Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Científics de Barcelona descobreixen un possible tractament per a la cirrosi / IRB Barcelona / IDIBAPS

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Cirrosis

Un equip de científics liderat per Raúl Méndez, investigador ICREA de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), i Mercedes Fernández, de l’IDIBAPS de Barcelona, han descobert un possible tractament a la cirrosi hepàtica, que és la primera causa de trasplantament hepàtic de l’Estat. En un estudi publicat a la revista científica ‘Gastroenterology’, assenyalen la proteïna CPEB4 com la molècula a inhabilitar per evitar la generació de nous vasos sanguinis anòmals associats a aquesta malaltia del fetge. En un comunicat de l’IRB, Fernández ha detallat que “les cèl·lules hepàtiques intenten reparar les lesions però la manera en què ho fan és nefasta per a l’òrgan”. “Per això, una teràpia dirigida a revertir els vasos patològics, que no existeix ara per ara, seria eficient”, ha explicat la líder d’aquest estudi.

La principal proteïna efectora en la generació de vasos sanguinis és VEGF (vascular endothelial growth factor) i, segons ha explicat el científic Raúl Mendez, “tots els fàrmacs actuals que busquen evitar la neovascularització es basen a inhibir VEGF o els receptors de VEGF però el problema és que atacant aquesta proteïna de manera indiscriminada inhabilites la generació normal de vasos amb el que els efectes adversos són intolerables”. En un estudi anterior publicat a Nature Medicine, Méndez ja havia descobert al costat d’investigadors de l’Hospital del Mar de Barcelona, que les CPEB intervenen en la generació de vasos sanguinis en càncer de pàncrees i cervell. Per aquesta raó, va començar amb Mercedes Fernández una col·laboració per estudiar el rol de CPEB4 en angiogènesi patològica en el context de la cirrosi, on la neovascularització és molt abundant. ”El més bonic del treball és que vam demostrar que interferint en les proteïnes CPEB4 eliminem únicament la formació de vasos patològics, mentre que la vascularització positiva es manté intacta”, ha assenyalat Méndez. Els experiments en cèl·lules in vitro, en models animals i en mostres procedents de pacients amb cirrosi han revelat els mecanismes moleculars pels quals l’augment de la CPEB4 afavoreix la sobreexpressió de VEGF en cirrosi.

De cirrosi a càncer de fetge

El cercle reparador en què entra el fetge empitjora tant la situació que provoca que els nòduls de regeneració, amb alts nivells de CPEB4, acabin formant hepatocarcinomes, sostenen els investigadors. En aquest context, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha atorgat més d’un milió d’euros al tàndem Méndez-Fernández per desentranyar el paper d’aquesta molècula i proposar un tractament per als hepatocarcinomes, el principal càncer de fetge i la tercera causa de mort per càncer al món, amb una taxa de supervivència als 5 anys inferior al 10%.Als països occidentals, la cirrosi hepàtica es troba entre les primeres deu causes de mort en adults. De fet, és una malaltia molt freqüent a l’estat espanyol i és la primera causa de trasplantament hepàtic. A més, té un alt índex d’ingressos hospitalaris i consum de recursos sanitaris a causa de les complicacions que es produeixen en les fases avançades de la malaltia.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere