Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona condemna l’atemptat contra ‘Charlie Hebdo’ EDITORIAL de LO CAMPUS DIARI

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Foto

La Universitat de Barcelona va guardar un minut de silenci en memòria de les dotze persones assassinades ahir en l’atemptat contra el setmanari Charlie Hebdo a París. Les concentracions de rebuig al cruel acte terrorista es va produir a totes les facultats de la Universitat de Barcelona. La concentració davant de l’Edifici Històric va estar presidida pel rector, Dídac Ramírez.

L’equip docent, els estudiants i el personal tècnic del grau de Comunicació i Indústries Culturals de la UB han fet públic un manifest de condemna, que afirma el següent:

 «L’equip docent, els estudiants i el personal tècnic del grau de Comunicació i Indústries Culturals de la Universitat de Barcelona expressa la seva més absoluta condemna davant de l’atemptat terrorista que ha patit el setmanari francès Charlie Hebdo, i alhora se solidaritza amb les famílies i amics de totes les víctimes.

La defensa de la llibertat d’expressió esdevé, en aquests moments, una conquesta que, juntament amb tantes altres llibertats que entre tots i totes ens hem donat, no pot veure’s amenaçada per actes de barbàrie totalment contraris als principis bàsics de convivència i pluralisme de la nostra societat.

 Des de la nostra tasca acadèmica, vetllarem, com no pot ser d’altra manera, per garantir que els futurs comunicadors facin de les llibertats d’expressió i de premsa una matèria primera irrenunciable, especialment sensible en moments crítics com els actuals. Vetllarem, en definitiva, perquè amb la ploma se superi sempre el ressò de qualsevol acte irracional.»♦

Fotografia: Concentració davant de l’Edifici Històric

paris-3

EDITORIAL

Llibertat d’expressió

La redacció de LO CAMPUS DIARI, com a periodistes i com a ciutadans, fem una condemna total als atacs a Paris contra la revista ‘Charlie Hebdo’ i contra un Supermercat de menjar jueu.

El significat de l’atac a la revista ens consterna encara una mica més, perquè és un atac directa a la llibertat d’expressió. Però no ens escapa també, el que significa pel món i per a nosaltres l’atac a jueus precisament realitzat per grups terroristes islàmics.

Ens reconforta l’enorme solidaritat que hem vist per aquests esdeveniments : la gran manifestació d’aquest diumenge a Paris ha estat una de les més grans respostes en defensa de la llibertat. Ens n’alegrem, malgrat els esdeveniments. Però sincerament nosaltres ens quedem amb les concentracions i mostres de solidaritat que espontàniament ciutadans i ciutadanes d’arreu han realitzat com a protesta i com a solidaritat.

Només tres consideracions necessàries:

PRIMERA S’estan vivint unes guerres sagnants on l’islamisme més fonamentalista practica el terror i avança sense aturador. No està clar que els occidentals estem fent el més adequat en aquestes zones de conflicte.

SEGONA Hem vist dirigents polítics en la concentració de Paris que a casa seva la lliberta d’expressió, inclosa la de premsa, no només és vulnerada, sinó que es practica la detenció sistemàtica de periodistes.

TERCERA S’estan produint al món atrocitats enormes amb centenars de morts i a Europa no ens hem mobilitzat quasi mai en solidaritat.

Caldrà un canvi radical d’actitud a Europa sobre l’Islam. Caldrà denunciar sense complexos tota meva d’atacs a la llibertat d’expressió. I caldrà a Europa ser més sensibles i solidaris a la repressió de tota mena de ciutadans. L’assassinat d’un blanc, d’un negre, d’un cristià o d’un islamista és igual de reprovable.

Uns esdeveniments com hem viscut ens porta a reflexionar si a les Universitats dels Països Catalans s’entén de veritat el significat de la llibertat d’expressió i ens ha de preocupar la xenofòbia i racisme que s’ha detectat en diferents sectors de les nostres comunitats universitàries.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere