Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un estudi de la Generalitat identifica 1.500 startups a Catalunya, un 38% més que fa 3 anys

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

startup

Segons un informe elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- les 1.500 startups catalanes ocupen gairebé 17.000 treballadors, un 19% dels quals són estrangers.

L’estudi, presentat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, subratlla que gairebé un 22% dels equips fundadors de startups a Catalunya compten amb presència de dones, un percentatge superior al de la mitjana de la Unió Europea.

Chacón ha anunciat que s’ha iniciat el procés per ampliar la cobertura de les oficines d’ACCIÓ als Estats Units establint presència a Austin (Texas) aquest 2020, una de les grans capitals de startups del país.

 

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dimecres que a Catalunya hi ha actualment 1.500 startups (dades 2019), un 38% més que fa tres anys. És una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- presentat en roda de premsa aquest dimecres.

La titular d’Empresa i Coneixement ha assegurat que “tenim xifres molt positives: Catalunya s’ha consolidat com el primer hub de starutps del sud d’Europa. Comptem amb tots els actius per atreure inversions i talent internacional i el Govern està compromès en impulsar l’ecosistema tecnològic per seguir creixent”. Chacón ha destacat que aquest ecosistema “ens permet posicionar-nos al món, atreure talent i captar inversions estrangeres” i que en el marc d’un lideratge compartit amb el sector privat i l’impuls públic “ens proposem com a objectius per a l’any 2030 arribar a les 4.000 startups, 400 scaleups i 15 unicorns”.

L’informe recull les dades de la plataforma digital Barcelona&Catalonia Startup Hub creada per ACCIÓ, que actua com un punt de trobada de les startups catalanes amb l’objectiu de posicionar l’ecosistema català al món i impulsar la captació d’inversions. Aquest directori recull empreses d’un màxim de 10 anys de vida, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.

Estratègia de futur

En el marc de la presentació de l’estudi, s’ha donat a conèixer que es destinaran 20 milions d’euros en els propers tres anys (2020, 2021 i 2022) per impulsar l’ecosistema de startups a Catalunya. En aquest sentit, els principals eixos estratègics per als propers anys del programa Startup Catalonia, una iniciativa del Govern impulsada per ACCIÓ, són augmentar el suport a les startups en fase de pre-llavor i intensives en tecnologia (projectes d’alt risc i de més difícil accés al capital privat) ampliant línies d’ajut i potenciant la seva connexió internacional mitjançant l’acompanyament a grups d’aquestes empreses emergents als ecosistemes amb més potencial com Silicon Valley, Nova York, Singapur o Corea del Sud, entre d’altres. L’objectiu és fomentar la creació de més startups, més scaleups i de més base tecnològica.

També s’intensificarà la col·laboració entre startups i companyies consolidades per potenciar la innovació oberta, es fomentarà l’atracció i generació de talent així com la col·laboració público-privada per impulsar nous piers, espais d’innovació que esdevenen plataformes compartides entre universitats, pimes, grans empreses i startups. En paral·lel, s’avaluarà la posada en marxa d’eines intel·ligents per contribuir a un entorn més business friendly per aquest tipus d’empreses i es potenciarà l’emprenedoria femenina.

Més presència als Estats Units

A més, la consellera ha explicat que en el marc del procés de prospecció de nous mercats per impulsar la sortida a l’exterior de l’empresa catalana a través de la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món s’ha iniciat al procés per ampliar la cobertura de les oficines d’ACCIÓ als Estats Units establint presència a Austin (Texas) aquest 2020. Completarà així la xarxa d’oficines en aquest país (actualment ACCIÓ compta amb oficines a Silicon Valley, Miami, Nova York i Washington).

Texas és el segon estat amb el PIB més elevat del país -i la desena regió mundial per PIB- i, amb més de 28 milions de persones, el segon amb més població, per darrera de Califòrnia. Amb una forta cultura tecnològica, creativa i innovadora i seu de la Universitat de Texas, Austin compta amb un centenar d’incubadores, acceleradores i espais de coworking. La ciutat americana s’està erigint com una de les capitals de startups més important del país i, de fet, 6.500 empreses tecnològiques ja han traslladat les seves operacions a la ciutat.

Radiografia de les startups catalanes

Chacón ha donat a conèixer aquestes línies estratègiques en el marc de la presentació de l’estudi d’ACCIÓ que identifica 1.500 startups a Catalunya (creixement del 38,5% en comparació amb el 2016) que ocupen 16.900 treballadors.

Maduresa de l’ecosistema, presència de dones i perfil internacional

L’estudi apunta que, de mitjana, cada startup compta amb 16 treballadors, una ocupació que ha crescut els darrers anys (el 2016 de mitjana cada startup tenia 9 treballadors, una xifra que va situar-se en les 14 persones l’any 2017). Una maduresa que també posa de manifest el fet que el 39% dels fundadors d’startups a Catalunya ja havia creat anteriorment alguna empresa emergent.

Aquesta radiografia també revela que el 21,8% dels equips fundadors de startups a Catalunya compta amb presència de dones directives. Es tracta d’un percentatge superior al de la mitjana de la Unió Europea (17,6%) i al de països com Països Baixos, Suècia, França, Regne Unit o Alemanya. Igualment, apunta que el 19% dels treballadors de les 1.500 startups catalanes són estrangers, un 15% en el cas dels fundadors d’aquestes empreses. De fet, Barcelona és considerat el 3r hub d’startups a Europa preferit pels fundadors de startups si haguessin de tornar a crear una empresa, per darrera de Londres i Berlín (Startup Heatmap Europe, 2019).

Sectors i tecnologies

L’informe subratlla l’aposta de les startups catalanes per les tecnologies vinculades amb la transformació tecnològica. En aquest sentit, apunta que el 64% de les empreses emergents catalanes treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, sobretot en els camps del cloud computing, el big data, l’internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial i els sistemes integrats.

Agrupades per sectors, les startups catalanes es dediquen sobretot a les TIC, l’oci i la salut. En concret, estan especialitzades en els serveis empresarials i productivitat (10,3%), el healthtech i medtech (10,3%), la biotecnologia i la farmàcia (7,1%), l’oci i el traveltech (6,8%) i les TIC i les telecomunicacions (6%). A banda, el 43% de les empreses emergents catalanes asseguren que l’e-commerce i els marketplace són els seus principals models de negoci.

Finançament

El document presentat per la consellera Chacón aquest dimecres també analitza el finançament que obtenen les startups catalanes. Així, recull que 3 de cada 4 empreses emergents catalanes aconsegueixen finançament i que el 20% de les empreses emergents han aconseguit rondes d’inversió superiors al milió d’euros (series A i B).

Pel que fa al volum d’inversió, el document recull les dades de Dealroom, segons les quals en el període 2015-2019 Barcelona s’ha situat com el cinquè hub europeu amb 2.748 milions d’euros d’inversió, per darrera de Londres, Berlin, Paris i Estocolm i per davant de Munich i Amsterdam. L’estudi també aflora que les tecnologies que han atret més inversors a Catalunya són les TIC (concentren el 21% de les nombre d’operacions de finançament), el big data (16%) i el cloud computing.♦

        Nota de premsa amb gràfics … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere