Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

INTERNACIONAL / Què passa ara amb les universitats afganeses?

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Quan els talibans van ser derrocats el 2001, arran de l’Onze de Setembre, els afganesos es van atrevir a somiar amb viure en un país amb un futur més brillant.

Les dècades anteriors de guerra i de revoltes polítiques van ser àmpliament culpables dels alts nivells d’analfabetisme del país i de la manipulació de la manca d’educació dels afganesos per part de les nacions estrangeres properes i llunyanes. Es creia que l’educació era la clau per posar finalment la nació en el camí del desenvolupament i l’èxit.

Vint anys després, aquestes esperances s’acostaven a realitzar-se. Amb la considerable ajuda de donants internacionals i ONGs, milions de nens afganesos havien estat inscrits a escoles públiques i privades, i aquells que van completar els seus batxillerats van tenir l’oportunitat d’assistir a una sèrie d’institucions d’educació superior privades i públiques establertes a tot el país o bé sol·licitar una beca governamental per continuar els estudis a l’estranger.

Seguir i assolir els estàndards internacionals va ser vist pel Ministeri d’Educació Superior com a fonamental. Els acadèmics es van inscriure en programes d’intercanvi internacional i desenvolupament de facultats i el 2016 van començar a formar-se en educació basada en els resultats i en l’aprenentatge centrat en els estudiants. El ministeri també es va unir a xarxes internacionals d’assegurament de la qualitat, com la “International Network for Quality Assurance Agencies in Higher Education”.

Les universitats afganeses van signar acords d’entesa amb diverses universitats regionals i internacionals en els àmbits de la col·laboració en recerca, la formació curricular, els programes d’intercanvi i les beques. També van respondre a les peticions del ministeri per promoure l’ús de plataformes internacionals d’aprenentatge electrònic, com EdX, i per penjar els seus propis materials didàctics a un microespai dedicat a EdX, conegut com AfghanX, que permet als estudiants accedir-hi en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. El ministeri fins i tot va dissenyar una plataforma nacional d’ensenyament i aprenentatge en línia: HELMS i va animar als professors universitaris a utilitzar-la per a l’ensenyament, l’aprenentatge i l’avaluació.

El ministeri també va actualitzar els currículums de gairebé tots els camps de la ciència i les ciències socials basant-se en els estàndards internacionals i els principis OBE-SCL. I va introduir normes i regulacions que animaven els professors a realitzar investigacions rigoroses sobre els diversos problemes de la societat afganesa, oferint subvencions (jo era un dels destinataris) a condició que els resultats es publiquessin en revistes internacionals de bona reputació. Centenars de professors afganesos van atendre la crida.

El progrés no va ser perfecte. El govern es va centrar principalment en la quantitat d’educació més que en la seva qualitat, i la corrupció entre els funcionaris d’alt nivell significava que les donacions internacionals no sempre trobaven el camí cap a les destinacions previstes. Les regions més allunyades de Kabul, en particular, van tenir menys oportunitats de desenvolupament. No obstant això, l’educació superior afganesa ha millorat sens dubte enormement en els darrers vint anys i ha començat a mantenir-se a si mateix en l’escena internacional.

Però ara, amb els talibans de tornada al poder, tot això s’ha posat en dubte.

Com la majoria dels altres sectors afganesos, l’ensenyament superior s’ha suspès mentre la gent esbrina què significa per a ells l’adquisició i processen les conseqüències de més combats i víctimes mortals. Algunes organitzacions internacionals, com el Banc Mundial, han aturat l’ajuda financera, que afectarà els programes d’educació superior que financen. Entre elles, hi ha beques internacionals i milers d’estudiants que ja estudien a l’estranger per obtenir els títols de grau, màster i doctorat estan preocupats per si es tallarà el seu finançament i si s’esvairan les seves aspiracions professionals.

Els líders talibans han afirmat reiteradament en les seves declaracions als mitjans que estan compromesos a mantenir l’evolució de tots els sectors durant les darreres dues dècades, especialment l’educació superior. I destaquen que els afganesos haurien d’ignorar qualsevol rumor en sentit contrari. Però ningú no sap ben bé què creure.

Per exemple, els professors universitaris han quedat consternats per l’aparent nomenament dels talibans d’un nou canceller a la Universitat Paktia, al sud de Kabul. La pàgina oficial de Facebook de Paktia va informar de la substitució de l’excanceller, que té un doctorat, per la nova, que només té un títol de batxiller en Sharia. Després de criticar el nomenament a les xarxes socials, els talibans van dir que aquesta persona anomenada serà realment responsable de controlar totes les escoles i universitats de la província de Paktia: una posició molt superior a la de canceller. Però a la pàgina de Facebook es mostren els nous i ex cancellers que estan junts, i deixa clar que el nou serà professor a la universitat.

Aquests incidents posen en dubte el suport professat pels talibans a les institucions d’ensenyament superior. I moltes preguntes continuen sense resposta. Què passarà amb els plans d’estudis universitaris actualitzats recentment? Permetran els talibans que les dones continuïn estudiant a nivell terciari? Es permetrà a les dones professores continuar estudis a l’estranger? De manera més general, els talibans mantindran una formació educativa i oportunitats de beca per a professors, estudiants i graduats afganesos?

Simplement no ho sabem. Però tots estem pregant perquè 20 anys de progrés no només es passin en un tancar i obrir d’ulls.

Rahmatullah Katawazai Professor a la Universitat de Kandahar d’Afganistan.

FOTOGRAFIA: Dones manifestant-se a Kabul per reivindicar els seus drets. (17/08/2021). Pajhwok Afghan News ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere