Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comença.el.Saló.de l’Ensenyament amb 182 expositors i la FP industrial com a protagonista

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

escola-art-dramatic-barcelona

El 27è Saló de l’Ensenyament ha obert les seves portes aquest dimecres a la Fira de Montjuïc amb 182 expositors i la formació professional (FP) industrial com a protagonista. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha visitat la mostra juntament amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En declaracions als mitjans, Ruiz ha destacat que “ara és l’hora de l’FP, el futur industrial d’aquest país passa per tenir una bona formació professional”. “El que hem de fer és actualitzar tots els coneixements i els processos industrials”, ha afegit. Al seu torn, Baiget ha remarcat el “molt elevat índex d’ocupabilitat” dels estudiants d’FP i ha defensat la formació professional dual. Per aquesta edició del Saló, el Departament d’Ensenyament ha habilitat un espai amb demostracions de les diferents fases d’un procés industrial automatitzat.

Meritxell Ruiz ha dit que el país “en els últims anys ha fet una aposta important en FP” i ha senyalat que “hi ha una gran col·laboració de les empreses, que veuen en la FP dual i la formació professional integrada una preparació de futur de cara a situar Catalunya com un referent internacional” en l’àmbit industrial. La consellera ha assegurat que els centres formatius “s’estan posant al dia en totes les tecnologies” per adaptar-se a la Indústria 4.0, un nou model de producció basat en tècniques digitals que posa èmfasi en les tecnologies de la informació. En la oferta global de cicles formatius, com a novetats d’aquest any es presenten les FP de grau superior en Electromedicina Clínica i el de Modelisme i Matriceria Ceràmica, a banda dels de grau mitjà en Piragüisme i Artesania de Complements de Cuir. A més, hi ha 15 cicles nous que substitueixen titulacions anteriors en àmbits com tècniques escultòriques o reproduccions artístiques.

Més internacionalització i estudis oberts a les universitats

Pel que fa a la oferta universitària, un dels graus destacats és el de Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), importat dels Estats Units, on hi ha prop de 280 universitats que l’ofereixen. Aquests estudis integren coneixements de política, humanitats i comunicació a nivell internacional, i són un dels primers graus de 3 anys que s’ofereixen de cara al curs vinent. Els altres són el de Creació i Producció Digital, impartit per la Universitat de Barcelona (UB), el de Disseny i Arts Digitals, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el grau interuniversitari en Bioinformàtica de la UPF, la UB i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).D’altra banda, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) presenta el grau obert en Llengües i Literatures, enfocat a estudiants que dubtin entre diverses carreres de llengua i literatura, ja que es poden cursar dues especialitats durant el primer curs. La Universitat Ramon Llull (URL) proposa tres noves combinacions d’estudis de grau: al grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport s’hi podrà afegir el de Fisioteràpia o el de Nutrició, que també es podrà ajuntar amb el de Farmàcia. La Universitat Internacional de Catalunya (UIC) aposta per dobles titulacions conjuntes amb el Iona College dels Estats Units i acords amb la Universitat de Berkeley. 

Espais tecnològics pels estudiants

L’Espai Ciència torna a ser present al Saló de l’Ensenyament, amb estands d’universitats, centres de recerca i altres institucions catalanes. La iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació comptarà amb activitats divulgatives i experiments científics al llarg de la mostra. En la mateixa línia, l’Aula de Tecnologies Multimèdia ha programat demostracions de realitat virtual i videojocs com el Magic Marble, que fa servir el moviment del cos del jugador per resoldre reptes, dins una estètica inspirada en la Guerra de les Galàxies. El Saló de l’Ensenyament ha reforçat la seva vessant d’orientació acadèmica amb sessions d’assessorament personalitzat i visites guiades en grups reduïts. El professorat també tindrà un paper rellevant a la fira, a través de seminaris on es treballaran “aspectes clau del procés de presa de decisions i sobre les eines i recursos per l’acompanyament als joves en la tria d’itinerari acadèmic i professional”. Mentrestant, al Fòrum d’Orientació Universitària/Aula d’Activitats es duran a terme xerrades diàries.♦

 

NOTES INSTITUCIONALS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA:

 

El Departament d’Ensenyament promou la formació professional industrial, la formació professional integrada i l’orientació al Saló d’Ensenyament

 

El Departament d’Ensenyament promourà la formació professional integrada i reforçarà l’orientació i l’atenció individual en la propera edició del Saló de l’Ensenyament. Com a novetat, enguany el Departament dedicarà un espai de demostracions de la formació professional industrial. Aquestes seran algunes de les accions més destacades que es durant a terme a l’espai  d’Ensenyament,  i  que  també són objectius destacats de la Llei de Formació i Qualificació Professional, aprovada  el passat mes de juny.

Durant el Saló el departament presenta l’oferta per al proper curs dels estudis de formació professional, batxillerat, escoles oficials d’idiomes (EOI), Institut Obert de Catalunya (IOC), centres de formació de persones adultes, Programes de Formació i Inserció (PFI), ensenyaments artístics  i  ensenyaments  esportius. El Saló  destinarà  un espai específic a la formació professional industrial. Es mostrarà als visitants del Saló les distintes especialitats professionals que  participen  en  el  procés  industrial, des del disseny a la fabricació automatitzada, i des de la matèria primera fins a l’embalatge final del producte. A més, podran fer un recorregut amb interacció mitjançant  breus activitats dirigides.

Europass, el passaport de les llengües

En l’estand també s’informarà de les propostes de diferents itineraris d’educació secundària, batxillerat i formació professional, i es difondrà i s’informarà sobre el passaport de llengües, un document vinculat  al currículum  europeu (EUROPASS), que reflecteix les llengües que coneix el seu titular. El passaport  serveix  per presentar  de manera senzilla els  coneixements  i experiències en diverses llengües, ja que utilitza uns indicadors reconeguts a tot Europa  (A1, A2, B1, B2, C1 i C2 del  Marc  europeu comú de referència per a les  llengües).

81 professionals oferiran orientació individualitzada

L’orientació es reforçarà amb 81 orientadors que resoldran, de forma individual, els dubtes que puguin tenir els  alumnes  i les seves famílies, i que permet continuar amb  la   tasca  orientadora   que  duen   a  terme   els  centres  de  secundària  d’arreu  de Catalunya. L’orientació educativa suposa la implicació del centre,  és  una responsabilitat compartida de tot l’equip docent, planificada i avaluada al llarg de tota l’etapa. Al marge dels 12 despatxos d’atenció individual, també es podrà consultar el web Estudiar a Catalunya, amb l’actualització de tota l’oferta tant d’estudis com d’acreditació de competències i certificats professionals.

A banda del seu estand específic, Ensenyament compartirà un espai amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i el departament d’Empresa i Coneixement per informar sobre l’FP integrada –FP inicial, ocupacional i contínua-, a través d’un taulell informatiu i una pissarra  interactiva.

Nova oferta per al curs 2016-2017

A l’estand del Departament també s’oferirà tota la informació  en  relació  amb  els cicles formatius de grau mitjà i superior, esports, i arts plàstiques i disseny, que es podran cursar a Catalunya el proper curs. Com a novetats de cara 2016-2017, el Departament  presenta quatre  noves titulacions:

-Cicle formatiu de grau superior d’Electromedecina clínica

-Cicle formatiu de grau mitjà de Piragüisme, amb tres especialitats: tècnic esportiu en piragüisme d’aigües  braves,  d’aigües  tranquil·les  i  de  recreatiu guia  d’aigües braves

-Cicle formatiu de grau mitjà d’Artesania  de complements de cuir

-Cicle formatiu de grau superior de Modelisme  i matriceria ceràmica I dels nous cicles que substitueixen a cicles  anteriors:

-Cicle formatiu de grau superior d’Organització i control d’obres de  construcció

-Cicle formatiu de Bàsquet: tant en tècnic esportiu en bàsquet com en tècnic superior esportiu en bàsquet

-Cicle formatiu de grau mitjà de Forja artística

-Cicle formatiu de grau mitjà de Reproduccions artístiques  en fusta

-Cicle formatiu de grau mitjà de Reproduccions artístiques  en pedra

-Cicle formatiu de grau superior de Daurat, platejat  i policromia

-Cicle formatiu de grau superior d’Ebenisteria  artística

-Cicle formatiu de grau superior de Fosa artística

-Cicle formatiu de grau superior de Motlles  i reproduccions  escultòriques

-Cicle formatiu de grau superior de Tècniques  escultòriques

-Cicle formatiu de grau superior d’Escultura aplicada a l’espectacle

-Cicle formatiu de grau superior de Tècniques escultòriques  en fusta

-Cicle formatiu de grau superior de Tècniques escultòriques  en metall

-Cicle formatiu de grau superior de Tècniques escultòriques  en pedra

-Cicle formatiu de grau superior de Tècniques  escultòriques  en pell  Es modifica el currículum de dos cicles per adaptar-los  al perfil  professional:

-Adaptació del cicle formatiu de Planta química al perfil professional de productes farmacèutics i cosmètics

.Adaptació del cicle formatiu de Gestió administrativa al perfil professional  d’àmbit sanitari

 

Com a novetat per al curs que ve també es presentarà, pel que  fa  a  l’oferta d’idiomes, el curs d’especialització del nivell C1 d’Italià del Marc  Europeu  de  Referència per a  les  llengües  del Consell d’Europa. Actualment aquest nivell només  es pot cursar en anglès, francès i alemany.♦

 

 

La faceta atractiva i motivadora de la recerca torna al Saló de l’Ensenyament amb l’EspaiCiència

 

La faceta atractiva i motivadora de la ciència i dels investigadors torna per vuitè any consecutiu al Saló de l’Ensenyament amb l’EspaiCiència, iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) en col·laboració amb Fira de Barcelona. Del 9 al 13 de març, l’EspaiCiència (Annex Palau 2) mostrarà en directe la ciència que es fa a Catalunya mostrada d’una manera pràctica, atractiva i propera al jovent, amb l’objectiu d’atraure els joves vers la ciència i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques.

Aquest espai de divulgació científica per a joves de 15 a 18 anys, integra 14 estands d’universitats, centres de recerca i d’altres institucions catalanes vinculades a la ciència, que oferiran un programa d’activitats divulgatives i experiments científics lúdics i interactius. L’EspaiCiència es planteja com una eina per als joves estudiants d’ESO i Batxillerat que han de decidir el seu futur professional per tal que puguin tenir un primer contacte pràctic amb el món de la ciència i la tecnologia que els motivi per encaminar el seu futur professional cap una carrera científica.

Dins les demostracions que portaran a terme els diferents grups de recerca de les universitats i centres de recerca destaca la presència d’un cotxe elèctric monoplaça de carreres ecoRZ, desenvolupat per UPC Racing, associació de recerca tecnològica integrada per estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ESEIAAT-UPC). La mateixa entitat, mitjançant el seu grup d’estudiants d’enginyeria MotoSpirit, exhibirà un prototip propi de motocicleta de competició de 250 cc 4T, que correrà a la competició internacional MotoStudent.

A estands com el de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic – Central de Catalunya (UVic-UCC) s’hi exposaran robots controlats mitjançant la plataforma de hardware lliure Arduino, programes de simulació 3D del genoma  humà i de realitat augmentada per mòbils. La ‘fabricació additiva’, nom industrial de la impressió 3D per superposició de capes primes fins modelar peces tridimensionals, centrarà l’activitat de la Fundació CIM-UPC. Aquesta entitat mostrarà algunes de les impressores 3D més innovadores del mercat, com ara la BCN3D Sigma de doble capsal independent i codi obert, aparells cada cop més emprats per la indústria degut a la creixent competitivitat dels seus preus.

L’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB-UPC) exhibirà tecnologies de geolocalització i geoinformació com ara el SandBox o calaix de terra per realitzar models 3D del terreny, drons, làsers de mesura 3D d’objectes i estacions topogràfiques per làser que, combinades amb un PC, crearan plànol topogràfics en directe de l’EspaiCiència. D’altra banda, a l’espai dels Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) els estudiants podran parlar amb investigadors que els hi explicaran per què van decidir fer-se científics o com la recerca que fan serà útil per definir la societat del futur. Es podrà interactuar, entre d’altres, amb físics que mostraran que es pot fer amb la llum, paleontòlegs que exhibiran ous de dinosaure, i químics que realitzaran diferents experiments.

Dani Jiménez, Instagram i ‘Passaport Científic’

Com en d’anteriors edicions, el físic i divulgador científic Dani Jiménez, responsable de programa Dinàmiks, del Canal Super 3 de TV3, realitzarà espectacles amb experiments científics en directe els dies 9, 10 i 11 de març en horari de matins (entre 10.00 h i 14.00 h). Enguany es convoca per primer cop el concurs fotogràfic a Instagram Viu la ciència a #espaiciència2016’, que permetrà penjar fotos sobre qualsevol activitat de l’espai entre el 9 i el 14 de març. La imatge guanyadora, que rebrà com a premi una tauleta Lenovo, es donarà a conèixer el 30 de març al perfil oficial de l’FCRi a Instragram (@fundaciorecerca).

A l’hora d’animar la participació, s’oferirà de nou el ‘Passaport Científic’, un petit carnet que segellen els diferents expositors als visitants i, un cop completat, recorreguts tots els estands, i lliurat a l’espai de l’FCRi, permet gaudir d’un obsequi.

Entitats participants:

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi)

Fundació CIM – UPC

Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)

Universitat de Barcelona (UB)

Facultat de Geologia -UB / Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera-CSIC

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICC)

Fundació Obicex – Comunicació Experiencial

Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (UPC) / Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya

Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB – UPC)

Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT – UPC)

Facultat d’Informàtica de Barcelona (UPC – BarcelonaTech)

Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya

Centres de Recerca de Catalunya – CERCA♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere