PUBLICITAT

Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

S’estrenarà a Barcelona “Symbiotic Earth”, una nova pel·lícula documental sobre Lynn Margulis

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

imglynn-margulis1

Symbiotic Earth és la història de Lynn Margulis, una científica rebel que va desafiar teories molt arrelades sobre l’evolució.

L’estrena a Barcelona  vol reconèixer l’estreta relació d’aquesta gran científica amb la ciutat i s’emmarca en els actes de celebració del Dia Internacional de la Dona.  

El Hub Knowledge Barcelonal’Academia Europaea i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenten el proper 7 de març de a les 18h  l’estrena de la nova pel·lícula documental  Symbiotic Earth: How Lynn Margulis rocked the boat and started a scientific revolution  (Terra Simbiòtica: Com Lyn Margulis va agitar la biologia i  va iniciar una revolució científica).  La projecció tindrà lloc al Museu de Ciències Naturals de Barcelona al Parc del Fòrum i es clourà amb un torn de preguntes al director de la pel·lícula,  John Feldman.   

L’estrena de Barcelona és una de les tres estrenes mundials de Symbiotic Earthque també es podrà veure a la Universitat d’Oxford el 3 de març i al David Brower Center de Berkeley, Califòrnia, el 18 de març.  

Symbiotic Earth és la història de la Dra. Lynn Margulis, un científica rebel i un exemple d’empoderament femení. És especialment significatiu que se celebri una estrena a Barcelona perquè  la Dra. Margulis hi va passar molts anys de la seva carrera i tant els intel·lectuals com les universitats d’arreu d’Espanya la van acollir i valorar. 

La pel·lícula mostra la manera en què Lynn Margulis va lluitar contra un món dominat per homes  i com, a través de la seva persistència, va triomfar. Com a jove científica dels anys seixanta, la Dra.  Margulis va ser ridiculitzada quan va formular una teoria  que situava la simbiosi com a motor clau de l’evolució. En lloc d’una visió mecanicista que postulava que la vida va evolucionar exclusivament a través de mutacions genètiques aleatòries i de la competència, la Dra Margulis va presentar una narrativa simbiòtica en la qual els bacteris van unir-se per crear cèl·lules complexes que van donar lloc a animals, plantes i a tots els altres organismes. La idea que tota la vida està profundament interconnectada i és col·laborativa té implicacions radicals sobre com ens veiem a nosaltres mateixos, l’evolució  i el nostre entorn.  

El cineasta John Feldman va conèixer a Lynn Margulis el 2005 en fer una pel·lícula sobre l’evolució. Amb la seva ajuda, va començar a desenvolupar una altra pel·lícula sobre noves idees en biologia evolutiva, però quan va morir sobtadament d’un accident vascular cerebral el 2011 a l’edat de 73 anys, va decidir fer una pel·lícula més ambiciosa sobre l’abast i les implicacions de la visió innovadora de la Dra. Margulis i els seus col·legues.

L’objectiu de Feldman en fer Symbiotic Earth era fer repensar les idees preconcebudes sobre la vida a la Terra. En particular, la pel·lícula explora com la creença en la veracitat científica de metàfores  com ” la supervivència del més apte” i “el gen egoista” han estat còmplices a l’hora de crear una cultura de cobdícia i egoisme que ha conduït a l’explotació econòmica i ambiental global. Symbiotic Earth explora idees radicals amb sentit de l’humor i un profund respecte per la ciència.  

La pel·lícula forma part d’una celebració de tres dies en honor al Dia Internacional de la Dona i també al dia que hauria estat el 80è aniversari de la Dra. Margulis, el 5 de març. El professor Ricardo Guerrero, company i col·lega de Margulis a la Universitat de Barcelona,   i  Anna Omedes,  directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, són els amfitrions d’aquesta estrena. 

Symbiotic Earth és una producció de Hummingbird Films i ha estat possible, en part, gràcies a les contribucions de la Fundació Richard Lounsbery, el Fons T. Backer, la Fundació Yip Harburg i a molts generosos donants individuals.♦

Per a més informació sobre la pel·lícula: http://hummingbirdfilms.com/symbioticearth/

Cal reservar plaça en líniaL’enllaç per a la inscripció estarà disponible a partir del dilluns 26 de febrer  

Duració de la pel·lícula:  145 minuts.

Versió original en anglès subtitulada en castellà.

S’oferirà un refrigeri als assistents al final de la sessió.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT