El Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC assaja diverses solucions per combatre el canvi climàtic
Investiguen les solucions d’enginyeria més eficients per combatre l’escalfament global al conjunt del planeta i, concretament, a la costa catalana.
El Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM) de la Universitat Politècnica de Catalunya està assajant diverses solucions d’enginyeria més eficients per combatre el canvi climàtic i per evitar que les que es fan servir actualment siguin ineficaces en un futur no gaire llunyà. Aquestes solucions són els primers resultats del projecte europeu que lidera ‘Respostes al Canvi climàtic de la costa: estratègies d’innovació per a escenaris extrems-Adaptació i Mitigació (RISES-AM, segons les sigles en anglès del projecte, anomenat “Responses to Coastal Climate Change: Innovation Strategies for High End Scenarios-Adaptation and Mitigation”).
El projecte estudia l’impacte del canvi climàtic ens els escenaris més extrems i vulnerables de la costa a nivell planetari, analitzant els efectes de l’erosió i inundació i donant possibles solucions per millorar-ne la sostenibilitat i la preservació de les costes.
El proper dijous, 10 de desembre, Agustín Sánchez-Arcilla, director del LIM de la UPC, far una demostració als mitjans de comunicació d’algunes de les solucions d’enginyeria més eficients sota possibles climes extrems. La demostració es portarà a terme al Canal d’Investigació i Experimentació Marítima de la UPC, un equipament de recerca en enginyeria marítima dedicat a la generació combinada d’onatges i corrents per realitzar assaigs hidràulics controlats en enginyeria de ports, costes i oceanogràfica, així com en altres àmbits com l’aprofitament energètic dels recursos marins. També s’explicaran les causes i l’impacte del canvi climàtic al conjunt del planeta i, concretament, a la costa catalana, així com la visió de futur de cara als propers 100 anys.
A més, recentment, en el marc d’un altre projecte europeu (Hydralab+), la Unió Europea ha atorgat ajuts al LIM de la UPC perquè adeqüi les instal•lacions del canal per poder fer els assajos científics de les propostes d’adaptació al canvi climàtic.♦