Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Acte de debat a Tarragona: “Quins són els reptes ètics de treballar en xarxa?” / Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

XARXA

Data: Dimarts, 18 de febrer, a les 16.30h.
Lloc: Sala d’actes del Teatre Magatzem. Carrer de Reding, 14. Tarragona.

L’objectiu de la sessió es situa en parlar del treball en xarxa per tal d’identificar els nous reptes que apareixen i adaptar les diferents realitats professionals. El treball en xarxa va més enllà de ser un intercanvi d’informació, ha de ser un treball sistemàtic de col·laboració.

Aquesta necessitat de treballar en xarxa afecta tant els diferents membres d’una mateixa organització (polítics, cos de gestió, tècnics de base, personal de suport…), com a les diferents organitzacions que actuen en un mateix territori, siguin aquestes institucions públiques o entitats del tercer sector.

Es pot dir que el treball en xarxa és el treball sistemàtic de col·laboració i complementació entre els recursos locals d’un àmbit territorial. És més que la coordinació (intercanvi d’informació), és una articulació comunitària: col·laborar de forma estable i sistemàtica per evitar duplicitats, competència entre recursos, descoordinació i per potenciar el treball en conjunt.

Les xarxes neixen generalment de petits grups d’individus amb una filosofia comuna o bé des de les organitzacions i entitats amb objectius compartits, i evolucionen cap a estructures més complexes i madures amb estabilitat, acords explícits de col·laboració, organització, sistemes de coordinació i “productes” com ara publicacions, trobades, conferències i projectes compartits. En tot cas, hi ha un procés de maduració, un cicle vital que s’ha d’entendre.

De totes maneres, el treball en xarxa genera diferents problemàtiques tant tècniques com ètiques. En el treball en xarxa apareixen alguns problemes tècnics i d’aquests se’n deriven problemes ètics. També les millores tècniques obren nous interrogants ètics que caldrà veure com es resolen.

Conflictes ètics que es deriven de la interprofessionalitat

El treball en xarxa posa en evidència que els equips interdisciplinaris no poden abordar els conflictes de valor des de la mirada parcial dels possibles codis deontològics de les professions participants i que cal avançar cap a la construcció d’elements que incorporen la mirada ètica, la mirada tecnicocientífica de les diferents professions o àrees de coneixement i la mirada juridicoadministrativa que regula les activitats.

               PROGRAMA

16:30 Benvinguda a càrrec del Comitè d’Ètica del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC).

16:45 Què és una xarxa socioeducativa?

A càrrec de Jordi Longás Mayayo, doctor i llicenciat en Pedaogia, diplomat en Educació Social, professor de la FPCEE Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Director Executiu de l’Equip d’Assessoria Científica del Programa CaixaProinfància. Té nombroses investigacions i publicacions a l’entorn de les xarxes socioeducatives.

17:15 Quins són tècnicament els reptes ètics que surten del treball interdepartamental en xarxa?

Participants:

Sra. Pilar Bonasa, membre de la Comissió Deontològica del Col·legi de Psicologia de Catalunya.

Sra. Maria Concepció Torras, presidenta de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Pedagogia de Catalunya.

Sr. Jesús Vilar, president del Comitè d’Ètica del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

Sra. Elisa Abellán, presidenta del Consell de Deontologia Professional del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

18:15 Debat obert amb el públic

 

Activitat gratuïta. Cal inscripció … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere