Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Programat el “Cicle de cinema i drets humans” de la UdL (Inauguració el 6 de novembre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

hr

El documental de Metromuster, productora de Ciutat morta i Tarajal:desmuntant la impunitat a la frontera sud, 12 d’octubre: cultura de l’odi i legítima autodefensa obrirà, el proper 6 de novembre, el 15è Cicle de Cinema i Drets Humans que organitza la unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida.

El fotoperiodista Jordi Borràs, expert en moviments d’ultradreta a Catalunya i que el passat juliol va ser agredit per un policia nacional, serà l’encarregat de reflexionar al voltant d’un documental que aborda els discursos d’odi, violència i racisme que emanen en celebracions del Dia de la Hispanitat.

El dia 8, es podrà veure La Porta Blava, de la productora Diodo Media. Es tracta del primer llargmetratge documental que reuneix totes les veus a favor i en contra dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). Centrat en el CIE de Sapadors (València), pretén obrir un debat sobre la repressió i la criminalització de persones migrants.

En aquesta sessió, l’advocat i coodirector del Centre per la defensa dels drets humans Iridia, Andrés García Berrio, serà el conductor del debat posterior. Activista de la Plataforma Tanquem els CIE, va ser la primera persona denunciada a Catalunya per la llei mordassa, precisament després d’una concentració contra el CIE de Barcelona.

Un altre plat fort del Cicle és la La cifra negra de la violencia institucional d’Ales Payá. Primer premi al darrer Festival de drets Humans de Donosti, aquest llargmetratge documental relata 30 casos explicats en primera persona de tortures, maltractaments i agressions sexuals comeses per funcionaris de centres de reclusió i membres dels cossos i forces de seguretat de l’Estat espanyol. 

El seu director, que també va patir la violència policial, serà a la UdL el dia 13 de novembre per parlar d’un documental que, segons explica, vol trencar amb el silenci sobre aquestes violacions de drets que han estat negades pels governs, tot i les diverses condemnes dictades pel Tribunal d’Estrasburg contra Espanya per no perseguir i amagar els casos de tortura.

Les agressions sexuals i la violència contra les dones, s’abordaran amb la psicòloga especialista en violència masclista, Alba Alfageme, el dia 15, a partir de la projecció deVoces contra el silencio, un Documentos TV del 2017 que ha estat premiat enguany amb el Globus d’or del Festival de televisió d’Hamburg. En un món on una de cada 3 dones pateix una agressió física o sexual, una de cada 5 a l’Estat espanyol, el documental gira entorn al relat de tres dones que han patit assetjament, abús o agressió sexual per part d’un professional de la salut, un professor universitari i un padrastre.

La dona, també centrarà la darrera sessió del Cicle de cinema i drets humans, el dia 22, amb la projecció de Ciutats Vivibles, des de la diversitat que les habita, un projecte d’Entrepobles realitzat pel col·lectiu de periodistes Contrast que vol ser una eina per reflexionar sobre les ciutats des d’una perspectiva feminista. En aquest cas, la ponent serà l’activista , Betlem C. Bel.

Dos dies abans, el dret a morir dignament serà el protagonista d’una sessió que consistirà en el passi de tres curtmetratges i la intervenció de la presidenta de l’Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, Isabel Alonso. Són La dama y la muerte, de Javier Recio, primer curt d’animació en 3D estereoscòpic que es va realitzar a l’Estat premiat amb el Goya al millor curtmetratge d’animació al 2009 i nominat als Òscars. Alumbramiento, d’Eduardo Chapero-Jackson, premi al millor curt europeu del 2007 de l’Acadèmia del Cinema Europeu i de la 64 Mostra de Venècia i  ¿Qué os parece si me pongo el pijama?, de Miguel Bardem.

El cicle de Cinema i Drets Humans, on hi col·laboren la Coordinadora d’ONGD i altres moviments solidaris de Lleida, l’Ateneu Popular de Ponent, Amnistia Internacional, CCOO terres de Lleida i, enguany, Stop Mare Mortum, Entrepobles i l’Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, tindrà lloc tots els dimarts i dijous, de 6 a 8 de la tarda a l’edifici del Rectorat, fins el 22 de novembre.

A més de les sessions i el posterior debat amb els ponents, es podran veure dos exposicions entre el 5 i el 24 de novembre: La catàstrofe de les guerres. Guerra, víctimes d’exili…refugiats, de CCOO, i A peu de tanca, de l’entitat Stop Mare Mortum. Són dos mostres fotogràfiques. Una, sobre l’èxode cap a França de milers de republicans de l’Estat espanyol l’any 1939 i l’altra, una selecció d’imatges d’Antonio Sempere sobre la vulneració de drets humans a la frontera entre Espanya i el Marroc.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere