Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els progressos que encara cal fer per aconseguir una Europa digital

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

europa-digital-tecnologia

 

LA VISIÓ DE LA COMISSIÓ EUROPEA: “Com n’és de digital, el teu país?”

Hi ha un munt d’oportunitats digitals que estan esperant ser aprofitades per les empreses i els ciutadans europeus. Per comprar o estudiar per Internet, pagar factures o fer servir serveis públics, la xarxa és l’eina més adequada si es compleixen les condicions adients. Aquesta és la conclusió a què ha arribat l’Índex de la UE sobre l’economia i la societat digitals elaborat per la Comissió Europea i que es publica avui. Les dades demostren que el nivell de digitalització varia força d’un Estat membre a un altre i que les fronteres continuen representant un obstacle per aconseguir un mercat únic digital amb cara i ulls, que és una de les prioritatsde la Comissió Juncker.

La nova eina que avui presentem ofereix un panorama per cada Estat membre de la connectivitat (grau de generalització, velocitat i preu de la banda ampla), de les competències informàtiques dels ciutadans, de l’ús que fan de la xarxa, des del comerç electrònic fins a la lectura de notícies, i del nivell de desenvolupament de les tecnologies digitals més importants (factures electròniques, informàtica en núvol, comerç electrònic, etc.) i dels serveis públics informatitzats com ara l’administració pública electrònica o els serveis electrònics de salut. Les dades fan referència principalment als anys 2013 i 2014 i donen una idea del nivell de digitalització dels Estats membres.

Aquestes són, doncs, les principals conclusions de l’Índex de la UE sobre l’economia i la societat digitals

— El nivell de desenvolupament digital varia d’un Estat membre a un altre: Dinamarca té un índex d’ús de tecnologies digitals de 0,68 sobre 1 i Romania un de 0,31.

 image002 (1)

unnamed

— La majoria dels europeus fan servir Internet amb regularitat: un 72 % el 2013 i fins a un 75 % el 2014; un 93 % a Luxemburg, però un 48 % a Romania.

— Els europeus accedeixen cada vegada més als continguts audiovisuals d’Internet: el 49 % dels europeus que es connecten a Internet es descarreguen jocs, fotos, pel·lícules o música; el 39 % de les llars que tenen televisió miren pel·lícules a la carta.

— Les petites i mitjanes empreses no aprofiten prou el comerç electrònic: només el 15 % de les pimes comercialitzen els seus productes per Internet i encara menys de la meitat d’aquest 15 % ho fan fora del seu país.

— En alguns Estats membres l’administració electrònica és una realitat, però en d’altres és gairebé inexistent: el 33 % dels usuaris europeus d’Internet han fet servir alguna vegada formularis en línia per comunicar-se amb l’administració pública; això va del 69 % de Dinamarca al 6 % de Romania; el 26 % dels metges generalistes europeus fan servir receptes electròniques per enviar-les directament a les farmàcies, però això també varia del 100 % d’Estònia al 0 % de Malta.

«Aquestes xifres demostren que Europa està cada vegada més digitalitzada i que els europeus disposen cada vegada de més serveis electrònics. La majoria dels europeus es connecta a Internet i, si els ciutadans s’hi volen connectar i accedir-hi a continguts, els hi hem de posar fàcil. Per tant, un mercat únic digital podria donar-los un més gran accés, ajudar les empreses a innovar i créixer i millorar la confiança en els serveis digitals com ara l’administració electrònica o la banca electrònica. La Comissió Europea està ben decidida a ajudar-los», ha declarat avui el vicepresident i comissari de Mercat Únic Digital, Andrus ANSIP.

«L’Índex de la UE sobre l’economia i la societat digitals demostra com ha canviat la gent la seva manera de mirar pel·lícules; és cert que encara es miren les seves sèries preferides a la televisió, però hi ha molta gent (un 40 %) que també miren pel·lícules a la carta per Internet; cal que ens adaptem, doncs, a les noves necessitats dels ciutadans i que hi adaptem les nostres polítiques», també ha declarat avui el comissari d’Economia i Societat Digitals, Günther H. Oettinger.

Les conclusions de l’Índex Digital vénen molt a tomb perquè la Comissió Europea està preparant la seva estratègia per al mercat únic digital, que es farà pública aquest mes de maig. Aquesta estratègia té com a objectiu crear les condicions adients perquè els ciutadans i les empreses europees aprofitin les grans oportunitats que ofereixen les tecnologies digitals per arribar més enllà de les seves fronteres nacionals. Amb la creació d’un mercat únic digital, Europa pot generar en els propers cinc anys un creixement addicional per un valor de fins a 250 000 milions d’euros i centenars de milers de llocs de treball.♦

Tota la informació sobre els resultats a l’Estat espanyol (en anglès) … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere