Poppy, un robot fabricat per una impressora 3D i de codi obert, creat per inspirar la innovació a les aules
Us presentem en Poppy, el primer robot hominoide de codi obert i creat mitjançant una impressora 3D. Poppy és un robot que qualsevol pot muntar i programar. No és un invent adreçat només a científics o enginyers, sinó que està concebut com una eina d’entrenament a les escoles que doni als alumnes l’oportunitat d’experimentar.
En Poppy ha estat desenvolupat a França pel Inria’s Flowers team, que es dedica a crear ordinadors i models robòtics com a eines per entendre el desenvolupament dels processos humans. El director de l’equip, Pierre-Yves Oudeyer, que compta amb una beca Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC), explica que “fins ara s’ha fet poc per explorar els beneficis de la impressió 3D i la seva interacció amb les ciències de la informàtica a les aules. Amb la plataforma Poppy estem oferint a les escoles i als professors una via per treballar la creativitat dels alumnes estudiant àrees com la mecànica, les ciències de la informàtica, l’electrònica i la impressió en 3D”.
Construeix el teu robot
El cos d’en Poppy està creat per una impressora 3D i el seu comportament està controlat per programari lliure, la qual cosa permet als usuaris dissenyar parts del cos de forma ràpida i senzilla, com també programar-ne el comportament. Oudeyer destaca el fet que “tant el software com el hardware són de codi obert”. Per això “no hi ha un sol Poppy, n’hi ha tants tipus com els usuaris en vulguin crear. Això el fa molt atractiu, ja que ha passat de ser una eina purament tecnològica a ser una plataforma social tangible”, afegeix.
La seva accessibilitat i el codi obert tant de hardware com de software, fan que sigui senzill pels usuaris experimentar amb la construcció dels seus propis robots per primera vegada. Poppy també és compatible amb la plataforma Arduino, que permet interactuar amb d’altres dispositius electrònics, incloent-hi roba intel·ligent, sensors de llum o instruments musicals.
Fes-ho tu mateix a l’escola
Els plans d’Oudeyer passen per expandir l’ús d’aquesta tecnologia més enllà dels laboratoris de recerca, sobretot en el sector educatiu. Parlant sobre aquest projecte, la comissària de Recerca, Innovació i Ciència, Márie Geoghegan-Quinn, ha declarat que “aquesta és una gran branca del Consell Europeu de Recerca: una plataforma de baix cost que pot fomentar un ambient d’aprenentatge més interactiu i inspirador, que permet als estudiants connectar amb el món de la recerca i el disseny”.
La plataforma Poppy s’ha desenvolupat gràcies al projecte ‘Explorers’, subvencionat pel Consell Europeu de Recerca, en el marc del qual Oudeyer estudia els mecanismes d’aprenentatge i desenvolupament amb l’ús de robots. “La nostra hipòtesi és que el cos és una variable essencial en l’adquisició de les habilitats socials en els éssers humans. Per estudiar aquesta teoria, necessitàvem crear una plataforma que permetés l’experimentació ràpida de noves morfologies en robots. Això ens va portar a la plataforma Poppy”, afirma.
Gràcies als fons del Consell Europeu de Recerca, l’equip d’Oudeyer ha estat capaç de desenvolupar solucions per la capacitat de pensament crític en la robòtica. El seu objectiu és que els estudiants de ciències de la informàtica, de disseny o de programació puguin entrenar-se usant en Poppy i, fins i tot, poder trobar feina en el sector de la robòtica. El projecte ‘Explorers’, amb un valor de 1’5 milions d’euros, tindrà continuïtat fins l’any 2015.
Jocs que creuen fronteres
El projecte Poppy també permetrà als usuaris compartir les seves idees i resultats d’una manera oberta i cooperativa, a través d’una plataforma web, connectant persones més enllà de les fronteres de l’escola, l’art, la ciència i la indústria. En un programa artístic vigent anomenat ‘Etres et Numériques’, l’equip ha treballat amb una ballarina i artista visual per explorar les emocions i percepcions del gestos corporals usant el robot. Esperen doncs ampliar aquests experiments a d’altres manifestacions artístiques.♦
Web del Projecte Poppy … CLICAR AQUÍ