Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Combatre la desinformació online: la Comissió Europea proposa un codi de bones pràctiques per a tota la UE

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ue

Combatre la desinformació online: la Comissió Europea proposa un codi de bones pràctiques per a tota la UE

La Comissió Europea ha proposat avui un conjunt de mesures per combatre la desinformació online que inclouen un codi de bones pràctiques sobre la desinformació a tota la UE, el suport a una xarxa independent de verificadors d’informació i mesures destinades a fomentar el periodisme de qualitat i promoure l’alfabetització mediàtica.

Les recents revelacions de Facebook/Cambridg Analytica han demostrat exactament com poden explotar-se les dades personals en contextos electorals i ens recorden que cal treballar per assegurar processos democràtics resilients. La Comissió ha donat avui un pas endavant en la lluita contra la desinformació per garantir la protecció de la seguretat i els valores europeus.

Mesures per combatre la desinformació en línia

Amb l’objectiu de donar resposta a aquestes inquietuds i tendències, la Comissió proposa un seguit de mesures per combatre la desinformació a internet:

· Codi de bones pràctiques sobre la desinformació: des d’ara i fins el mes de juliol, les plataformes online hauran de desenvolupar i aplicar un codi comú de bones pràctiques.

· Una xarxa europea independent de verificadors de la informació que establirà mètodes de treball comuns, intercanviarà les millors pràctiques i treballarà per aconseguir la millor cobertura possible de rectificadors de dades a tota la UE. Els verificadors seran seleccionats entre els membres de la Xarxa internacional de verificació d’informació que segueix un estricte codi internacional de principis.

· Reforçar l’alfabetització mediàtica: que permetrà als ciutadans europeus detectar la desinformació online i adoptar un enfocament crític davant dels continguts d’Internet. Amb aquest objectiu la Comissió animarà els verificadors d’informació i les organitzacions de la societat civil perquè proporcionin material educatiu a les escoles i als educadors i que organitzin una Setmana Europea de l’Alfabetització mediàtica.

· Donar suport als estats membres per assegurar la resiliència de les eleccions davant d’amenaces cada vegada més complexes com la desinformació online i els ciberatacs.

· Promoció de sistemes voluntaris d’identificació electrònica per reforçar la identificació dels proveïdors d’informació i intensificar la confiança i fiabilitat en les interaccions online i en la informació i les seves fonts.

· Donar suport a una informació plural i de qualitat: la Comissió invita els estats membres a intensificar el seu suport a favor d’un periodisme de qualitat per garantir un entorn mediàtic  plural, divers i sostenible. Al 2018 llançarà una convocatòria de propostes per a la producció i difusió de notícies de qualitat sobre afers de la UE a través del periodisme de dades.

· Una política de comunicació estratègica coordinada formulada pels serveis de la Comissió, combinarà iniciatives actuals i futures de la UE sobre la desinformació a la xarxa amb la dels estats membres i inclourà activitats de divulgació dirigides.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere