Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

En marxa els premis de la Societat Catalana de Biologia

Notícia anterior
Notícia posterior

Societat Catalana de Biologia

Miguel Beato del Rosal, fundador del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, rebrà el Premi a la trajectòria professional per les contribucions en el camp de la biologia humana 

Els dotze finalistes d’aquesta segona edició coneixeran el veredicte del jurat el proper 11 de juliol a la Sala de Convalescència de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, en el marc de la Nit de la Biologia 

 

Un centenar de treballs corresponents a quatre categories diferents aspiren a endur-se el reconeixement dels premis de la Societat Catalana de Biologia, que enguany celebren la segona edició. Aquests guardons tenen la finalitat de premiar els treballs i les figures més destacades en l’àmbit de la biologia en el territori de llengua catalana. 

Els reconeixements es faran públics en el marc de la Nit de la Biologia, que se celebrarà el proper 11 de juliol a la Sala de Convalescència de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. 

A més, Miguel Beato del Rosal, fundador del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG) i director d’aquest centre fins a l’any 2011, rebrà el Premi a la trajectòria professional. Les contribucions del professor Beato es basen en la biologia humana, en concret en el camp de la genètica, i sobretot ha portat a terme estudis centrats en les cèl·lules que afecten el càncer de mama. 

Els finalistes per als altres quatre premis són: 

Premi SCB a un article científic 

El treball encapçalat per Roni Wright representa la primera evidència que la cèl·lula pot produir energia al seu nucli, i no només als mitocondris, com es creia abans. La investigació obre portes a l’obtenció de drogues anticàncer gràcies a aquesta energia. 

El nen sap dibuixar quan té un llapis o ja en sap abans? Toni Gabaldón ha respost la qüestió d’aquesta metàfora sobre els orígens de les cèl·lules eucariotes. La seva recerca ha destacat que les cèl·lules ja eren eucariòtiques abans de tenir mitocondris. Per tant, «els nens ja saben escriure abans de tenir un llapis». 

La investigació de Salvador Aznar és el tercer treball finalista i està enfocat a la prevenció i a la lluita contra el càncer. Els investigadors han descobert l’estreta relació entre la dieta de greixos i la metàstasi cel·lular en el càncer. L’article va ser guanyador del Premio Nacional de Investigación en Cáncer.  

Premi SCB a la divulgació

 El llibre L’embrió inconformista, de Jordi Garcia-Fernàndez, tracta sobre la manera com influeix el desenvolupament embrionari en la nostra evolució. Qualsevol modificació genètica que afecti el desenvolupament dels embrions es tradueix en canvis que en els adults són la clau per a l’evolució i la selecció natural. El camp d’estudi és l’evo-devo (evolution & development), que investiga com els organismes que comparteixen un mateix avantpassat poden ser tan diferents. 

El taller interactiu SeaDance presentat per Esther Garcés ha estat exposat al CosmoCaixa, a diverses escoles, instituts i en diferents trobades científiques. Aquest projecte permet donar a conèixer a tots els públics, especialment als més joves, què són les xarxes alimentàries marines i com les comunitats d’organismes regulen el funcionament de l’ecosistema marí mitjançant el joc, la música i el ball. 

La vespa asiàtica ha provocat importants danys ecològics i econòmics a tot el món a causa de la depredació que realitza. Mar Leza ha desenvolupat VespApp, un projecte de ciència ciutadana basat en un web, una aplicació mòbil i xarxes socials que permet controlar la localització de la vespa. Des que es va fer públic, ara fa un any, s’han comptabilitzat unes mil cinc-centes descàrregues de l’aplicació i més de cinc-centes notificacions rebudes. 


Premi SCB al jove investigador

Jesús Lozano centra la seva tesi doctoral en la metamorfosi dels insectes i ha desxifrat com actua una de les dues hormones responsables d’aquest canvi morfològic radical, l’hormona juvenil (l’altra és l’hormona de la muda). D’aquesta manera, ha ajudat a entendre l’evolució de les espècies del grup més divers del regne animal, des d’una metamorfosi hemimetàbola, en què es converteixen en adult directament des de la larva, fins a una metamorfosi holometàbola, en què passen per un estadi de pupa com les papallones. 

El treball presentat per Jordi Ribas representa una nova diana diagnòstica per a reduir el risc d’avortament i el fracàs dels tractaments de reproducció assistida per microinjecció espermàtica. La infertilitat és una malaltia amb una incidència creixent en la població on els factors d’origen masculí poden arribar a contribuir fins al 50% dels casos. La investigació conclou que el trencament de la cadena doble de l’ADN dels espermatozous pot augmentar el risc d’avortament en un 30% dels embarassos en què el semen prové d’un banc d’esperma. 

La tesi doctoral de Renzo Mancuso se centra en l’estudi de les malalties degeneratives que afecten les neurones motores, com l’esclerosi lateral amiotròfica (ALS) i l’atrofia muscular espinal (SMA). Fins ara, la teràpia es basa en la fisioteràpia, ventilació, nutrició assistida i en un tractament amb riluzol, un inhibidor del glutamat a les sinapsis neuronals. La investigació de Mancuso ha permès descobrir dues noves vies terapèutiques: el resveratrol, conegut agent antioxidant, i un agonista del receptor sigma-1 que promou la protecció neuronal. 

Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat

El punt de partida de l’estudiant Amanda Casanovas és l’adaptació de les plantes segons les condicions ambientals. L’estudi s’ha centrat en un total de set condicions climàtiques per a investigar com afecten el desenvolupament de les plantes, i en com els caràcters de les plantes poden estar influïts per l’entorn. 

A les platges catalanes, hi viuen centenars d’espècies de peixos diferents. Pau Abelló ha realitzat una recerca sobre la ictiodiversitat a la platja de Torredembarra. La recerca, que inclogué un exhaustiu cens de peixos i hàbitats de la zona, li ha permès veure l’evolució durant els darrers anys de la diversitat de peixos i els canvis que ha tingut el fons marí. 

Marc Brusosa ha presentat un estudi que s’emmarca dins un projecte europeu del grup de recerca Disseny de Sistemes Biològics, al CRG, que pretén aconseguir una vacuna universal per a protegir de diverses espècies de Mycoplasma. El projecte podria solucionar diversos problemes immunològics d’animals o inclús dels humans. ♦

Podeu consultar la llista de finalistes aquí: http://scb.iec.cat/premis-scb/2a-nit-de-la-biologia-2017/

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere