates: 4, 24, 25, 26, 27 i 28 de setembre.

Horari: de 18 a 19h.

Lloc: Palau Robert | Centre d’Informació de Catalunya | Passeig de Gràcia, 107 | 08008 Barcelona

Preu: Entrada gratuïta.

Tallers per a professorat de secundària de ciències i biologia:

Dates: 9 de setembre a les 10h i a les 18h.

Durada: 1 hora.

Preu: activitat gratuïta.

Tallers per a classes d’ESO o Batxillerat:

Dates: 23 de setembre a les 10 h i a les 13 h. 2 d’octubre a les 10 h i a les 13 h.
Durada: 1 hora
Preu: activitat gratuïta.

 

FITXA TÈCNICA:

Comissariat, idea i guió original: Centre de Regulació Genòmica(CRG)

Producció: Fundació Banc Sabadell

Exposició organitzada per: Palau Robert | Centre d’Informació de Catalunya♦

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere