Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Ajuntament de Barcelona obre un portal pedagògic per detectar casos d’assetjament i abús sexual en l’àmbit esportiu

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

barcelona

El recurs s’ha creat com una eina per facilitar la reflexió i la conscienciació sobre les pràctiques negatives i no desitjades d’assetjament i abús sexual que poden tenir lloc en alguns entorns esportius.

 La guia s’adreça especialment als quadres directius i tècnics de les institucions esportives i també s’ha creat com una eina d’informació útil per a les famílies dels nens, nenes i joves esportistes.

 El material es pot trobar a les webs municipals del Centre per a la Igualtat i Recursos per a les dones (CIRD) www.barcelona.cat/dona i també al web municipal d’Esports www.barcelona.cat/esports

 

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una pàgina web pionera a l’estat espanyol per detectar i prevenir casos d’assetjament i abús sexual a l’esport. El portal, accessible a través del web municipal d’Esports i el de Recursos per a les Dones, ofereix informació sobre quines actituds es poden considerar casos d’assetjament i abús i quin és el marc legal que les regula. Alhora, també proposa activitats per desenvolupar en grup per tal de constatar si s’està produint alguna anomalia en les relacions dins el club esportiu. Així, es proposen mètodes per fer xerrades amb els jugadors o jocs de rol amb l’objectiu de conèixer quina és la percepció dels adolescents i detectar possibles assetjaments o abusos. L’autora del portal, Montserrat Martí, ha destacat que la voluntat és “despertar la sensibilitat” entorn les relacions abusives a través de mètodes directes entre els jugadors i entrenadors “per abordar-ho des de l’arrel”.

El nou portal pedagògic ‘Prevenció de l’assetjament i l’abús sexual i per raó de sexe a l’esport’ vol atraure els joves d’entre 15 i 18 anys i els respectius entrenadors a reflexionar sobre el dia a dia dels clubs esportius. Montserrat Martí ha destacat aquest dimecres durant la presentació de la web que es vol “formar” els adolescents i tècnics esportius per a què siguin ells mateixos els qui denunciïn qualsevol anomalia detectada a l’entorn. “És molt important treballar entre iguals i que sigui un company el que alerti a un altre que no ha de permetre allò que li passa”, ha insistit. Alhora, el portal també dona eines a la víctima que pateix assetjament o abús per identificar si la situació en què es troba és denunciable. La creadora del portal ha subratllat que la voluntat és aconseguir “una detecció des del coneixement”. A part del vessant merament informatiu, la web també proposa jocs de rol o anàlisis d’audiovisuals amb l’objectiu de prevenir casos d’assetjament. En la mateixa línia, es plantegen diverses situacions per debatre dins l’equip. Montserrat Martí ha posat com a exemple el debat sobre el fet que un entrenador es dutxi al mateix vestuari que els jugadors, o sobre la presència de l’entrenador en un grup de ‘Whatsapp’ amb els jugadors, tots menors d’edat. Alhora, també ha convidat a debatre entorn el contacte físic que hi ha entre l’entrenador i els jugadors a l’hora de donar indicacions o d’encoratjar l’equip. D’aquesta manera, Martí ha insistit que la web “vol fer reflexionar sobre els límits que hi ha entre majors i menors d’edat en l’àmbit de l’esport”, amb la intenció de fer aflorar les “incomoditats” que assegura que diversos jugadors tenen però que no manifesten per “por” a represàlies. A través del debat d’equip, l’objectiu és que els entrenadors i jugadors detectin possibles casos d’assetjament i s’impregnin d’una cultura preventiva vers els abusos. Al mateix temps, els creadors del portal també han recomanat que la pàgina web sigui visitada pels directius esportius i els familiars dels jugadors. Per difondre’n l’ús, l’Ajuntament reunirà aquest vespre tots els clubs esportius de la ciutat amb la intenció de presentar-los els recursos que ofereix.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere