Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Descoberts vuit biomarcadors de la malaltia de Crohn que podrien evitar proves diagnòstiques invasives

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

crohn1-e1447178657669

Un estudi liderat per la Dra. Chaysavanh Manichanh, responsable de la línia de recerca de Microbiota Intestinal del grup de Fisiologia i Fisiologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha identificat 8 biomarcadors que podrien millorar el diagnòstic de la malaltia de Crohn i el disseny del tractament per a aquesta patologia i per a la colitis ulcerosa.

L’estudi, publicat avui a Gut, ha analitzat la microbiota –el conjunt de microorganismes de l’intestí- de pacients i persones sanes a partir de mostres de femta. En concret, han analitzat un total de 415 mostres de femta de 178 participants per identificar els 8 biomarcadors que podrien descartar el diagnòstic de la malaltia de Crohn i, per tant, evitar proves invasives com la colonoscòpia i l’endoscòpia.

Els 8 biomarcadors es corresponen amb els següents vuit grups de microorganismes: Faecalibacterium, Peptostreptococcaceae, Anaerostipes, Methanobrevibacter, Christensenellaceae, Collinsella, Fusobacterium Escherichia, essent aquest dos últims els més detectats en el pacients de Crohn. A més, es tracta del primer estudi en què s’han recollit mostres de pacients al llarg d’un any, un disseny que ha permès als investigadors detectar els biomarcadors en el 80% de les mostres, malgrat els canvis en la microbiota característics d’aquesta patologia.

 Primera anàlisi geogràfica a Europa

L’estudi ha gestionat un gran nombre de mostres, 2.045, per realitzar una anàlisi de cohorts, és a dir, comparar una mostra de població afectada per la patologia amb una mostra de persones sanes. Per a fer-ho, s’ha treballat amb una cohort amb mostres de pacients del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron amb una malaltia inflamatòria intestinal –de la qual les formes principals són la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa- que ha permès identificar els biomarcadors de la malaltia de Crohn i altres cohorts per validar els resultats. Aquesta validació s’ha fet amb mostres de pacients de malaltia de Crohn de Bèlgica, de pacients amb síndrome d’intestí irritable de Vall d’Hebron, de persones sanes de Regne Unit i de pacients amb anorèxia d’Alemanya.

D’aquesta manera, una part de les mostres analitzades i seqüenciades de pacients amb malaltia de Crohn s’han comparat amb els resultats d’altres estudis ja publicats de persones sanes de Regne Unit. Els biomarcadors que proposen els autors de l’estudi no s’haurien de detectar en les seqüències de persones sanes. En aquest cas, els resultats han estat de només un 7% de fals positiu, és a dir, un resultat que confirma l’existència de patologia quan no n’hi ha. A més, la Dra. Manichanh aclareix que és possible percentatge fos inferior ja que es desconeix si alguna de les mostres corresponia a un pacients no diagnosticat. D’altra banda, els resultats per a les mostres de colon irritable i anorèxia van ser similars, amb un 5% de falsos positius en ambdós casos. La investigadora principal de l’estudi explica que “es tracta d’un percentatge indicatiu de la precisió d’emprar aquests biomarcadors per diagnosticar la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Hem dissenyat un algoritme que qualsevol laboratori podria utilitzar per diagnosticar la malaltia de Crohn”.

Els investigadors destaquen que els resultats de l’estudi confirmen que la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa són malalties clínicament similars, però amb una microbiota molt diferent. En aquest sentit, han observat que els pacients amb la malaltia de Crohn tenen una microbiota més inestable que els pacients amb colitis ulcerosa. La Dra. Manichanh destaca que “és un factor que cal tenir en compte a l’hora de dissenyar el tractament dels pacients”.

Després de la publicació de la investigació, l’interès dels autors és disposar de mostres de pacients de Crohn i colitis ulcerosa de tot el món per validar el mètode i poder fer-lo servir com a prova diagnòstica en qualsevol laboratori.

 Malaltia de Crohn i colitis ulcerosa

La malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa són malalties digestives cròniques de causa desconeguda. Entre els seus principals símptomes destaquen el dolor abdominal, diarrees, febre, pèrdua de pes i hemorràgia rectal.

La malaltia de Crohn és una afectació inflamatòria autoimmune del tub digestiu que evoluciona de manera recurrent amb brots. Aquesta patologia pot afectar des de la boca fins a l’anus. La colitis ulcerosa afecta exclusivament al colon, essent la localització més freqüent al recte.♦

Enllaç de la publicació: http://gut.bmj.com/content/early/2017/01/31/gutjnl-2016-313235

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere