Premsa universitària de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l'Alguer|diumenge, setembre 23, 2018
Sou aquí: Home » Actualitat » Les universitats catalanes s’uneixen per trobar solucions a reptes d’innovació empresarials

Les universitats catalanes s’uneixen per trobar solucions a reptes d’innovació empresarials 

compartir

inn

Per primera vegada, les principals universitats catalanes organitzen conjuntament l’Open Innovation Forum, una trobada que busca fomentar la innovació de les empreses catalanes a través de l’aplicació de les tecnologies i coneixement de la recerca universitària.

Aquesta iniciativa ha aglutinat més de 150 participants, entre investigadors i empreses, com Chiesi, Almirall, AC Marca, Carinsa, Casa Ametller o Carburos Metálicos.

 

La Universitat de Barcelona -a través de la Fundació Bosch i Gimpera-, la Universitat Autònoma de Barcelona -a través del Parc de Recerca UAB-, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’IQS Tech Factory, ACCIÓ i Expoquimia-World Chemical Summit uneixen esforços per proposar conjuntament solucions innovadores a problemes socials i empresarials. 

Aquest ha estat l’objectiu de  l’Open  Innovation  Forum,  una trobada d’innovació  que es va celebrar el passat 5 d’octubre a la Fira de Barcelona en el marc de la Barcelona Industry Week, i que obre  la capacitat investigadora de les universitats a les empreses catalanes. La jornada ha donat l’oportunitat a empreses a llançar els seus reptes tecnològics i els grups de recerca han treballat per proposar solucions innovadores als problemes plantejats. Mitjançant una agenda d’entrevistes pre-concertades, les empreses i investigadors s’han reunit per explorar com desenvolupar i tirar endavant les innovacions.

Segons Javier Lafuente, director del Parc de Recerca UAB, “l’objectiu de l’Open  Innovation  Forum és millorar la competitivitat del teixit empresarial català i el creixement econòmic des de la innovació i la investigació aplicada. És una oportunitat per posar a l’abast de les empreses tot el nostre potencial en recerca”.

Aquesta primera edició de l’Open Innovation Forum ha estat enfocada a quatre sectors: salut, alimentació, química i energia. Més de 40 empreses d’aquests àmbits han llançat les seves necessitats d’innovació, basades tant en el desenvolupament de nous productes o serveis, millores de processos o prototips. Hi han participat tant petites i mitjanes empreses com grans companyies, com Chiesi, Almirall, AC Marca, Carinsa, Casa Ametller o Carburos Metálicos.

Entre els 70 reptes plantejats es troba el desenvolupament d’eines de geocalització per a productes farmacèutics, noves tècniques d’encapsulació d’aromes, fragàncies i bioactius, materials d’impressió 3D, noves molècules per al sector cosmètic, o eines per preveure el cost elèctric de mercat.

Durant la trobada, que va aglutinar durant tot el dia més de 150 participants, es van dur a terme aproximadament 200 reunions entre les empreses i els investigadors. Oriol Pascual, director d’IQS Tech Factory apunta: “És una oportunitat única per connectar l’excel·lència científica del nostre país amb el teixit empresarial, industrial i transformador. Aquesta iniciativa permet crear valor, oportunitats de negoci i competitivitat.”

Per a Joan Romero, conseller delegat d’ACCIÓ, “l’Open Innovation Forum ha creat un escenari pioner en què universitats i centres de recerca han ofert el seu coneixement a les empreses, compartint esforços per poder donar una resposta òptima als reptes i inquietuds reals del nostre teixit empresarial. Sense dubte, crear aquests ponts és i serà determinant per multiplicar la innovació a les empreses, que en definitiva és sinònim de competitivitat”.

Així ho ha recolzat el grup Chiesi España, que destaca que per a empreses com ella, enfocades a la investigació i el desenvolupament de solucions farmacèutiques innovadores, aquest tipus de trobades són molt importants perquè els ofereixen l’oportunitat d’unir forces amb investigadors de primer nivell.♦

Related posts: