Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Born de Barcelona s’anomenarà “Born Centre de Cultura i Memòria” i reforçarà la programació sobre el passat polític i social

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

el-born

Ricard Vinyes, el Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, ha exposat aquest dijous les línies estratègiques de la seva àrea que inclouen, entre d’altres, la reformulació del projecte per al Born. L’equipament es passarà a anomenar Born Centre de Cultura i Memòria, en lloc de Born Centre Cultural, i anirà més enllà de la recerca dels fets de la Guerra de Successió i del setge de 1714, afegint una nova línia de programació sobre la memòria política i social del passat des d’una mirada contemporània. La programació expositiva enceta la nova línia i organitza una mostra sobre els mercats, una sobre les memòries de la ruïna i exposicions de petit format sobre la tortura. L’Ajuntament també promourà canvis al nomenclàtor de la ciutat i eliminarà elements simbòlics.

Entre els objectius del Comissionat de Programes de Memòria hi ha el d’incrementar i expandir les memòries del passat democràtic popular, entenent que són “ostensiblement deficitàries” a l’espai públic malgrat el significat que ha tingut en la construcció de Barcelona. Sota la Direcció de Memòria i Història com a eix vertebrador i amb la implicació dels equipaments municipals es desplegaran un conjunt de polítiques públiques de la memòria a la ciutat amb l’objectiu de generar un recerca i reflexió crítica sobre la memòria democràtica. A l’entendre del comissionat, caldrà fer visibles veus, col·lectius i moviments que han estat sense representació malgrat la seva importància, donar visibilitat a les lluites obreres, les expressions igualitàries i als moviments socials per l’assoliment de drets civils i a corregir el dèficit en la representació de gènere. La Ponència del Nomenclàtor i el Consell Assessor d’Art Públic reflectiran aquest criteri propositiu en la necessitat d’eliminar elements simbòlics o del nomenclàtor que no són exemplars per a la ètica comuna de la ciutat, entenent que retirar un nom d’un carrer, una placa o un monument “no és una acció punitiva, sinó una decisió ètica, en concordança amb els valor presents”. Així mateix, també es plantegen canviar el nom de la Sala de Plens, el Saló de la Reina Regent, cercant un nom de consens entre totes les forces polítiques i la plaça Antonio López, el Marquès de Comillas.

Els mercats, les memòries de la ruïna i la tortura, primeres activitats

Quant al Born Centre de Cultura i Memòria, el comissionat aposta per una revisió del projecte que situï el centre dins els circuits internacionals que actuen des de la temàtica memorial. La programació preveu una exposició temporal sobre mercats titulada provisionalment ‘La plaça, el Born i la ciutat’ per al desembre d’aquest any fins al juny del 2017; la instal·lació de ‘Memòries de la ruïna’ per a l’any que ve i exposicions de petit format acompanyades de programació específica que versin sobre la tortura. Així mateix, promourà la Setmana de la Novel·la Històrica i una presentació d”El Born en 3D.Com ja s’havia anunciat, també s’impulsarà un concurs públic per a la direcció del Born.

Inauguració de la Plaça en homenatge a Puig Antich

Durant el mandat, també es preveu la inauguració de la remodelada Plaça en homenatge a Salvador Puig Antich, a Roquetes, al març del 2016; una exposició commemorativa sobre la Llei de l’Amnistia de 1977; la celebració del 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola el 14 abril de 2016; una exposició sobre Montserrat Roig amb motiu del 70è aniversari del seu naixement promoguda per l’associació Catalana de Dones Periodistes; impulsar un acte a La Virreina vinculat a l’oposició de 18 regidors de l’ajuntament de subvencionar cursos de català el 1975 i una instal·lació recordatòria del fet al maig 2016 o una exposició sobre arquitectures de la memòria per al 2018, entre d’altres.♦

 

 

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere