Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Setmana europea de la joventut 2019 organitzada per la UE: “La democràcia i jo”

Notícia anterior
Notícia posterior

setmana_europea_joventut

La Setmana europea de la joventut se celebra cada dos anys i serveix per promoure activitats adreçades als joves a través d’actes organitzats en tots els països que participen en el programa Erasmus+. Del 29 d’abril al 5 de maig se celebra a tot Europa la novena edició de la Setmana europea de la joventut. El lema d’aquest any és «La democràcia i jo». A més de les activitats que tenen lloc cada setmana a tots els països que hi participen, els actes que se celebraran els dies 29 i 30 d’abril a Brussel·les aplegaran centenars de joves que tindran l’oportunitat de fer sentir la seva veu.

Amb vista a les properes eleccions al Parlament Europeu que se celebraran del 23 al 26 de maig d’enguany, els debats de la Setmana europea de la joventut 2019 se centraran en la manera com poden els joves ser més actius en les seves respectives comunitats i influir en les decisions democràtiques.

El 30 d’abril el comissari europeu d’Educació, Cultura, Joventut i Esports, Tibor Navracsics, participarà en un diàleg amb els ciutadans i en un debat al Parlament Europeu a Brussel·les, que aplegarà més de 800 joves i debatran sobre participació democràtica i sobre l’impacte que està tenint el Cos europeu de solidaritat en el jovent, les ong i les comunitats locals.

«No cal dir que aquesta generació de joves europeus tan actius i compromesos i tan ben disposats a ajudar i a donar un cop de mà m’omple de satisfacció. Ja són gairebé 125 000 els joves que s’han inscrit en el Cos europeu de solidaritat, una notícia que deixa ben palesa la voluntat dels joves de participar en la societat. L’enquesta de l’Eurobaròmetre sobre la joventut revela que tres de cada quatre joves afirmen haver participat activament en alguna forma d’activitat cívica, ja sigui votar, apuntar-se a una associació, signar una petició per Internet o involucrar-se en activitats de voluntariat. N’estic molt orgullós i encoratjo els joves a mobilitzar els seus companys perquè votin a les properes eleccions al Parlament Europeu i hi puguin dir la seva quan s’hi estiguin enllestint projectes amb vista al futur», ha declarat tot just abans de la Setmana europea de la joventut el comissari europeu Tibor Navracsics.

Els resultats de l’enquesta de l’Eurobaròmetre que avui publiquem mostren que més de dos terços dels joves (67 %) consideren que la primera prioritat de la UE amb vista als propers deu anys hauria de ser protegir el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic, i la segona i la tercera haurien de ser la millora de l’educació i de la formació professional, inclosa la lliure circulació d’estudiants, aprenents o alumnes (56 %), i la lluita contra la pobresa i les desigualtats econòmiques i socials (56 %). A més, el 72 % dels joves enquestats declara que, des del moment mateix en què han assolit la majoria d’edat per poder votar, no han deixat de fer-ho ja sigui a unes eleccions locals, nacionals o europees. A l’enquesta hi han participat durant tot el mes de març 11 000 joves d’edats compreses entre els 15 i els 30 anys. Ara els joves enquestats podran participar en diversos debats sobre tots aquests temes en els actes previstos en el marc de la Setmana europea de la joventut.

D’altra banda, aquesta tarda, 29 d’abril, el comissari europeu Tibor Navracsics presentarà els resultats dels premis Altiero Spinelli 2018 de divulgació. Aquesta edició del premi Altiero Spinelli s’ha focalitzat especialment en els joves i recompensarà projectes que millorin la seva consciència crítica sobre la Unió Europea i la seva motivació per participar en els processos democràtics que configuraran el seu futur. En aquesta edició s’hi han presentat 79 sol·licituds i els cinc projectes guanyadors seran guardonats en un acte que se celebrarà a Brussel·les.

Rerefons

A més dels actes de Brussel·les, també s’estan organitzant centenars d’activitats i actes locals. A la Setmana europea de la joventut del 2017 hi van participar 112 000 joves de tot Europa i de Macedònia del Nord, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Sèrbia i Turquia.

Un dels principals temes de l’edició d’aquest any, la creació del Cos europeu de solidaritat, va ser anunciat pel president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, en el seu discurs del 2016 sobre l’estat de la Unió. El Cos europeu de solidaritat ofereix als joves d’entre 18 i 30 anys l’oportunitat de participar en una àmplia gamma d’activitats solidàries a tota la UE i fora d’ella. D’ençà de la seva posada en marxa el 7 de desembre del 2016, s’han inscrit en el Cos europeu de solidaritat uns 125 000 joves i ja han participat en alguna activitat gairebé 15 000 joves.

Els premis Altiero Spinelli són una iniciativa del Parlament Europeu duta a terme per la Comissió Europea. Els primers premis es van atorgar el 2017 i el seu objectiu és fer conèixer treballs que fomentin la comprensió de la Unió Europea per part dels ciutadans i la seva motivació per participar en els processos democràtics.

Durant la Setmana europea de la joventut 2019 la Comissió publicarà més dades sobre l’acceptació de la Garantia juvenil i de la Iniciativa d’ocupació juvenil. La Garantia juvenil és una iniciativa de la UE per fomentar l’ocupació juvenil i garantir que tots els joves menors de 25 anys rebin una bona oferta d’ocupació, educació continua, formació d’aprenent o període de pràctiques en un termini de quatre mesos de seguida que perdin la feina o tot just hagin enllestit la seva educació formal.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere