Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de València crea una plataforma en línia de distribució editorial i de préstec de les seues publicacions electròniques

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

libros-digitales

La Universitat de València ha presentat aquest dijous algunes de les novetats implementades pel Servei de Publicacions de la Universitat i el Servei de Biblioteques i Documentació, i que proporcionen millores que situen a la institució acadèmica com un referent entre les universitats i biblioteques públiques estatals.

L’acte de presentació, obert a tot el públic, s’ha celebrat a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat, i ha estat presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, acompanyat pels directors d’ambdues unitats: Josep Lluís Canet, director del Servei de Publicacions de la Universitat i Victoria García Esteve, directora de Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València. 

El primer d’aquests serveis és la web de la Llibreria (http://www.lallibreria-uv.es), una novetat del Servei de Publicacions de la Universitat de València, que s’ha creat per a la venda i difusió dels llibres de les diferents editorials universitàries espanyoles. La Llibreria distribueix llibres universitaris tant per al nostre país com per a llibreries i distribuïdors estrangers. També es venen llibres a particulars per Internet, amb sistema de compra estandarditzat a través de la cistella de la compra i pagament mitjançant targeta. A més s’ha procedit a l’abaratiment dels costos d’enviament per poder competir amb llibreries ja consolidades en Internet (com ara Amazon, Casa del Llibre, etc.).

En aquests moments la web de la Llibreria compta amb 21.200 llibres al seu catàleg. La pàgina web inclou una secció de novetats (a la qual s’entra per defecte al moment de la connexió); una altra de llibres recomanats pel llibreter; un catàleg general, consultable per editorials i per matèries, així com una cerca general. L’usuari té informació concreta sobre el llibre que li interessa mitjançant la lectura del resum. A més, s’està procedint a la traducció a l’anglès, sobretot el mecanisme de compra, perquè aquells usuaris d’altres països entenguen perfectament la cistella de la compra i les pàgines d’introducció de dades.

Un altra de les noves aplicacions del Servei de Publicacions de la Universitat que arrenquen aquest curs és el Servei de Préstec d’Ebooks (https://uv.odilotk.es/#indice). En aquests moments PUV posseeix uns 700 llibres electrònics al seu catàleg (consultables en: http://www.ebooks-uv.es/index.aspx?lang=es). El sistema de préstec d’ebooks per a biblioteques s’està analitzant i implantant progressivament, ja que les editorials no volen procedir a la venda d’ebooks a les biblioteques si aquestes no posseeixen un sistema de gestió dels préstecs, ja que podrien reproduir milers de vegades els exemplars i per tant, fomentar la pirateria. 

Amb aquest sistema, la Universitat de València entra l’escassa nòmina d’universitats i biblioteques públiques estatals que posseeixen un sistema informatitzat de gestió de préstec bibliotecari per ebooks. De fet des de la UNE (Unió d’Editorials Universitàries Espanyoles), en col·laboració amb la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles), s’ha iniciat un programa pilot d’intercanvi i préstec de llibres electrònics científics a les universitats espanyoles. 

La Llibreria de la Universitat que es va inaugurar ja fa 10 anys, va ser la primera que, gràcies al recolzament de la Unión de Editoriales Universitarias Españolas, UNE, va disposar de tots els fons universitaris per oferir-los tant a la nostra comunitat universitària com a la resta de la societat valenciana, arribant inclús a distribuir els fons dels associats a la UNE a llibreries i distribuïdores estrangeres.
 
Ara, i coincidint amb el llançament del portal UNEBOOK de venda de llibre universitari electrònic i en paper que es va presentar fa dues setmanes a la fira internacional del llibre LIBER, la Universitat de València presenta la seua llibreria virtual de llibre en paper de tot el fons de les editorials universitàries amb l’objectiu de remar conjuntament amb la UNE en la difusió de la tasca desenvolupada des dels serveis de publicacions de les diferents universitats.

A proposta del rector de la Universitat de València, s’ha procedit a crear aquesta plataforma de préstec bibliotecari perquè els estudiants i professors de la Universitat tinguen accés a aquests fons des de qualsevol ordinador mitjançant la seua autenticació com a usuari de la Universitat (el compte del correu electrònic). La durada del préstec està definida pel sistema en 15 dies. Una vegada superat el termini, l’usuari no podrà seguir llegint-ho, tret que torne a demanar-ho prestat. Pot veure’s el funcionament en: http://sbdint.uv.es/ODILO/instrucciones.html 

Nova web de Publicacions i Trobes 

A més d’aquestes novetat, la web del Servei de Publicacions (http://puv.uv.es/) s’ha reestructurat, fent una interfície més de d’acord amb les pàgines de la Universitat i incloent la informació dels llibres de forma més coherent en la base de dades. Una de les millores, a part de la possibilitat de comprar exemplars a través de la cistella de la compra, és la connexió amb la base de dades DILVE, la qual cosa optima la introducció de dades per a les diferents webs.

D’altra banda, el Servei de Biblioteques i Documentació (SBD) es troba immers en un procés d’avaluació que busca oferir millors serveis als seus usuaris, per als quals ha passat una enquesta de satisfacció obtenint molt bons resultats. En el cas dels investigadors han valorat amb un 4 sobre 5 el nivell de satisfacció amb els serveis prestats i en el cas dels estudiants l’índex de valoració global ha estat de 4 també en una escala de l’1 al 5. L’enquesta es divideix en cinc grans blocs, el bloc millor valorat entre els investigadors ha estat el dedicat a l’atenció rebuda per part del personal que treballa en el SBD i el segon bloc millor valorat ha estat els serveis prestats.

En el cas dels estudiants el bloc millor valorat ha estat la web, la informació de la web del propi SBD i les accions que poden realitzar en elles (renovar un llibre que tenen en préstec, sol·licitar la reserva d’un llibre etc.)

El Servei de Biblioteques i Documentació posa a la disposició de la comunitat universitària una àmplia col·lecció bibliogràfica híbrida, impresa i electrònica : més d’1.200.000 llibres impresos, més de 300.000 llibres electrònics, més de 40.000 títols diferents de revistes científiques, d’ells més de 37.000 són revistes electròniques, més de 100 bases de dades. Aquesta àmplia col·lecció bibliogràfica obliga els investigadors a convertir-se en experts en documentació científica, per això, amb el desig de donar millor servei a la comunitat universitària, el Servei de Biblioteques i Documentació ofereix un nou cercador Trobes+ (més enllà del catàleg Trobes) que els facilite la tasca de buscar informació i mantenir-la actualitzada. 

Es tracta d’una eina de cerca molt potent que permet consultar diverses fonts d’informació de la biblioteca (catàleg, repositori, bases de dades, revistes-e, llibres-e, portals web, etc.) en una sola i senzilla cerca. El seu funcionament és molt semblat als grans cercadors d’internet com Google: n’hi ha prou amb escriure un o diversos termes que interessen i en un sol clic permet recuperar un llistat de llibres, articles, capítols de llibre, pàgines web, articles de premsa etc. pertinents i de qualitat amb l’enllaç al text complet sempre que estiga disponible. Els avantatges del cercador són moltes: accés fàcil i ràpid als recursos, enllaços als textos complets dels articles, resultats ordenats per rellevància, possibilitat d’afinar els resultats per diferents criteris, etc.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere