Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

“Les empreses de la UE han d’invertir en R+D per mantenir la seva competitivitat” : Dues farmacèutiques catalanes, entres les 1.000 empreses que més inverteixen en R+D del món

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

atelier-rd

El 2013 la inversió en recerca i desenvolupament (R+D) de les empreses amb seu a la UE només va augmentar un 2,6 %, és a dir, que es va situar per sota del 6,8 % de l’any anterior i per sota també de la mitjana mundial del 4,9 % registrada aquest mateix any 2013. Aquest tipus d’inversions també es va situar per darrere de la de les empreses amb seu als Estats Units (5 %) i al Japó (5,5 %).

Aquests són els resultats que apareixen publicats avui en el quadre d’indicadors de la Comissió Europea sobre inversió empresarial en R+D a la UE el 2014, en el qual s’analitza el comportament de les principals 2 500 empreses del món, que representen a l’entorn del 90 % de les despeses empresarials mundials en R+D. Les dades demostren que el 2013, de les empreses europees incloses en el quadre d’indicadors, 633 van invertir en R+D 162,4 milions d’euros i que, per contra, les empreses establertes en els Estats Units (804) hi van invertir 193,7 milions d’euros i les japoneses (387) 85,6 milions d’euros.

«Malgrat l’actual entorn econòmic tan desfavorable, les empreses europees continuen invertint en R+D. Això és una bona notícia, però cal fer encara més esforços per mantenir el ritme dels nostres competidors. Amb els recursos públics tan limitats que tenim ara, les inversions privades en R+D encara són més necessàries. El programa de la UE Horitzó 2020 ja ha generat més empreses que mai, però ara cal anar-hi més fort. El pla d’inversions de 315 000 milions d’euros que acaben de presentar la Comissió Europea i el Banc Europeu d’Inversions contribuirà a fer créixer la inversió privada en projectes més arriscats que tirin de l’R+D a tot Europa», ha declarat avui elcomissari europeu de Recerca, Innovació i Ciència, Carlos Moedas.

«Gràcies als excel·lents investigadors i a les magnífiques oportunitats d’intercanviar-hi coneixements que hi ha a Europa, aquest continent és un lloc molt atractiu per invertir-hi en R+D, però si volem estar a l’alçada dels nostres competidors, hem d’invertir encara en més sectors i àrees de coneixement. L’enlairament d’una economia del coneixement necessita que disposem d’uns fonaments ben sòlids i justament el nostre desig és que les nostres empreses ens ajudin a posar-los», ha declarat també avui el comissari d’Educació, Cultura, Joventut i Esports, Tibor Navracsics.

Principals empreses i sectors que inverteixen en R+D

Aquest és el segon any consecutiu que el fabricant decotxes Volkswagen encapçala el rànking mundial d’inversió en R+D amb un total d’11 700 milions d’euros, la qual cosa representa ni més ni menys un augment del 23,4 %; la segona i la tercera posició d’aquest rànking l’ocupen Samsung (Corea del Sud) i Microsoft (Estats Units).

En el sector de l’automòbil han continuat augmentant les inversions un 6,2 %, la qual cosa representa, segons el quadre d’indicadors de la UE, una quarta part de les inversions fetes per empreses europees en R+D. Ara bé, com que sectors d’alta tecnologia com ara les farmacèutiques o els equipaments i maquinaris informàtics han registrat un creixement més feble, això ha fet que baixi la mitjana de les inversions europees en R+D.

Ocupació

El 2013 les empreses que figuren en el quadre d’indicadors de la UE van donar feina a 48 milions de treballadors arreu del món. Aquests últims vuit anys (2005-2013) les empreses radicades a la UE han fet augmentar l’ocupació en un 18,2 % i els sectors que hi han contribuït més són precisament els que més han invertit en R+D. Aquesta tendència continua sent molt engrescadora malgrat la petita disminució de l’ocupació que van registrar l’any passat les empreses europees (0,6 %).

Tendències

El 97 % de la inversió total en R+D que es fa a la UE correspon a empreses establertes en només deu dels seus Estats membres i la part més important, dos terços del total, només en tres: Alemanya, França i Regne Unit. A Alemanya i al Regne Unit la inversió empresarial ha continuat creixent un 5,9 % i un 5,2 % respectivament per sobre de la mitjana europea; a França, però, la inversió en R+D ha baixat un 3,4 %.

El descens de la inversió en algunes grans empreses europees s’ha produït precisament en el sector de l’R+D. Aquest és el cas, per exemple, de Nokia (‑17,1 %) o STMicroelectronics (-19,2 %), la qual cosa ha tingut un impacte important en la inversió total que s’ha registrat a Finlàndia (-11,6 %) i en els Països Baixos (-0,1 %), dos dels deu principals Estats membres inversors en R+D.

Per contra, hi ha empreses del quadre d’indicadors de la Comissió que han incrementat la seva inversió en R+D per sobre de la mitjana mundial, com ara empreses radicades a Irlanda (13,6 %) o a Itàlia (6,4 %), o per sobre de la mitjana europea, com ara empreses radicades a Espanya (4,4 %).

Cada any la Direcció General de Recerca i Innovació i el Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea publiquen un quadre d’indicadors sobre inversió empresarial en R+D a la UE. El quadre d’indicadors del 2014 recull una mostra de 2 500 empreses. Se n’hi recullen els principals indicadors sobre economia i sobre R+D i s’hi mesura el valor total de les inversions en R+D que aquestes empreses fan amb fons propis independentment del lloc on les facin: Estats Units (804), el Japó (387) o altres països (676) com ara la Xina (199), Taiwan (104), Suïssa (62) o Corea del Sud (80). En el quadre d’indicadors figuren empreses que el 2013 van invertir més de 15 500 milions d’euros en R+D. Val a dir que la base de dades del quadre d’indicadors és molt útil perquè, com que inclou dades sobre les principals empreses inversores en R+D des del 2003, permet fer estudis sobre llargs períodes de temps.

L’Enquesta de la UE sobre les tendències de la inversió empresarial en R+D es basa en una àmplia mostra dels mil inversors en R+D més importants radicats a la UE.

 

Dues farmacèutiques catalanes, entres les mil empreses que més inverteixen en R+D del món

Dues farmacèutiques catalanes, Almirall i Grífols, i també deu empreses espanyoles es troben entre les mil empreses que més inverteixen en R+D al món, segons un informe de la Comissió Europea publicat aquest dijous. La inversió en R+D al conjunt de la UE va augmentar un 2,6% el 2013, però Brussel·les admet que el “creixement s’ha alentit” en relació a anys anteriors i a altres economies mundials, com la nord-americana o la japonesa. El comissari de Recerca, Innovació i Ciència, Carlos Moedas, ha destacat la importància de “fer créixer la inversió privada” en projectes europeus. L’empresa automobilística alemanya Volkswagen es manté com la primera empresa del llistat, seguida de Samsung i Microsoft.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere