Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Austràlia en flames: Com podem ajudar?

Notícia anterior
Notícia posterior

fire_rainforest_0

Des de l’inici dels primers focs, 28 persones han perdut la vida, s’han cremat 10 milions d’hectàrees i es calcula que han mort més de mil milions d’animals.

Des del passat mes de setembre, Austràlia està patint la pitjor onada de focs que es recorda al país. En els darrers mesos ja s’han cremat 10 milions d’hectàrees, una dimensió equiparable a Hongria, han perdut la vida 28 persones i més de 240.000 han estat evacuades de les seves llars.

Una de les pitjors xifres d’aquesta crisi se l’emporta la biodiversitat d’un país on el 80% de les espècies són endèmiques. Es calcula que ja han mort més de mil milions d’animals i algunes espècies estan molt a prop de l’extinció, com la granota Corroboree, la sariga pigmea de muntanya, la cacatua llustrosa o el quol tigre.

Altres animals com els coales no estan en risc d’extinció total, però poden arribar a desaparèixer de zones com Nova Gales del Sur, on el foc ja ha afectat més de 5 milions d’hectàrees. Només a la Illa Cangur, ja han mort 50.000 exemplars.

El foc no només està matant i ferint milers d’animals, sinó que afecta greument a la preservació de moltes espècies, ja que degut a la pèrdua del seu habitat s’exposen a molts riscos. A banda dels animals que s’han escapolit del foc i sobreviuen sense gairebé aigua ni menjar , espècies vulnerables com els coales, al desplaçar-se del seu habitat natural, s’arrisquen a ser caçats pels seus depredadors o a ser atropellats.

Les mesures del govern

Tot i que el govern encara nega que els incendis no tenen cap relació amb el canvi climàtic i es posiciona a favor del lobby de les empreses de carbó, el primer ministre d’Austràlia, Scott Morrison, ja ha admès que hi ha hagut errors en la gestió dels incendis.

Per posar fre a aquesta onada, el ministre proposarà al govern una ‘comissió real’ per a investigar la crisi que examini la resposta a les autoritats i el suport a les persones afectades.

D’altra banda, la ministra australiana de medi ambient, Sussan Ley, ha assegurat que el govern aportarà 50 milions de dòlars australians per ajudar a la fauna salvatge danyada pel foc, prioritzant les cures a aquests animals, la protecció de les espècies amenaçades, el control de depredadores i paràsits que amenacen a les espècies més vulnerables i la protecció de zones que encara no s’han cremat per crear espais on els animals i les plantes es puguin recuperar.

Com es pot ajudar?

Una de les formes amb les que qualsevol persona pot col·laborar immediatament és donant suport a les organitzacions que estan fent tot el possible per controlar la situació.

Pel que fa a l’assistència a les persones i famílies afectades pels incendis es troba Creu Roja d’Austràlia, l’Exèrcit de Salvació i la Societat de San Vicente de Paúl d’Austràlia.

Respecte l’ajuda als animals rescatats dels ecosistemes destruïts, es pot col·laborar a través de WIRES, una organització sense ànim de lucre que treballa pel rescat de la vida silvestre, el Fons Mundial per la Naturalesa WWF, l’hospital de koalas Port Maqcuarie i l’hospital de vida silvestre de Currumbin.

També es pot donar suport als equips de bombers que treballen per extingir el foc, en aquest cas l’ajuda va dirigida al cos de bombers rurals de NSW i els bombers voluntaris de la fundació CFS.♦

Text: Dani Gallart / Suport Tercer Sector / Xarxanet.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere