Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Joaquim Salvi, candidat a rector de la UdG, aposta per una universitat “més participativa” i que “pensi a llarg termini”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

salvi

El fins ara director de l’Escola Politècnica de la Universitat de Girona deixa el càrrec després de sis anys per afrontar “un canvi d’etapa”

El director de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG), Joaquim Salvi, deixa el càrrec després de sis anys. El comiat es farà efectiu aquest divendres marcat pel que qualifica de “canvi d’etapa” entre la direcció del centre i el salt que espera fer al rectorat. Salvi fa mesos que va anunciar la seva candidatura i dibuixa ja unes línies mestres. “Penso en una UdG que escolti més”. Una actitud que ha de servir per tenir “una mirada més costosa” però que, a llarg termini, integri “a tota la comunitat educativa” en la presa de decisions. Precisament, Joaquim Salvi creu que s’ha de parar especial atenció a les demandes dels estudiants “que són la raó de ser” de la UdG. Una altra línia de la seva proposta ha de passar per “recuperar la presència al territori” a través dels “diferents agents socials”. De la seva etapa de gairebé sis anys a la Politècnica, posa en valor l’aposta feta per la promoció després d’anys de pèrdua d’alumnes matriculats, l’aposta per a la innovació docent i la qualitat dels estudis i l’impuls al Patronat que ha permès millorar les vies de finançament.

Després d’uns quants mesos de feina interna, Joaquim Salvi està acabant d’enllestir l’equip i el programa per tal de presentar-se a les eleccions a rector de la Universitat de Girona. Sigui quina sigui la decisió de la comunitat educativa, Salvi ha decidit ja posar punt final a la seva tasca com a director de l’Escola Politècnica Superior. “La meva idea era fer quatre anys de director però en aquest període han anat passant fets a la universitat i penso que cal una nova manera de fer les coses”, assegura. Un cop presentat el calendari electoral de la UdG, Salvi veu “coherent” renunciar al càrrec de director de la Politècnica “per no barrejar” els elements. L’encara director creu que és moment de fer “un canvi d’etapa” independentment dels resultats que surtin de les urnes. Tot i que la normativa no li permet entrar en detalls sobre el seu programa electoral, Salvi dibuixa com s’imagina la UdG del futur un cop celebrats els 25 anys del centre. L’encara director de la Politècnica assegura que es presenten amb un “projecte nou i engrescador”. “No ens presentem com a oposició al projecte de Sergi Bonet”, assegura Salvi. La seva premissa és expressar “el màxim respecte” per la tasca feta pels quatre rectors que ha tingut la Universitat de Girona fins ara. De fet, el futur candidat assegura que va prendre la decisió de presentar-se quan semblava que Bonet no tenia intenció de fer-ho. La identitat del projecte de Joaquim Salvi, que presentarà en detall quan la campanya electoral de la UdG comenci, passa per fer una universitat “que escolti més” i permeti desenvolupar “una mirada a llarg termini que és més costosa d’obtenir”.

Aquesta “nova manera de fer i de treballar” passa també per posar més l’accent a l’atenció als estudiants. El futur candidat els defineix com “la raó de ser” de la Universitat de Girona. Aquesta voluntat es tradueix, segons Joaquim Salvi, en que “quan els estudiants reivindiquen que no poden combinar l’aprenentatge amb la participació en òrgans de mesures vol dir que ho hem de fer possible”. En un dels darrers claustres, els representants del Consell d’Estudiants lamentaven els problemes que tenien per tal de trobar-se i participar. Més presència al territori Salvi considera que un dels espais on la UdG ha perdut més és en la presència a tot el seu territori d’influència. Una realitat que entén “per la situació del Parc Científic i Tecnològic” que no “hauria ajudat a fer-se present” a l’entorn. La connexió amb els diferents “agents socials del territori” s’ha de fer, segons considera, amb la màxima de “quan sumem, multipliquem”. Per això, una de les seves voluntats passaria per reprendre les relacions amb ajuntaments, consells comarcals i estar al cas de les seves situacions i demandes per a “fer xarxa”.

Salvi també creu que la UdG s’ha de postular com “una universitat crítica, plural i oberta al diàleg” que “combati la persecució de les persones” en referència als casos dels presidents d’ANC i Òmnium Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. El balanç a la Politècnica Aquest divendres serà el moment de fer el relleu a l’Escola Politècnica Superior. “Aquí pràcticament tenim atur zero”, celebra. Salvi s’acomiada a la meitat del seu segon mandat havent engegat “més de trenta” de les 43 accions que tenien previstes en el programa electoral. Una de les que ha quedat pendent és el desplegament dels estudis semipresencials que està encallada, precisament, al rectorat. Salvi fa un balanç en quatre grans eixos: la qualitat, la promoció, la innovació docent i l’impuls al Patronat. Pel què fa a la qualitat, destaca l’aposta per nous cicles com el de videojocs o la seguretat alimentària. En promoció, la principal fita ha estat frenar la baixada d’estudiants. Tot i tenir poc atur i bons sous en la vida professional, el nombre de matrícules havia anat baixant fins l’any passat on es va aconseguir revertir la tendència. Entre les mesures que s’ha impulsat de l’Escola Politècnica hi ha l’aposta per les beques i una millor relació amb els instituts amb propostes com els ‘reptes tecnològics’. La innovació docent és un dels elements que Joaquim Salvi vol extrapolar a la resta de la universitat si arriba a rector. Aquesta innovació passa per fer més accessible als estudiants la informació i el programari que hi ha a les aules. “Intentem compactar el màxim els horaris dels estudiants perquè no passin més temps de l’estrictament necessari al centre”, afirma. A més, la Politècnica organitza classes prèvies per anivellar el coneixement dels estudiants de primer curs amb assignatures clau com la física, la química o les matemàtiques. La quarta línia d’actuació que destaca Salvi ha estat l’impuls al Patronat. Aquest és un ens lligat a la Politècnica des dels seus inicis, previs a la UdG. El nombre d’empreses membres (que fan aportacions econòmiques) s’ha duplicat passant de 57 a 119. D’aquesta manera, el centre disposa de 270.000 euros que reverteixen a l’escola quan el pressupost directe de la UdG per al funcionament del centre és d’uns 330.000 euros. Part dels diners han servit per fer conferències, beques, premis o ajuts però també per “dinamitzar la transferència” de coneixement”. L’objectiu és trobar “demandes ocultes” de particulars i empreses que es poden resoldre amb la feina que fa la Politècnica. En el seu mandat, Salvi assegura que la “transferència ha pujat un 30%”.

Salvi i Bonet, candidats Joaquim Salvi aspira a batre a les eleccions a l’actual rector, Sergi Bonet. A hores d’ara, són els únics candidats que han anunciat públicament que es presentaran. El calendari electoral passa ara mateix per la presentació de reclamacions al cens provisional. La versió definitiva d’aquest s’aprovarà el proper 7 de novembre. Just l’endemà, el dia 8, el protagonisme recaurà en els candidats a rector que podran presentar-se formalment fins el dia 10. La campanya electoral començarà el dia 21 del mateix mes, que és quan els equips hauran de lliurar les línies generals del programa de govern. Els actes de campanya duraran fins el dia 27 i donaran pas a una jornada de reflexió. La votació es farà els dies 29 i 30 de novembre i per primer cop serà completament electrònica. En cas que cap dels candidats superés el 50% dels sufragis, el reglament preveu una segona volta on es votaria el 18 de desembre. El nou rector ha de ser proclamat, com a molt tard, el 22 de desembre.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere