Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Comitè d’empresa del PDI laboral de la UAB es mobilitza sobre el 3+2

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

3+2

Nota del El Comitè d’empresa del PDI laboral de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB):

Vista la convocatòria de vaga dels estudiants, i que algunes universitats i facultats estan accelerant el procés del 3+2, el Comitè d’empresa del PDI laboral de la UAB veiem necessari de demanar que es facin les coses bé i que abans de decidir res ho debatem. Per aquesta raó us proposem de signar aquest manifest i fer-ne la màxima difusió
possible.

 VOLEM FER LES COSES BÉ! Volem debatre la conveniència del 3+2

La universitat catalana ha patit les últimes reformes i canvis imposats sense debat, sense recursos i amb conseqüències nefastes. La més important, la del Pla Bolonya, que ens va dir que s’havia d’aplicar sense recursos suplementaris i es va acabar fent amb retallades. Després els augments brutals dels preus de les matrícules. Ara, sense haver avaluat les conseqüències d’aquestes decisions, ens volen imposar una nova reforma sobre els fonaments particularment dèbils deixats per aquests canvis i per les retallades.

Creiem que n’hem de parlar. Creiem que la decisió no es pot prendre sense estudis sobre les conseqüències positives i negatives que pot tenir. No cal córrer! Creiem que si es fa malament el 3+2 pot provocar una nova degradació molt important dels Graus i Màsters de les universitats públiques catalanes. Afavorint sobre tot l’oferta de màsters privats.
Ens diuen que ens cal equiparar-nos a Europa, però no som a Alemanya on el 3+2 es veu com una divisió de cinc anys d’estudis gratuïts que es faran sencers. Aquí els estudis universitaris són molt cars. Creiem que correm el risc que molts estudiants no acabin els 5 anys d’estudis, convertint les universitats en fàbriques de “diplomats”. Tenint en compte que se’ns repeteix que no hi haurà ni augment de recursos ni baixades de preu de les matrícules.

Creiem que abans de decidir sobre el canvi en els estudis i abans de començar a preparar el 3+1+1 o el 3+2, cal obrir el debat, estudiar les conseqüències i respondre preguntes importants, com ara:

Sobre la continuïtat en els estudis i el nombre d’estudiants:
1. Quants estudiants continuaran després del Grau de 3 anys? Es convertirà en un nou filtre de diferenciació social?
Sobre la qualitat dels estudis (en un escenari en el qual es mantingui una matriculació alta al primer any de màster):
1. Si es manté una matriculació alta al primer màster (equivalent a 4t curs), tenint en compte que no hi haurà més recursos, el grups estaran massificats. Té sentit fer màsters amb grups de docència massificats?
2. Aquests màsters equivalents a 4t curs i massificats, tenint en compte que seran un títol igual a la resta de màsters, no devaluaran tots els títols de màster les universitat públiques catalanes, passats, presents i futurs?
3. No afectarà això la demanda de tots els màsters de les universitats públiques que es veuran com de poc valor?

Sobre la devaluació de les titulacions:
1. La professió no es devaluarà si comencem a fer diplomats? No hauríem d’estudiar les experiències de les velles diplomatures de Magisteri, Pèrits, Traducció, etc. i el descrèdit que tenien?
2. Com veuran les empreses i institucions (la demanda en el mercat de treball) un Grau equivalent a les velles diplomatures?

Sobre les retallades de professorat i PAS (en un escenari de disminució de l’alumnat):
1. Què es farà per evitar les retallades de professorat?
2. Implicaran els nous plans d’estudis un replantejament de les estructures universitàries? Com afectaran aquests canvis al PAS?

Aquests són alguns exemples de preguntes que creiem que ens hem de plantejar i debatre abans de decidir. Volem debatre la reforma abans de fer-la, la seva conveniència i les condicions necessàries per fer-la bé en el cas que calgui tirar-la endavant.♦

Per signar el Manifest … CLICAR AQUÍ

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere