Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Fira del Llibre de Buenos Aires obre la seva 45a edició amb Barcelona com a ciutat convidada

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

fira

L’Institut Ramon Llull i Barcelona inauguren l’estand de la capital catalana

La Fira del Llibre de Buenos Aires ha inaugurat aquest dijous (horari argentí) la seva 45a edició amb Barcelona com a ciutat convidada i posteriorment ho ha fet l’estand barceloní. La capital catalana, amb el lema ‘Barcelona, ciutat literària’, presenta en el marc de la Fira un total de 120 activitats, 56 autors, un estand de 200 metres quadrats i una gran llibreria, dues exposicions dins del recinte firal i una tercera a la ciutat, així com l’actuació de Sílvia Pérez Cruz durant la ‘Noche de la feria’. L’acte inaugural ha viscut moments de tensió durant la intervenció del secretari de Cultura d’Argentina, Pablo Avelluto, quan un grup de persones ha protestat durant tot el seu discurs.

La directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, ha destacat, en declaracions que la Fira de Buenos Aires és molt important. “Confiem que d’aquí deu anys es pugui valorar que hi ha hagut una abans i un després”. Ha assenyalat que no és només una fira professional, sinó que està oberta al públic en general. “Al final les institucions, som facilitadores perquè tots els professionals es coneguin i el públic conegui la literatura i la il·lustració catalana”. El comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, ha assenyalat que les sensacions que tenen és que l’objectiu que pretenien s’està aconseguint i aquest és que l’oferta, la presència, la qualitat i la pluralitat de veus de la Fira fos “representativa de la pluralitat, diversitat i qualitat que hi ha a Barcelona”. Ha recalcat que la finalitat era “fer-se més presents al món llatinoamericà, reafirmar la capitalitat literària editorial de Barcelona i aconseguir que hi hagi més coneixement d’autors joves i menys coneguts a Argentina”. En l’acte inaugural hi ha participat els representants de la Fira, els ministres de Cultura del govern argentí i de la Ciutat de Buenos Aires, així com Subirats i Batallé. El discurs inaugural l’ha fet Rita Segato.

Inauguració tensa

Un dels moments més tensos de la inauguració s’ha produït durant la intervenció del secretari de Cultura d’Argentina, Pablo Avelluto, quan un grup de manifestants ha intentat interrompre el seu discurs amb pancartes, banderes i càntics. Alguns han protestat per temes educatius i altres, favorables a legalitzar l’avortament. Avelluto ha seguit amb el seu discurs amb les protestes de fons i fins i tot els ha advertit que faria igualment la seva intervenció. Batallé ha reconegut que les protestes han estat una sorpresa relativa perquè l’any passat, segons li han explicat, va ser més intens. “Tothom ha d’expressar les seves opinions. Al final la llengua i la literatura defensa la llibertat d’expressió”. Subirats ha afegit que això reflexa “la situació en general de polarització i conflicte que es viu a molts països. A casa nostra també passa”.

Oche Califa

Per la seva part, el director de la Fira del Llibre de Buenos Aires, Oche Califa, ha dit que aquest és l’esdeveniment cultural “més important” d’Amèrica Llatina perquè és molt prolongat en el temps, és massiu, superant el milió de visitants, i la multiplicitat de les activitats culturals que hi ha en tots els interessos lectors. Davant la crisi econòmica que viu Argentina i com això afecta al sector literari, Califa ha dit que és impossible estar fora del món de l’economia, però hi ha una energia de la cultura que aconsegueix suportar situacions difícils, ha afegit. “A Argentina, aquestes són recurrents i el món de la cultura d’Argentina està entrenat per aquestes circumstàncies”. “Gairebé no s’hauria d’explicar per què està Barcelona a la Fira del Llibre de Buenos Aires”, ha apuntat Califa, al temps que ha dit que la capital catalana és similar “en el seu caràcter dinàmic i innovador” amb Buenos Aires. També ha recalcat que Barcelona és la seu d’una potència industrial del llibre de primer ordre. Participació catalana S’organitzaran un total de 120 activitats. El desplegament de Barcelona a Buenos Aires oferirà també un ventall d’11 activitats en diversos punts de la ciutat, un grafiti literari, concerts a Biblioteques de Buenos Aires amb el cor Trilce i diversos actes al Casal Català de Buenos Aires. Barcelona porta a Buenos Aires 78 convidats, entre els quals hi ha 56 autors, en català i castellà, i il·lustradors, vuit especialistes i 14 artistes: Horacio Altuna, Sebastià Alzamora, Xavi Ayén, Josep L. Badal, Eva Baltasar, Maria Barbal, Max Besora, Aina Bestard, Paula Bonet, Roció Bonilla, Oriol Canosa, Maite Carranza, Nora Catelli, Natalia Cerezo, Flavia Company, Teresa Colom, Jaume Copons, Edgardo Dobry, Joan Domènech, Najat El Hachmi, Marta Escudero, Pere Estupinyà, Laura Fernández, Manuel Forcano, Liliana Fortuny, Marina Garcés, Raül Garrigasait, Jordi Gràcia, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Julià Guillamon, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Joan-Lluís Lluís, Héctor Lozano, Gabi Martínez, Laura Meseguer, Matías Néspolo, Bel Olid, Miki Otero, Alejandro Palomas, Josep Pedrals, Javier Pérez Andújar, Laura Perez Vernetti, Josep Piera, Begonya Pozo, Jaume Pont, Jordi Puntí, Pilar Rahola, Llucia Ramis, Antonio Ramírez, Maria Carme Roca, Care Santos, Albert Salvadó, Jordi Sierra i Fabra, Isabel Sucunza, Victòria Szpunberg, Clara Usón, Nora Albert, Sergio Vila-Sanjuán, Muriel Villanueva, Silvana Vogt i Carlos Zanón.

Barcelona té un estand de 200 metres quadrats que inclou un petit auditori i una gran llibreria amb un fons de 10.000 exemplars on s’exposen i es posen a la venda fins a 700 títols de més de 350 autors. També hi ha una zona de reunions professionals amb la presència de 40 editorials catalanes. En el marc del programa s’han organitzat dues exposicions dins del recinte firal i una tercera a la ciutat. ‘Visita Barcelona en 32 il·lustracions’ està comissariada per Glòria Gorchs i Pep Molist de Clijcat; de la mà de la Fundació Ramon Llull i de Julià Guillamon s’ha programat la mostra ‘La literatura catalana al món’ i, per altra banda i coordinada pel mateix comissari, el Servei de Biblioteques de la capital argentina i el Consorci de Biblioteques de Barcelona ha organitzat l’exposició ‘Llibreria Catalònia, Editorial Sudamericana i editorial Edhasa. Llibres d’anada i tornada’.

Sílvia Pérez Cruz

La cantant Sílvia Pérez Cruz actuarà durant la ‘Noche de la feria’, un gran esdeveniment musical organitzat per la ciutat convidada en un escenari a l’aire lliure. Pérez Cruz oferirà un espectacle musico-literari creat especialment per a l’ocasió. Organitzat El participació de la capital catalana a Buenos Aires és un projecte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, la Generalitat i la Fundación El Libro amb el suport del Govern de les Illes Balears, la Generalitat valenciana, el Govern d’Andorra, la Fundació Ramon Llull, Acción Cultural Española, el govern de la ciutat de Buenos Aires, el Gremi d’Editors de Catalunya i Editors.cat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere