Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les institucions europees a Barcelona celebren el Dia d’Europa amb una jornada d’activitats públiques al recinte modernista de Sant Pau

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

dia

L’Oficina del Parlament Europeu, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i l’Administració de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau organitzen aquest diumenge, 7 de maig, una jornada d’entrada gratuïta i activitats obertes al públic al recinte modernista de Sant Pau amb ocasió del Dia d’Europa. Durant el matí hi haurà ballada de sardanes amb l’Associació de veïns del Parc de l’Escorxador i la cobla Maricel i es projectarà el documental ‘Europa a través de les generacions’, sobre els pares fundadors de la UE. A les 12h es ballarà la sardana ‘Europa’, de Josep Prenafeta. El mateix dia d’Europa, 9 de maig, la façana principal del conjunt modernista s’il·luminarà amb els colors de la bandera europea de les 21 a les 24h.   

 

La celebració institucional del Dia d’Europa a Barcelona tindrà lloc al Recinte Modernista de Sant Pau (Sant Antoni Maria Claret, 167). Hi haurà entrada gratuïta de 10h a 14h30 i les representacions de les institucions europees a Barcelona hi tindran un estand informatiu. A partir de les 11h30 es farà una ballada de sardanes amb la cobla Maricel organitzada per l’Associació de veïns del Parc de l’Escorxador i a les 12h s’interpretarà la sardana ‘Europa’, del compositor Josep Prenafeta (1936-2011). Aquesta sardana es va estrenar a Lleida l’any 1984, justament amb motiu del Dia d’Europa.

 Projecció del documental: ‘Europa a través de les generacions’

També al llarg del matí, la sala Pau Gil del recinte modernista de Sant Pau acollirà la projecció del documental ‘Europa a través de les generacions’, amb subtítols en català. El documental s’endinsa en la vida i personalitat dels pares fundadors de la UE a través d’entrevistes amb Maria Romana de Gasperi, filla de l’ex primer ministre italià Alcide De Gaspieri; Antoinette Spaak, filla de l’ex primer ministre belga Paul-Henri Spaak; Jean-Marie Pelt, qui va ser secretari privat de Robert Schuman; i Jaques-René Rabier, cap de gabinet de Jean Monet. El documental, de 32 minuts, està inspirat en el llibre “Europa, un salt a allò desconegut”, de Victoria Martín de la Torre, i va ser produït pel Consell de la UE amb motiu del dia d’Europa l’any 2015.

 Dia d’Europa i Declaració Schuman

El 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l’armistici de la Segona Guerra Mundial, el ministre francès d’Exteriors Robert Schuman va proposar, a partir d’una idea del seu assessor Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l’acer -elements necessaris per a la construcció d’armament- sota el control d’una autoritat única i supranacional. Aquest projecte, anomenat Pla Schuman, va donar lloc un any més tard a la creació de la primera de les Comunitats Europees, la CECA, origen del procés d’integració europea que ha acabat edificant l’actual Unió Europea.♦

FOTOGRAFIA: La façana de Sant Pau il·luminada amb la bandera europea.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere