Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

UdG Cicle Contemporàlia i Ciència: Un món complex. Nova conferència: “Les formigues com a models de complexitat: unint teoria i experimentació” (7 d’octubre)

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

En un sistema complex, format per una immensa quantitat d’entitats lògiques, físiques o biològiques, el comportament exhibit per la col·lectivitat no pot ser fàcilment reduïble a la suma dels comportaments dels individus que la componen. Un formiguer, un cervell, la xarxa Internet, un ecosistema o una epidèmia vírica són tan sols alguns exemples dels sistemes complexos que conformen el nostre món.

El 7 d’octubre tindrà lloc la conferència amb el títol “Les formigues com a models de complexitat: unint teoria i experimentació” a càrrec del Dr. Frederic Bartumeus.

Resum: És fascinant contemplar milers d’insectes en acció dins d’un formiguer, cooperant de manera eficient, hàbil, elegant i intel·ligent. Aquests adjectius, però, difícilment poden definir el comportament d’una sola formiga aïllada. Estudiar la connexió entre el món individual (o microscòpic) i el món social o col·lectiu (o macroscòpic) és la clau per entendre els sistemes complexos i la complexitat biològica. Actualment apostem per dissenys experimentals que ens permeten obtenir dades d’alta qualitat, tractables en marcs de modelització matemàtica que ens ajuden a esbrinar, entre altres coses, com emergeix la intel·ligència col·lectiva.

Frederic Bartumeus és investigador ICREA al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), des d’on lidera el Grup d’Ecologia Teòrica i Computacional, i al CREAF (UAB). Treballa en ecologia i modelització del moviment, en particular en l’estudi d’estratègies de cerca i fenòmens de dispersió en el món animal. Ha publicat una vuitantena d’articles en revistes internacionals tant en l’àmbit de la física com de la biologia, en temàtiques tan diverses com la teoria de cerca, la biologia d’invasions o l’ecologia comportamental.

Dia i hora: 7 d’octubre de 2021 a les 19:30h.

Lloc: Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona.

Organitzadors: Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona i Casa de Cultura de Girona.

Web oficial del Cicle … clicar aquí

Notícia anterior
Notícia posterior
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere