Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els festivals Strenes, A Capella i Mapping de Girona generen un impacte econòmic de més d’1,3 MEUR

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

girona

 

 

Els festivals Strenes, A Capella i Mapping tenen un impacte econòmic directa i indirecta a Girona d’1,360.000 milions d’euros segons l’estudi que s’ha donat a conèixer aquest dilluns. Es tracta d’una nova metodologia que permet conèixer per primer cop quin és el retorn a la ciutat amb la programació dels tres esdeveniments. L’estudi també conclou que de cada euro invertit per part de l’Ajuntament en l’àmbit de la programació dels tres festivals hi ha un retorn a la ciutat de 7,8 euros i que la seva organització suposa la creació de 25 llocs de treball per any. L’alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha subratllat que aquestes xifres confirmen que l’estratègia de convertir Girona en “Ciutat de Festivals” ha estat un “encert” i que a partir d’ara es disposarà d’una informació molt rigorosa i no tant “especulativa i intuïtiva” per poder prendre decisions més afinades a nivell de programació cultural.

La ciutat de Girona compta per primer cop amb un estudi que xifra l’impacte econòmic que tenen tres festivals ben diferenciats com és l’Strenes –on es presenten les estrenes musicals a nivell català-, l’A Capella –amb formacions nacionals i internacionals de música sense instruments i només amb la veu- i el Mapping- una cita internacional de creació contemporània i arts visuals lligada al valor arquitectònic-. Es tracta d’una nova metodologia que s’ha incorporat a l’Ajuntament de Girona per recopilar les dades d’aquests tres festivals en col·laboració amb la consultora que ha fet l’estudi, BIM consultors. L’estudi es basa en les xifres del 2015. Entre les dades que s’han donat a conèixer aquest dilluns, destaca que els tres festivals generen un impacte directe (les despeses de producció) i indirecte (serveis auxiliars necessaris com ara restauració, pernoctacions i compres) valorat en 1,360.000 milions d’euros i la creació de 25 llocs de treball durant tot l’any. A més a més, l’estudi conclou que de cada euro de l’Ajuntament de Girona invertit en aquests festivals es produeix un retorn a la ciutat de 7,8 euros. Una dada que l’alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha destacat tot dient que seria molt més elevada si es comptabilitzessin aspectes com l’”impacte mediàtic” i la promoció que els festivals fan de la ciutat durant tot l’any. L’estudi també ha inclòs els resultats de més de 1.500 enquestes que han permès establir un perfil. Així, la mitjana d’edat del visitant que assisteix a aquests tres festivals té entre 38 i 42 anys. Es tracta de persones amb formació i un cert poder adquisitiu. Pel que fa a la despesa mitjana, es calcula que cada visitant es gasta entre 22 a 33 euros, essent el festival A Capella el que lidera la despesa amb 33,5 euros degut a que hi ha més pernoctacions enfront del Mapping amb 22,8 euros.

 Un total de 39.500 espectadors

Es calcula que aquests tres esdeveniments atrauen uns 39.500 espectadors, segons dades d’aquest 2015. I a nivell de procedència, el púbic de la ciutat de Girona està entre el 41 i 47% mentre que el de fora –d’una altra demarcació i internacional- oscil·la entre el 33% de l’Strenes i el 44% del festival A capella. El consistori entén que això es deu al fet que el festival de la veu es programa coincidint amb el Temps de Flors. El festival Mapping també té una bona acollida de visitants de fora, un 44%, en bona part gràcies al congrés internacional que s’hi fa. L’aposta del model de “ciutat de festivals” es consolidaL’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha subratllat que aquest estudi permetrà per primer cop prendre decisions més “afinades” en matèria de programació cultural amb dades més precises que es basen en fets tangibles i no tant en valoracions més “especulatives” i “intuïtives” com es venia fent fins ara. En aquest sentit, també ha dit que les dades de l’impacte són molt positives i que avalen i confirmen que l’aposta estratègica de fer de Girona una “ciutat de festivals” iniciat ara fa tres es va consolidant. “Hem ocupat un espai a Catalunya i al sud d’Europa molt idoni per a la ciutat” que genera un retorn econòmic, d’accés a la cultura i de nous llenguatges i formats que sense aquestes propostes seria “molt difícil d’obtenir”, ha afegit.

 Neix un festival dedicat a les sèries

Girona comptarà a partir de l’any que ve amb un nou festival, el Plot Series Fest. Estarà dedicat a la ficció televisiva a nivell nacional i internacional amb la idea de prestigiar-la i de promoure-la en col·laboració amb el sector audiovisual. Es farà del 25 al 30 d’abril i inclourà una exhibició de sèries per al públic i un congrés professional. Amb aquesta nova cita, Girona mantindrà els 21 festivals que hi havia fins ara, perquè el Festival de Guitarra canvia de format i passarà a ser un cicle. L’Ajuntament ja ha dit que no hi ha previsió d’ampliar aquesta xifra amb nous esdeveniments perquè és el que la ciutat pot “manejar bé” al marge de la programació cultural que s’ofereix en altres espais com l’Auditori o el Teatre Municipal. L’any 2015 hi va haver 21 festivals que van suposar una inversió municipal de 980.000 euros, un públic de 163.026 espectadors i una oferta de 900 espectacles. Entre les modificacions, destaca que el Festivalot canvia de dates i en comptes de ser el mes de juny es farà el mes de maig. També s’avança el Mapping que passarà a fer-se a mitjans de juliol.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere