Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El projecte Pinta’m un conte de la “UB divulga” estrena nou espectacle: ‘Flebotín, un mosquit del Cretaci’

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Pintaxm

La UB divulga de la Universitat de Barcelona estrena un nou espectacle del projecte Pinta’m un conte: Flebotín, un mosquit del Cretaci, adreçat a infants de 5 a 9 anys. A partir d’una narradora que dóna veu als personatges i d’una il·lustradora que va dibuixant en directe les diferents històries, el conte explica les peripècies d’un petit mosquit que vivia en un bosc i que, durant el Cretaci —fa 65 milions d’anys—, va quedar atrapat en una gota de resina que queia de l’escorça d’un arbre de la família de les araucariàcies. Amb el pas dels anys, aquella gota de resina, que va evitar que el mosquit es desintegrés, es va anar assecant i es va convertir en copal. Semifossilitzada, es va quedar a terra fins que un riu se la va endur amb altres sediments i, després que passessin diversos milions d’anys, ja convertida en ambre, uns científics van trobar el mosquit fossilitzat.

El conte ha tingut l’assessorament científic de Xavier Delclòs, professor del Departament d’Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines, i explica conceptes teòrics amb un llenguatge molt planer que inclou bromes i cançons. Al llarg de l’espectacle, els nens i nenes podran descobrir que abans que la Terra tingués l’aspecte que presenta ara —amb els continents diferenciats—, es va produir una desfragmentació; que els insectes representen el grup més nombrós d’animals de la Terra; que els mosquits mascles no fan picades perquè s’alimenten de pol·len i nèctar; que els mosquits tigre tenen característiques diferenciades de la resta, i quines són les quatre etapes en la vida d’un mosquit: ou, larva, pupa i adult. 

Flebotín, un mosquit del cretaci s’estrena el divendres 11 de desembre, a la sala Ramón y Cajal de l’Edifici Històric de la Universitat. Se’n faran dues sessions: una a les 10.30 h per a escoles i una a les 17.30 h adreçada a públic familiar. Al gener, se n’han previst més sessions escolars. L’activitat és gratuïta però té un aforament limitat, per la qual cosa cal inscriure-s’hi prèviament mitjançant aquest formulari.

El projecte Pinta’m un conte es va engegar el 2011, amb l’objectiu de familiaritzar els infants amb l’entorn i fer-los prendre consciència de la necessitat de respectar la natura, amb tres narracions: 
–    A la recerca de la posidònia perduda: que versa sobre les praderies de posidònia, que actualment està greument amenaçada.
–    Montserrat, més que una muntanya: que explica com es va formar la muntanya de Montserrat.
–    Més enllà dels núvols: al voltant dels fenòmens meteorològics extrems. 

Des que es va posar en marxa, el cicle s’ha anat representant per a escoles i també en biblioteques que ho han sol•licitat a la Unitat de Cultura Científica i Innovació de la UB.

L’activitat està finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri d’Economia i Competitivitat i per la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere