Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya organitza una acció de neteja a la Badia dels Alfacs, en el marc d’una iniciativa de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània durant el World Clean Up Day

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior
Jornada euroregional de recollida de residus

Serà una jornada conjunta de recollida de residus en els tres territoris que componen l’Euroregió Pirineu-Mediterrània: les illes Balears, Catalunya i la regió d’Occitània

Simultàniament, en tres parcs naturals litorals, es mobilitzaran voluntaris el 18 de setembre per a una acció de neteja i de sensibilització que permetrà fer arribar propostes de mesures preventives als càrrecs electes afectats de cada regió

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, hi assistirà acompanyat del director territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, i del director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal

L’Agència de Residus de Catalunya organitzarà una acció de neteja a la badia dels Alfacs, amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre i una desena d’entitats mediambientals, aquest dissabte 18 de setembre de 10 a 12 h. L’actuació forma part d’una iniciativa de l’Euroregió Pirineu-Mediterrània, que es fa coincidir amb el World Clean Up Day i que consisteix en una jornada conjunta de recollida de residus en els tres territoris que la componen: les illes Balears, Catalunya i la regió d’Occitània.

Simultàniament, en tres parcs naturals litorals, es mobilitzaran voluntaris el 18 de setembre per a una acció de neteja i de sensibilització que permetrà fer arribar propostes de mesures preventives als responsables polítics i tècnics de cada regió.

Des de fa uns anys, els membres de l’Euroregió Pirineu-Mediterrània (EPM) organitzen accions de recollida de residus a zones naturals, cadascun al seu territori, dins del programa europeu Let’s clean up Europe (LCUE), que coordina a Catalunya l’Agència de Residus de Catalunya.

Enguany i per primera vegada, seguint els objectius marcats pel nou full de ruta, l’Euroregió ha volgut coordinar un dia comú de recollida de residus en un lloc costaner pertanyent a un parc natural de cada regió, cosa que s’emmarca en el Dia Mundial de Neteja del Nostre Planeta (World Clean Up Day).

Així, el matí del dissabte 18 de setembre, les persones voluntàries aniran a les zones seleccionades dels parcs naturals del Delta de l’Ebre (Catalunya), Reserva Natural de s’Albufereta (illes Balears) i PNR de la Narbonnaise (Occitània). Les neteges seran supervisades per autoritats responsables de cada territori, que els proporcionaran l’equip necessari (guants, bosses, etc.) i els explicaran els diferents tipus de residus a recollir i caracteritzar.

A la badia dels Alfacs, es farà, a tot l’espai de la platja, una recollida que separarà en tres fraccions: envasos / residus pesquers / rebuig. En paral·lel, en punts seleccionats, es farà una recollida (seguint els protocols de caracterització) utilitzant dues aplicacions mòbils (App Marnoba i app Litterati) per determinar la quantitat de residus més habituals. Posteriorment, es farà una separació i pesada dels residus conjunta i hi haurà un breu debat amb els voluntaris locals sobre les possibles mesures de prevenció i alternatives als residus trobats.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, hi assistirà, acompanyat del director territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, i del director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal.

El Consell Comarcal del Montsià i l’entitat Catalunya Clean Up Challenge s’han volgut unir a la iniciativa i organitzen aquell dia el “Montsià Clean Up Challenge”, una recollida de residus mitjançant l’aplicació mòbil “Litterati” que permet geolocalitzar i fotografiar el residu que es recull.

Els Alfacs estan situats a la part meridional del delta de l’Ebre, compresa entre Sant Carles de la Ràpita (Montsià) i la desembocadura de l’Ebre.

L’acció de neteja té el suport d’una desena de grups/entitats mediambientals: el grup de voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre, estudiants de l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC) i voluntaris de la Fundació Catalunya – la Pedrera (Mon natura Delta), de la Fundació Plegadis, de GEPEC, de Seo/BirdLife, de Picampall, de Riet Vell, de Catalunya Clean Up Action, de Takeaction delta i de Delta Sostenible.

L’acte tindrà lloc de 10 h a 12 h del matí. És una activitat oberta a la ciutadania i les inscripcions per a la badia dels Alfacs es realitzen a través del web de l’ARC.

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere