Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat Politècnica de Catalunya coorganitza el cicle ‘Tecnologies emergents i desigualtats’ al Palau Macaya de Barcelona (Presencial i on line)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Emerging-Technology

Expertes i experts de diferents àmbits debatran sobre la relació entre les desigualtats i la tecnologia en un cicle de diàlegs, en format presencial i en línia, que tindrà lloc del 20 d’abril a l’1 de juny, coorganitzat pel Palau Macaya de la Fundació “La Caixa” i la UPC, amb la col·laboració de Digital Future Society. El cicle serà gratuït i obert a tothom, amb reserva online prèvia per a l’assistència presencial, i comptarà amb ponents locals i internacionals.

 

Les tecnologies emergents han contribuït a l’augment de la bretxa social, ja que una part de la població no hi té accés, i s’han implantat de manera ràpida sense que s’hagi rebut la formació necessària per fer-les servir críticament. Unes desigualtats que poden ser de molts tipus: de gènere, culturals, socials… La inclusió digital implica lluitar polièdricament vers aquestes desigualtats, però, quins reptes socials hi ha davant l’emergència de les noves tecnologies? Com es poden combatre aquestes desigualtats?

En els diferents diàlegs del cicle ‘Tecnologies emergents i desigualtats’ coorganitzat pel Palau Macaya de la Fundació “la Caixa” i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), amb la col·laboració de Digital Future Society, i que tindrà lloc al Palau Macaya (passeig de Sant Joan, 108, Barcelona), es buscarà donar resposta a algunes d’aquestes qüestions i també plantejar-ne de noves. S’analitzarà la situació actual de la relació entre els éssers humans i la tecnologia, i com es poden combatre aquestes desigualtats, potser amb l’ajut de la tecnologia.

El cicle ha estat comissariat pel professor i investigador de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UPC Antoni Hernández-Fernández, amb la col·laboració de Carles Sora, director del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC. El cicle planteja, sota una perspectiva educativa i inclusiva, un debat social que posarà el focus en tres àmbits: l’educació i alfabetització digital, la inclusió digital i els reptes emergents i desigualtats. Així, de la mà d’experts de primera línia, tant locals com internacionals, s’abordaran qüestions com ara la bretxa digital, la desinformació i les fake news, la infrarepresentació de la dona en el món de la tecnologia, la protecció de dades, la tecnoètica o la happycràcia. El cicle posiciona, un cop més, Barcelona com a capital de l’humanisme tecnològic.

Les sessions es faran presencialment al Palau Macaya (passeig de Sant Joan, 108. Barcelona) i també es podran seguir en directe per streaming. Tindran lloc de 18.30 a 20 hores, excepte la sessió del 19 de maig que serà a les 17 h, hora de Barcelona. Cada sessió comptarà amb un diàleg introductori i una taula rodona final amb la intervenció de joves estudiants i alumni de la UPC.

  • Alfabetització i bretxa digital, el 20 d’abril
    Actualment, l’accés a la tecnologia influeix en les nostres relacions personals i en les oportunitats que podem tenir en la societat. En aquest primer diàleg, Eva Vidal,  professora i investigadora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC, i Yolanda Rueda, activista social i fundadora de Cibervoluntarios, posaran de manifest l’augment de distàncies socials que s’ha produït pel fet que part de la població no tingui accés a les noves tecnologies, ni estigui alfabetitzada digitalment. 

    El debat girarà al voltant de com es pot afavorir el bon ús de la tecnologia per superar aquestes desigualtats socials.
  • Desinformació, deep fakes i habilitats digitals, el 29 d’abril
    Com funcionen la propaganda, la manipulació informativa i l’espionatge a les xarxes? Són les fake news i els memes sistemes de control social encoberts? Quines desigualtats i biaixos crea la societat digital?

    La directora de teatre, activista social i dramaturga Simona Levi, impulsora de Xnet i de la plataforma ciutadana 15MPARATO, i Carles Sora, director del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC, descriuran, en aquest segon diàleg, els perills de la desinformació i els deep fakes en la societat actual, així com les desigualtats i els biaixos socials que generen aquestes poderoses tecnologies de control. Així mateix, presentaran eines per protegir-nos-en.
  • Dona, tecnologia i inclusió, el 4 de maig
    Les dones estan infrarepresentades en el sector tecnològic. És aquesta marginació tecnològica una causa o una conseqüència de la desigualtat de gènere? Las dones de classes desfavorides, resten encara més al marge dels avenços tecnològics?

    Abordaran aquesta temàtica, que centrarà el tercer diàleg, Cristina Colom, directora de Digital Future Society, i Núria Salan, professora, investigadora i sotsdirectora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.
  • Drets digitals i dades personals, 11 de maig
    A l’era del big data generem diàriament quantitats ingents de dades que sovint es troben en mans de grans corporacions. En aquest context on la protecció de dades i la seguretat xoquen amb el dret a la informació: quins drets i deures digitals tenim? Quins perills hi ha darrere d’aquesta sobreexposició personal?

    En el quart diàleg del cicle, Renata Ávila, de <A+> Alliance i reconeguda advocada de Julien Assange, exposarà el cas paradigmàtic de Wikileaks, mentre que Liliana Arroyo, investigadora i docent d’ESADE, parlarà sobre els perills de la sobreexposició a les xarxes socials.
  • Reconeixement facial, IA i tecnoètica, el 19 de maig
    El reconeixement facial s’ha utilitzat per monitoritzar els desplaçaments de la població, controlar la pandèmia de la COVID-19 o millorar la seguretat. Els sistemes d’intel·ligència artificial poden actualment suplantar la nostra identitat en vídeos, imatges i altres continguts digitals? Agreugen les diferències socials aquestes tecnologies? Està justificat èticament aquest control social mitjançant algoritmes?

    Cecilio Angulo, investigador de l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research (IDEAI) de la UPC, i Carissa Véliz, professora i investigadora de la Universitat d’Oxford, reflexionaran sobre els dilemes ètics que susciten aquestes tecnologies, en el que serà el cinquè diàleg del cicle.
  • Tecnologia contra les desigualtats durant la pandèmia, el 26 de maig
    La pandèmia per la COVID-19 ha evidenciat que les noves tecnologies són imprescindibles però, a la vegada, ha posat de manifest les limitacions i l’augment de diferències socials, ja que no tothom hi pot accedir o no sap emprar-les.

    En el sisè diàleg, Eduard Martín, director del programa de 5G a Mobile World Capital Barcelona, i Maria Visa, fundadora de la start-up MTS Tech i professora d’Elisava, mostraran el potencial de les tecnologies per plantar cara a la pandèmia, des de la perspectiva de les indústries tecnològiques.
  • Happycràcia: felicitat i desigualtat social?, l’1 de juny
    És la indústria de la felicitat una manera de resignar les persones més desfavorides a la seva situació? Quin rol tenen les tecnologies en el nostre benestar i al si d’aquesta indústria?

    En aquest setè diàleg, que clausura el cicle, Eva Illouz, investigadora de la Universitat Hebrea de Jerusalem, i Edgar Cabanas, professor i investigador de la Universidad Camilo José Cela, i coautors del best-seller Happycràcia, reflexionaran sobre el rol de les tecnologies en el mercat emergent de la felicitat i el seu impacte socioeconòmic, com a generador o justificador de la desigualtat.♦
Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere