Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Generalitat de Catalunya reconeix la transferència tecnològica de la UdL

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

udl

El Trampolí rep el segell TECNIO i un ajut per apropar nous biomaterials al mercat

 

L’Agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ) ha atorgat el segell de qualitat TECNIO a la Unitat de Valorització i Transferència (Trampolí tecnològic) de la Universitat de Lleida (UdL) com a facilitadora de tecnologia. ACCIÓ distingeix amb aquesta acreditació, que tindrà vigència dos anys, la cartera de tecnologies en salut, alimentació i energia desenvolupades per la UdL i preparades per a ser comercialitzades. 

El segell TECNIO identifica on es troba la tecnologia més innovadora de Catalunya, ja sigui en ens desenvolupadors -com ara universitats, centres de recerca o empreses- o ens facilitadors, les oficines públiques de transferència tecnològica. Disposar d’aquesta acreditació facilita el treball en xarxa, l’accés a noves tecnologies o la participació en programes internacionals de recerca i innovació. 

A més de la Unitat de Valorització i Transferència, que ahir va rebre el segell a Barcelona juntament amb altres set entitats catalanes, la UdL compta amb altres dos TECNIO. Es tracta dels centres Desenvolupaments biotecnològics i agroalimentaris (DBA), que treballa en l’àmbit de la bioeconomia, i del GREA Innovació concurrent, especialitzat en l’emmagatzematge d’energia tèrmica, els quals sumen sis patents. 

Precisament, la Unitat de valorització i Transferència de la UdL ha rebut també un ajut VALUNI d’ACCIÓ per apropar al mercat el projecte BisPCM: comercialització d’uns nous PCM orgànics d’alta capacitat d’emmagatzematge d’energia, dut a terme per investigadors del DBA i del GREA. L’ajut ha de contribuir a establir un acord de llicència amb una empresa interessada en comercialitzar la tecnologia BisPCM.

Aquesta tecnologia, protegida per una patent de la UdL, té a veure amb una sèrie de nous biomaterials o PCM (phase-change materials), amb unes propietats tèrmiques superiors als què es comercialitzen actualment. La seua principal aplicació es troba en el sector industrial per tal de millorar-ne l’eficiència energètica i cobrir la necessitat d’emmagatzematge tèrmic en processos de transició cap a l’ús de les energies renovables.  Els nous biomaterials es poden obtenir a partir de subproductes d’indústries com ara la del biodièsel o la indústria càrnia i, per tant, representen també una oportunitat de negoci en la línia de l’economia verda i circular, afirmen els investigadors. 

La Generalitat de Catalunya ha acreditat 8 centres tecnològics i de recerca, universitats i empreses amb el segell TECNIO. Es tracta de la Unitat de Valorització i Transferència de la UdL, el grup de recerca BioMEMs (CSIC), el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria – CIMNE (Universitat Politècnica de Catalunya), la fundació i2CAT, l’empresa Inkemia, l’Institut Català del Suro, la Unitat d’Innovació de l’Institut de Recerca Biomèdica – IRB Barcelona (Universitat de Barcelona) i la Unitat d’Innovació del Vall d’Hebron Institut de Recerca – VHIR. D’aquesta manera, en total ja hi ha 68 entitats catalanes que compten amb el segell TECNIO. 

 

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere