Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La majoria del nitrogen per a la vida als oceans tropicals prové de les profunditats

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

images

La conclusió es desprèn d’experiments i mesures realitzades durant l’expedició Malaspina 

Aquest procés, avaluat ara amb més rigor, supera de llarg l’absorció i utilització del nitrogen gas de l’atmosfera que fan organismes especialitzats

 

Científics de l’expedició Malaspina han confirmat que en els oceans tropicals i subtropicals del planeta la majoria del nitrogen que necessita el plàncton per créixer prové de les aigües profundes. Aquest procés supera l’absorció del nitrogen gas de l’atmosfera, que és molt important entre el plàncton d’aigües càlides. Els resultats, basats en dades recollides durant la circumnavegació del vaixell oceanogràfic Hespérides, surten publicats a la revista “Nature Communications”.

L’equip de científics, liderat per la Universitat de Vigo amb la participació de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i l’Institut Espanyol d’Oceanografia, va realitzar experiments per mesurar la utilització de nitrogen atmosfèric, mentre observava i comptava al microscopi els cianobacteris responsables d’aquest procés. Simultàniament, els investigadors mesuraven les concentracions de nitrat des de la superfície fins a aigües fondes  y avaluaven el nivell de turbulència i la capacitat de bombeig vertical del nitrogen.

Processos de subministrament

El nitrogen és un element essencial per a la vida, sense el qual les algues del plàncton no podrien captar CO2 atmosfèric per mitjà de la fotosíntesi i alimentar la xarxa tròfica dels ecosistemes marins. Rafel Simó, investigador de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona i un dels coordinadors de l’expedició, destaca: “La productivitat biològica dels oceans ens proporciona la meitat de la producció d’oxigen del planeta i la retirada d’una part important del CO2 que els humans llancem a l’atmosfera, a més dels recursos pesquers. El nitrogen és la clau que regula aquesta productivitat;  entendre’n el cicle és crucial per anticipar el paper dels oceans en el clima i l’alimentació de les futures generacions”.

En l’oceà superficial més allunyat de les costes, els processos principals que subministren nitrogen són la difusió des d’aigües profundes, riques en nitrat, i la incorporació i utilització del nitrogen gas de l’aire (N2), una capacitat que només tenen alguns microorganismes especialitzats. Les conclusions contradiuen estudis anteriors i mostren que, si bé la utilització de nitrogen atmosfèric pel plàncton és important, la gran majoria arriba a aigües productives per difusió turbulenta des d’aigües profundes. “Les nostres dades indiquen que els processos de doble difusió provocats pel que anomenem dits de sal funcionen com a vies ràpides de transporti aporten un 20% extra de nitrogen en regions tropicals i subtropicals de l’Atlàntic i l’Índic”, assenyala Bieito Fernández, de la Universitat de Vigo. “Aquest fenomen no s’havia examinat amb tant de detall i alhora tanta extensió geogràfica”, explica Bea Mouriño-Carballido, professora de la mateixa universitat i líder del treball.

L’expedició Malaspina és un projecte Consolider-Ingenio 2010 gestionat pel CSIC i finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, amb la col·laboració d’algunes fundacions privades. Hi participen 50 grups d’investigació de 27 centres espanyols i 23 internacionals.  El pressupost ronda els 6 milions d’euros.♦

 

Bieito Fernández-Castro, Beatriz Mouriño-Carballido, Emilio Marañón, P. Chouciño, Jesús Gago, Teodoro Ramírez, Montserrat Vidal, Antonio Bode, Dolors Blasco, Sarah-Jeanne Royer, Marta Estrada, Rafel Simó. “Importance of salt fingering for new nitrogen supply in the oligotrophic oceans”. Nature Communications. 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere