Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Mobilització d’estudiants dels Països Catalans contra la Llei Wert / Barcelona / Lleida / Girona / Tarragona / Generalitat de Catalunya / SEPC / Coordinadora d’Assemblees

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

thumb

Un miler d’estudiants es manifesten a Barcelona contra el 3 + 2

Un miler d’estudiants de Secundària i de les universitats s’han manifestat entre les 12.20 i les 14.00 hores d’aquest dijous pel centre de Barcelona per reclamar a les universitats que es declarin “Insubmises” al decret que introdueix graus de tres anys i màsters de 3 + 2.

Ho han demanat en un manifest que han llegit en acabar la marxa al campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) perquè consideren que el decret fa exclusiu el dret a l’ensenyament superior: “No es pot fer negoci amb l’educació”, han clamat.

En declaracions als mitjans, la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) Tura Tusell ha afirmat que és una reforma que “deixa a les classes populars fora del sistema universitari i de l’educació superior “, i ha celebrat el seguiment total de la vaga en alguns campus.

La protesta, que ha sortit des de plaça Universitat amb el lema ‘Les estudiants recuperem el futur. Aturem el 3 + 2 ‘, s’emmarca en la jornada de vaga convocada pel SEPC i la Coordinadora d’Assemblees de Facultats en instituts i universitats catalanes.

La marxa ha transcorregut sense incidents a excepció d’algunes pintades en aparadors de botigues, que han provocat que una dependenta s’enfrontés a dos encaputxats per espantar-los.

També s’ha produït un llançament d’ous amb pintura a la seu del Mobile World Centre (MWC) de plaça Catalunya, en suport a la vaga dels treballadors de Movistar, que han comptat amb una vintena de representants a la manifestació.

En arribar a la UPF, els joves han cantat consignes contra el centre com ‘Campus de excel·lència, campus d’exclusió ‘ i ‘ Pompeu Fabra, privada camuflada ‘.

Alçant 3 bengales, estudiants encaputxats han desplegat una pancarta des un dels balcons que donen al pati: ‘El futur ens pertany. La lluita educa. Estudiant, organitza’t ‘, que ha estat aplaudida pels estudiants i seguidament s’han dissolt.

vagamag¡ig15-1

Seguiment de la Vaga a Barcelona

A la UB, ha regnat la normalitat als 21 centres dels sis campus, amb algunes excepcions com la de les dues facultats del campus d’Humanitats del Raval, on s’han suspès les classes.

A les facultats de Filosofia i Matemàtiques i Farmàcia de la UB hi ha hagut un seguiment parcial de la convocatòria de vaga.

A la UAB, hi ha hagut normalitat a nou centres dels campus de Sabadell i Bellaterra (Barcelona), i no s’han fet classes a les facultats de Lletres i Psicologia, mentre que hi ha hagut un “cert seguiment” a Dret i Polítiques.

A la UPC, hi ha hagut normalitat als 17 centres dels vuit campus, i a la UPF l’activitat acadèmica s’ha vist afectada parcialment als set centres del campus del Poblenou i de la Ciutadella amb algunes classes suspeses, si bé a les dues facultats del Campus Mar hi ha hagut “normalitat absoluta”.

A Lleida, Girona i Tarragona

A la UdL, la Generalitat ha destacat normalitat a cinc dels centres dels quatre campus, i alhora s’han suspès dues classes a la Facultat de Lletres i hi ha hagut un seguiment parcial a la facultat d’Educació del Campus de Cappont.

En aquest últim campus i al rectorat, algunes de les portes dels seus edificis han aparegut amb els forrellats sabotejats amb silicona.

A la UdG s’ha registrat normalitat a deu dels tres campus i a la URV hi ha hagut normalitat a nou centres i seguiments parcials a tres més.

Dels piquets informatius a incidents a la UAB

Calma a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en la jornada de vaga contra el decret de Wert que flexibilitza la durada dels graus i permet l’entrada del model 3+2 a l’ensenyament superior. Diversos piquets informatius expliquen els motius de l’aturada als estudiants i treballadors que aquest dijous han decidit anar al campus de l’Autònoma. Els piquets han col·locat containers als accessos tant en cotxe com dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Tot i això, els estudiants que decideixen passar ho poden fer sense problemes. Per evitar que els cotxes arribin fins aquests piquets, diverses furgonetes dels Mossos d’Esquadra estan tallant els accessos al campus universitari.

En contrast de l’explicat anteriorment: Un grup d’encaputxats ha fet importants destrosses al campus de la UAB, en el marc de l a jornada de vaga convocada pels sindicats d’estudiants. Els fets s’han produït a la plaça Cívica, passats dos quarts d’onze del matí. El grup, format per una vintena de persones vestides totalment de negre i amb la cara tapada, han trencat a cops de maça els vides de l’oficina Treball Campus dedicat a la inserció laboral i la gestió de pràctiques d’estudiants. En el moment de l’atac, alguns treballadors eren al seu lloc de feina. Posteriorment, els assaltants han entrat al local i han destrossat ordinadors i mobiliari. La UAB calcula que els danys suposaran un cost econòmic de més de 50.000 euros.

Comunicat de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya en relació a la mobilització convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans

La Secretaria d’Universitats i Recerca, recollint les dades facilitades per les universitats públiques catalanes, informa que l’activitat acadèmica a les aules s’està desenvolupant amb normalitat amb algunes excepcions.

·Universitat de Barcelona:  Normalitat als 21 centres dels 6 campus. A les 2 facultats del campus d’Humanitats del Raval s’han suspès les classes. També hi ha un seguiment parcial de la mobilització a les facultats de Filosofia i Matemàtiques (campus Humanitats – Edifici Històric)  i Farmàcia (campus Diagonal).

·Universitat Autònoma de Barcelona: Normalitat a 9 centres dels campus de Bellaterra i Sabadell. No s’han celebrat classes a les facultats de Lletres i Psicologia, mentre que hi ha hagut un cert seguiment de la mobilització a les facultats de Dret i Polítiques. Destacar les incidències en els accessos per carretera des de les 8 fins a les 9.30 hores del matí.

·Universitat Politècnica de Catalunya: Normalitat en els 17 centres dels 8 campus.

·Universitat Pompeu Fabra: L’activitat acadèmica s’ha vist afectada parcialment als 7 centres dels campus de Poblenou i de la Ciutadella, amb algunes classes suspeses. A les 2 facultats del campus del Mar, normalitat absoluta.

·Universitat de Lleida: Normalitat en 5 dels centres dels 4 campus. S’han suspès dues classes a la Facultat de Lletres i hi ha hagut un seguiment parcial a la facultat d’Educació del Campus de Cappont. En aquest campus i el del Rectorat, han aparegut edificis amb portes siliconades.

·Universitat de Girona:  Normalitat en els 10 centres dels 3 campus.

.Universitat Rovira i Virgili: Normalitat a 9 dels centres. El seguiment ha estat parcial als 3 centres del campus de Catalunya. 

 

12281

La vaga d’estudiants a la Universitat de les Illes Balears i als instituts de secundària

La vaga d’estudiants convocada pel SEPC i a la qual s’hi ha adherit l’Assemblea UIB, en l’àmbit universitari, ha desplegat el seu operatiu des de primera hora del matí. A les 7h els primers piquets començaven a organitzar-se. Els piquets de la UIB s’han desfet a les 10h i ha començat el “passa-classes”, on s’ha informat als alumnes dels motius de la vaga i se’ls convocarà a la manifestació de les 12h a la Plaça del Tub.

Les primeres retencions de trànsit, provocades per les persones que volien accedir al campus amb vehicles motoritzats, han començat a crear-se minuts abans de les 8 del matí, coincidint amb l’inici de les classes i de la jornada laboral dels treballadors de la UIB. A les 9.30h l’embós ja arribava al centre comercial d’Ocimax. Des del SEPC informen que no hi ha hagut incidents especialment greus ni tensos entre piquets i les persones que no han secundat la vaga, excepte d’un motorista que ha envestit un grup d’estudiants que estaven intentant impedir l’entrada a la universitat. Cap a les 9 del matí la policia ha entrat a les immediacions del campus i s’ha disposat a identificar els membres dels piquets de la vaga.

Secundària en vaga

Però la vaga no només s’està duen a terme a les instal·lacions de la Universitat de les Illes Balears. El SEPC també ha fet piquets informatius als centres d’educació secundària. Segons informa Aurora Morín, representant d’aquest sindicat, a les 9.30h el piquet informatiu composat per una trentena d’estudiants ja havia fet la meitat del recorregut que tenien previst. Han començat per l’IES Madina Mayurqa; quan han sortit d’aquest institut la policia ha començat a seguir el piquet i a partir d’aquest moment els ha «esperat a la porta de cada institut» on han anat. A més també es queixa de l’actuació policial per altres motius: «Quan érem dins l’institut Joan Maria Thomàs, la policia ens ha tret» i ha deixat veure el malestar dels vaguistes amb la pressió exercida per les forces armades. Al llarg del matí està previst que el piquet d’educació secundària arribi a l’IES Ses Estacions; després, al Politècnic; posteriorment, al Ramon Llull, i finalment a l’IES Joan Alcover. Precisament al costat d’aquests dos instituts, a la Plaça del Tub, hi ha convocada una manifestació a les 12h. Manifestació que és considerada l’acte central i principal de la jornada.

La representant del SEPC, Aurora Morín, s’ha mostrat molt satisfeta amb el seguiment de la vaga perquè «tot i estar en període d’exàmens els estudiants s’han mobilitzat», i ha afegit: «Quan entràvem a les aules vèiem que estaven pràcticament buides».♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere