Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Mercabarna encarrega a la UAB un estudi per minimitzar el malbaratament alimentari de l’activitat dels seus 800 operadors

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ori_obredossier_editora_47_552

Mercabarna ha encarregat un estudi a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) perquè tipifiqui el malbaratament alimentari produït per l’activitat dels 800 operadors del gran mercat productors; majoristes i compradors, com detallistes, distribuïdors i restauradors i ofereixi propostes d’intervenció per minimitzar-les.

Amb el projecte, el mercat majorista també vol millorar l’operativa de gestió dels residus. El treball estarà enllestit a finals del 2015 i pot tenir continuïtat amb la participació del Parc de Recerca de la UAB, que amb les dades obtingues, proposarà a empreses i grups de recerca possibilitats per valorar els aliments que ara no s’aprofiten.♦

 

NOTICIA AMPLIADA

 

Mercabarna vol donar un pas més en la seva política contra el malbaratament alimentari, per això ha encarregat a la Universitat Autònoma de Barcelona la realització d’un treball que tipificarà les seves pèrdues alimentàries i oferirà línies de treball per reduir-les a la mínima expressió.

El treball consistirà en un diagnòstic del malbaratament alimentari produït per l’activitat de tots els operadors que es donen cita a Mercabarna -productors, majoristes i compradors (detallistes, distribuïdors, restauradors, etc.)- per tal de dimensionar-lo, analitzar-ne les seves causes, explorar la percepció dels actors que hi participen i finalment elaborar propostes concretes d’intervenció per tal de reduir el malbaratament alimentari i millorar l’operativa de gestió dels residus orgànics.

En aquest treball hi participarà l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); l’empresa Spora Synergies, spin off de la UAB especialitzada en consultoria social; i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PPA), una entitat sense afany de lucre que ha aconseguit el suport de diversos representants de la cadena alimentària i de l’administració per lluitar contra el malbaratament alimentari des del camp fins a la taula.

El projecte estarà enllestit a finals de 2015 i podria tenir continuïtat mitjançant la participació del Parc de Recerca de la UAB que, a partir de les dades obtingues, proposarà a empreses i grups de recerca possibilitats de valorització dels aliments que actualment no s’aprofiten.

Mercabarna recicla el 72% del seus residus comercials

Mercabarna és el principal operador logístic alimentari del sud d’Europa i contribueix de forma estratègica al proveïment d’aliments i a la seguretat alimentària de Catalunya. Aquest gran mercat és un model de referència per a la resta de mercats majoristes d’arreu del món per les seves polítiques mediambientals i socials. En aquest sentit, Mercabarna disposa d’un Punt Verd dins el seu propi recinte i recicla el 72% dels residus comercials que genera l’activitat de les 800 empreses que hi operen (total de residus generats a Mercabarna: 22.630.000 kg a l’any). Per altra banda, col·labora amb el Banc dels Aliments des de 2002 afavorint que arribin anualment a aquesta entitat benèfica uns 600.000 kg. d’aliments frescos (productes que ja no es poden comercialitzar però sí consumir), per ser distribuïts entre persones necessitades.

L’Oficina de Medi Ambient de la UAB estudia des de l’any 2009 el malbaratament alimentari tant dins del campus com fora d’ell. Ha realitzat, entre d’altres projectes, l’estimació del malbaratament alimentari de les llars, la distribució al detall i la restauració a Catalunya. També ha participat en l’elaboració de guies específiques per la reducció del malbaratament a les llars, al sector de la restauració o per a les entitats socials.

Spora Synergies és una consultora sorgida com a spin off de la UAB que, entre d’altres projectes d’intervenció social, incideix en la millora de l’aprofitament alimentari mitjançant l’estudi dels valors i actituds que influeixen en els comportaments i les accions de les persones.

La Plataforma Aprofitem els Aliments formarà part d’una comissió de seguiment que vetllarà perquè el projecte mantingui uns estàndards de qualitat i una coherència amb les estratègies de prevenció que es puguin donar en d’altres fases de la cadena alimentària.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere