Premsa universitària de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l'Alguer|dissabte, desembre 15, 2018
Sou aquí: Home » Recerca » El nou edifici de l’Institut de Recerca de Sant Pau permetrà concentrar tots els investigadors i guanyar competitivitat

El nou edifici de l’Institut de Recerca de Sant Pau permetrà concentrar tots els investigadors i guanyar competitivitat 

compartir

sant pau

La construcció es troba protegida de la radiació solar per 45.000 peces de ceràmica que, a més, l’ajuden a integrar-se en el recinte modernista

El nou edifici de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau), que s’inaugurarà aquest dijous, permetrà ajuntar en una sola instal·lació tots els investigadors que fins ara estaven dispersats en el campus i deixar enrere els mòduls prefabricats on treballaven. El director científic de l’IR Sant Pau, el doctor Jaume Kulisevsky, afirma que podran “ser més competitius” i “aprofundir en una cultura de comunitat investigadora”. Una de les principals singularitats de l’edifici, integrat dins el recinte de Sant Pau i que ha tingut un cost de 15,5 MEUR, és que es troba recobert d’una pell de ceràmica que el protegeix de la radiació solar. Les 45.000 peces ceràmiques que conformen aquesta pell són del mateix color que el recinte històric i, així, constitueixen un “relat” arquitectònic que connecta les noves instal·lacions amb les modernistes.

“El nou edifici no és un caprici, sinó que era un deute històric de l’institut i una necessitat imperiosa per estar a l’altura de les exigències de la recerca”, afirma el doctor Kulisevsky en el compte enrere per a la inauguració de les instal·lacions que acolliran l’IR Sant Pau. El director científic de l’institut es mostra convençut que les noves instal·lacions no només els permetran “adequar-se a les normatives”, sinó que podran “atreure i retenir talent”. Ara, no tenien lloc per acollir nous equips d’investigació. “No és una ‘joguina’ nova, és l’eina fonamental per al nostre futur”, ressalta Kulisevsky, que deixa clar: “La recerca és absolutament competitiva i si no estàs al nivell que toca, no obtens el recursos”.

Més ‘coworking’ i connectat amb l’hospital

Reunir tots els investigadors en un mateix edifici facilitarà compartir recursos tecnològics, de manera que la producció podrà ser més eficient. A més, potenciarà el diàleg i la col·laboració entre els investigadors. Sí, es tracta d’un plantejament que mira cap al ‘coworking’, o cotreball. “Hi ha preguntes que són comunes entre línies de recerca. Ara els investigadors no estaran en el seu compartiment estanc”, subratlla el director científic de l’IR Sant Pau. L’edifici es troba dins el recinte hospitalari, de manera que no n’és una construcció separada, i aquesta integració física té una correspondència en la seva activitat científica. “La recerca de l’IR Sant Pau no està separada de l’assistència, sinó que busca l’aplicació directa en la capçalera del malalt”, assenyala Kulisevsky. El director gerent de l’Hospital de Sant Pau, el doctor Albert Salazar, hi coincideix: “La recerca és l’element clau per a l’assistència”. Les principals línies d’investigació de l’IR Sant Pau són les malalties cardiovasculars; les genètiques, metabòliques i inflamatòries; les hematològiques i oncològiques; les neurològiques, mentals i l’envelliment; l’uronefrologia i la cirurgia experimental; l’epidemiologia, salut pública i serveis sanitaris i les bases moleculars, genòmiques, cel·lulars i científic-dinàmiques de les malalties i el seu tractament. Oportunitat per al Centre d’Investigació del MedicamentEl nou edifici també acollirà el Centre d’Investigació del Medicament (CIM) Sant Pau, vinculat a l’IR Sant Pau i a l’hospital i que actualment realitza assajos clínics en fases inicials. Disposar d’un nou espai per realitzar els estudis Fase I, en pacients oncohematològics i altres patologies, obre una oportunitat per avançar en aquest àmbit i augmentar la qualitat científica i els assajos clínics. La directora del CIM Sant Pau, la doctora Rosa Antonijoan, destaca que ara estaran “connectats directament amb l’hospital, amb el servei d’Urgències”, fet que aportarà molts avantatges, com ara logístics. “Enviarem mostres de sang en un tub pneumàtic, abans les havíem de traslladar i havíem d’assegurar-nos que arribarien bé”, ha posat com a exemple Antonijoan. Aquesta connexió amb l’hospital també afavorirà, per a la directora del CIM, “la màxima pràctica translacional [integrar la investigació a la pràctica clínica]”. Un edifici sostenible, desmuntable i convertibleEl disseny arquitectònic del nou edifici es va concebre per aconseguir les màximes prestacions possibles amb el mínim cost ambiental, material i econòmic. L’edifici, de 9.700 metres quadrats, consta de dos soterranis, una planta baixa i tres pisos i se situa al carrer de Sant Quintí, entre la modernista Casa de la Convalescència i el nou hospital. La construcció redueix els consums d’energia a través de l’arquitectura bioclimàtica. Combina una bona protecció a la radiació solar, un bon aïllament, les fortes càrregues tèrmiques internes i la inèrcia tèrmica dels materials. Tot això fa que no sigui necessària molta energia extra per trobar el confort. L’edifici ha obtingut el màxim estalvi energètic, amb una certificació A, i el mínim impacte ambiental, amb la tramitació del segell Leed Platinum. L’immoble també redueix el consum d’aigua, amb la instal·lació d’un sistema de coberta aljub, que emmagatzemarà l’aigua de la pluja per a la seva utilització.A més, es tracta d’una construcció desmuntable, ja que l’integren components fabricats a taller i muntats en obra, en lloc del sistema tradicional de la construcció dels elements a obra. Això permet controlar les qualitats dels elements, minimitzar residus i energies i, quan sigui necessari, desmuntar-los en comptes d’haver d’enderrocar l’immoble. Els materials es podran reciclar seguint la dinàmica de l’economia circular. També s’ha concebut com un edifici convertible, per la flexibilitat dels espais per adaptar-se a eventuals modificacions d’ús en el futur.

La pell de ceràmica: connexió modernista, sorpresa i intimitat

La integració amb els edificis del recinte modernista es produeix gràcies a una gelosia translúcida de ceràmica . Per la cara exterior, les peces de ceràmica són del color de les façanes del recinte històric. Per la part interior, s’ha utilitzat un acabat vitrificat amb els mateixos colors de les peces originals de les cúpules modernistes, com un mosaic que envolta l’edifici. Així, la pella de ceràmica que cobreix les façanes i la coberta de l’edifici fa de “nexe entre l’edifici contemporani i el recinte modernista”, destaca el director de l’Àrea d’Infraestructures, Obres i Serveis de la Fundació Privada de l’Hospital de Sant Pau, Agustí Grau. Però el potencial de la pell de ceràmica no s’acaba aquí. Les peces tenen uns plecs que fan que la policromia de la seva cara interior aparegui a l’exterior depenent de la posició dels vianants, de manera que els responsables del disseny de l’edifici també han volgut sorprendre els ciutadans i interactuar-hi. A més, aquesta pell donarà intimitat als investigadors a l’hora de treballar. El nou edifici ha tingut un cost de 15,5 MEUR, 17 si es compten els treballs d’adequació. Els responsables del nou IR Sant Pau han valorat que “no s’han passat ni un euro del pressupost inicial”, tal com se’ls havia exigit de manera categòrica. L’obra, finançada per la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau amb una aportació mínima de 12 MEUR, compta amb una subvenció de fins a 5 MEUR de fons europeus FEDER, gestionats per la Secretaria d’Universitats. El finançament global ha estat possible amb dos préstecs, un del Ministeri de Sanitat, a través de l’Institut Carlos III, i un altre del Council of Europe Development Bank (CEB), a través de Caixabank. L’edifici ha estat fruit de la col·laboració entre els despatxos PICHarchitects_Pich-Aguilera i 2BMFG Arquitectes.♦

Related posts: