Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El.Dia.de.l’Associacionisme Cultural 2020 es celebrarà aquest 4 de juny de manera virtual i amb suport institucional

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

I_logo_DASC

Les activitats associatives virtuals i un acte institucional per Youtube, que clourà la consellera Vilallonga, són els eixos de la celebració d’enguany

Una coreografia creada per l’ocasió a càrrec de l’Esbart Ciutat Comtal inspirada en l’obra de Josep Carner i la lectura de poemes de Palmira Jaquetti se sumaran a les commemoracions d’aquestes dues importants figures

 

Aquest any, i malgrat la situació d’emergència sanitària general, també se celebrarà l’acte institucional del Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), tot i que no podrà dur-se a terme de manera presencial. Des del Departament de Cultural, a través de la seva Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, no s’ha volgut renunciar a la celebració d’un acte posa en valor la vitalitat del sector de la cultura popular i que serveix d’homenatge a totes les entitats, persones associades i participants que la fan possible, i celebrarà de forma virtual una jornada el pròxim dijous, la cloenda de la qual correrà a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga.

A causa de la situació excepcional d’afectacions per la pandèmia de COVID-19 i les mesures de confinament decretades, les entitats participants han proposat activitats virtuals per gaudir des de casa. Perquè la cultura popular és una vivència compartida, i malgrat les dificultats, les entitats es mantenen actives i ens mostren, un cop més, la seva capacitat d’adaptar-se a les circumstàncies.

L’acte del DASC2020 es podrà seguir de manera virtual a través del canal de Youtube del Departament de Cultura. L’acte s’estrenarà en directe el dia 4 de juny a les 7 de la tarda.

Obrirà l’acte el Ball d’homenatge de l’Esbart Ciutat Comtal. Seguiran unes paraules de benvinguda de la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, que donaran pas als espectacles commemoratius dels 50 anys de l’aniversari de la mort de Josep Carner i dels 125 anys del naixement de Palmira Jaquetti. Abans de l’actuació de la Banda de “La Cala” de l’Ametlla de Mar, el folklorista Amadeu Carbó pronunciarà una conferència sobre les conseqüències del confinament en el món de l’associacionisme cultural. Clourà l’acte l’entrega de diplomes a les entitats que celebren aniversaris i la intervenció de la Consellera de Cultura, Mairàngela Vilallonga.

El Departament de Cultura farà difusió de les propostes rebudes a través dels seus canals habituals: xarxes socials, pàgina web, mapa interactiu, etc. #DASC2020 i #DASCaCasa són les etiquetes proposades per a la difusió de les activitats. També es trobarà informació sobre totes les activitats proposades a l’Agenda Cultural del Departament de Cultura agrupades amb l’etiqueta DASC.

S’ha creat el tauler Equipaments culturals associatius al compte de Pinterest de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, on es recolliran totes les imatges que enviïn els equipaments de tot Catalunya.

El 27 de maig de 2014, el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), instaurant així una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural català. La declaració s’emmarca en l’acompliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que ha impulsat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La data rememora el 4 de juny de 1864 quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé.

L’objectiu de les jornades, que se celebren des de l’any 2015, és acostar els ciutadans als ateneus, casals, casinos, orfeons, locals castellers o qualsevol tipus d’equipament cultural gestionat per associacions, convidar-los a entrar i fer-los partícips de la important tasca de difusió cultural que realitzen les entitats del país.

Les propostes que des del Departament de Cultura es preparen cada any per a commemorar el Dia de l’Associacionisme Cultural són dues:

  1. Convidar les entitats a celebrar jornades de portes obertes als equipaments culturals associatius i les entitats, perquè les persones que diàriament treballen per la cultura popular puguin mostrar la seva feina i les seves instal·lacions a totes les persones qui hi estiguin interessades.
  2. Un acte institucional on participen representants d’entitats del món de l’associacionisme cultural i durant el qual el Departament de Cultura reconeix i dona valor a tota la feina que es fa des de les associacions.♦
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere