Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

MitoTreat obté el premi al millor projecte innovador del Programa de Generació d’Idees

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

IMG_PGI_3

El projecte guanyador proposa el reposicionament d’un fàrmac –ja aprovat per la FDA- per al tractament de la malaltia minoritària mitocondrial.

El Parc de Recerca UAB i la Xarxa d’R+D+I en Biotecnologia de Catalunya han lliurat el premi al projecte guanyador de la novena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa per dotar d’eines al personal investigador i doctorand en la creació de solucions innovadores en el sector de la biotecnologia industrial i la biomedicina. 

D’entre els sis projectes presentats, MitoTreat ha estat seleccionat com la millor iniciativa innovadora. Aquest projecte proposa el reposicionament d’un fàrmac per al tractament de la malaltia mitocondrial, un grup de patologies mortals minoritàries que afecten un de cada 5.000 naixements i que estan causades per alteracions greus de la maquinària mitocondrial, implicada en la generació d’energia de les cèl·lules. Els òrgans més afectats per aquestes alteracions són aquells que requereixen una elevada quantitat d’energia, com els músculs i el sistema nerviós.

A dia d’avui, els tractaments per a aquesta malaltia no estan basats en l’evidència i, principalment, són suplements, vitamines o pal·liatius. Impulsat pels investigadors de l’Institut de Neurociències de la UAB Albert Quintana, Emma Puighermanal i Elisenda Sanz, MitoTreat ha identificat el Cannabidiol (CBD), un compost químic extret de cànnabis que presenta propietats antiinflamatòries, antioxidants, analgèsiques i neuroprotectores i anticonvulsives i que, d’aquesta manera, es converteix en un candidat per millorar de la qualitat de vida i l’esperança de vida dels nens afectats per patologies mitocondrials. 

A més, aquest fàrmac –que ja ha estat aprovat per la FDA- no indueix efectes psicoactius o cognitius i és ben tolerat amb efectes secundaris lleus en humans, fet que el converteix en un agent terapèutic adequat.. 

Els investigadors han mostrat la seva eficàcia en models animals de la malaltia, augmentant la supervivència i la millora dels dèficits socials i clínics. Han sol·licitat un patent europea per a l’ús d’aquest compost per tractar la malaltia mitocondrial i, ara, pretenen continuar amb el desenvolupament preclínic del producte..

El projecte ha obtingut un premi de 1.500€ i 6 mesos d’incubació a l’Edifici Eureka del Parc de Recerca UAB, fet que li permetrà avançar en l’enfocament i transferència cap al mercat. 

 El Programa de Generació d’Idees

El Programa de Generació d’Idees és una iniciativa del Parc de Recerca UAB que té l’objectiu de donar suport al personal investigador perquè conegui com transferir la seva tecnologia a la societat, a partir d’una idea basada en la recerca que estan fent o a partir dels reptes que plantegen diferents empreses en cada edició.

La novena edició del Programa s’ha centrat en el sector de la biomedicina i la biotecnologia industrial i s’ha organitzat juntament amb la Xarxa de Referència en Biotecnologia. Ha comptat amb el patrocini de Palex, Laboratoris ERN, Barcelona Synchrotron Park, Uriach i Minoryx Therapeutics. Aquestes empreses han plantejat diversos reptes tecnològics, com per exemple, l’aplicació de microbioma digestiu en el tractament d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, la identificació o desenvolupament de dispositius mèdics per al diagnòstic i la detecció de biomarcadors en fluids corporals, o noves molècules actives per ser aplicades a cosmètica, entre d’altres.

Hi ha participat una quinzena d’investigadors i investigadores de l’Esfera UAB com, l’Institut de Neurociències de la UAB, l’Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, la Facultat de Ciències i l’Escola d’Enginyeria de la UAB, o la Facultat de Farmàcia de la UB i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili.

Des de la primera edició, el Programa de Generació d’Idees ha generat 89 projectes, dels quals han sorgit 8 patents i s’han creat deu noves empreses innovadores: Ovatec, AEInnova, Bioeclosion, Crowdmobile, Axia, Mass Factory, Make-R, Pump-it, Sensing Solutions i Visual Tagging Sevices.

 Projectes innovadors en biomedicina

Durant els dos mesos que ha durat el Programa, els participants han desenvolupat els següents projectes: 

• Amantadine Reloaded: aquest projecte ha realitzat un estudi per intentar ampliar el mercat del fàrmac genèric amantadina. L’estudi ha permès detectar l’atàxia telangièctasi com a possible nova indicació terapèutica d’aquest medicament. 

• CINEM3D: és el primer denoiser en temps real creat per a la visualització interactiva i fotorealística d’imatges mèdiques volumètriques. Amb l’augment del número d’ecografies i les noves modalitats d’imatges de gamma baixa, està disminuint l’ús d’imatges cares orientades a la radiació. Amb radiòlegs entrenats adequadament, l’ultrasò pot jugar un paper vital. CINEM3D pot treballar amb els sistemes de visualització de volums MES i MVS existents per proporcionar retroalimentació d’alta qualitat als radiòlegs, millorar la difusió d’imatges mèdiques i la comunicació amb els pacients.

• Epigenetic Print: presenta la idea de crear el primer test de diagnòstic per a la detecció precoç del càncer pediàtric de ronyó, anomenat DIAGEPI Enfant. Es basa en incloure en l’anàlisi general dels nens la detecció dels marcadors epigenètics per a detectar aquest tipus de càncer. Aquest test incrementarà les opcions de tractament, el temps d’acció i la qualitat de vida del pacient, evitant problemes de diabetis i cardiovasculars derivats de l’evolució de la malaltia.

• Skin Age Bac: planteja el disseny de components cosmètics que modulen la microbiota de la pell, mitjançant l’anàlisi de l’impacte epigenètic sobre les cèl·lules epitelials. La novetat d’aquest projecte radica en la hibridació de dues aproximacions existents en el camp cosmètic anti-aging, la microbiota i l’epigenètica. Primer, es desenvoluparà un in vitro diagnostic medical device (IVDmd) per determinar quins compostos naturals afecten la microbiota de la pell, que té incidència sobre l’estat epigenètic de les cèl·lules i, per tant, sobre el seu envelliment. Segon, aquest IVDmd servirà per crear un portafoli de noves molècules naturals d’aplicació a les formulacions antiaging basades en la diversitat del metabolisme microbià. I tercer, el nou IVDmd permetrà definir un tractament cosmètic personalitzat basat en la microbiota pròpia de la pell.

• UriTest: primer test point-of-care per al diagnòstic precoç d’infecció urinària, complementat amb tractament terapèutic preventiu. Aquest test identifica els cinc principals patògens responsables de la malaltia, pH i altres metabòlits d’interès de forma ràpida, específica i amb resultats fàcils d’interpretar per a l’usuari. UriTest proporciona a l’usuari la capacitat d’analitzar l’orina de manera còmoda i obtenint els resultats en 10 minuts. Amb una tecnologia basada en anticossos, UriTest presenta una elevada sensibilitat per detectar la presència de patògens causants de la infecció (escheríchia coli, Staphylococcus saprofiticus, Enterococcus faecalis, Klebsiela sp, i Proteus sp) en els moments inicials de la seva colonització. ♦

FOTOGRAFÍA: participants de la novena edició del Programa de Generació d’Idees.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere